Sider

søndag den 27. april 2014

1. uge med resistent stivelse

Jeg er jo gået igang med det her eksperiment med resistent stivelse, og har nu været igang med det i en uge. Jeg startede op med langsomt at trappe dosis af kartoffelmel op, for så vidt muligt at undgå den gasudvikling, som ofte hører med i opstartsfasen. Allerede i løbet af fire dage, var jeg dog oppe på fuld dosis - dvs 4 spsk kartoffelmel om dagen. I løbet af de
fire dage slog min hud i ansigtet og på ryggen ud med bumser som en 14 årig, og jeg fik et rødt, kløende udslet på ørerne. På et af de mange steder, jeg har læst om resistent stivelse, stod der noget om, at hvis eens tarmflora ikke har det for godt (feks fordi man har sultet sine tarmbakterier ved at spise striks lchf), så kan man opleve den slags bivirkninger.
Så jeg måtte jo lige læse op på, hvordan man får ændret tarmfloraen i en positiv retning. Der var mange forskellige metoder, der iblandt at spise jord eller i hvertfald ikke skylle grøntsagerne før man spiser dem (og også andre voldsomt meget mere ulækre, som jeg ikke vil nævne her). Jeg valgte dog tøsedrengsmetoden med tilskud af probiotiske bakterier. Jeg fandt, efter at have kigget på mange forskellige præparater, nogle ok tabletter med fem forskellige bakteriestammer i. Det præparat som har flest stammer i, er nok vito biosaen, men det er imod min religion, at drikke noget, som smager af bræk!

Og så skal jeg ellers mene at der begyndte at ske noget på gasfronten! Det er selvfølgelig noget irriterende, men på den positive side, kan jeg allerede nu se en forbedring af bumseproblematikken og udslettet på ørerne.

Så status en uge henne i forsøget er, at efter lidt udefrakommende hjælp til tarmflorasammensætningen, så er alle begynder komplikationerne med gas i fuld gang, men der er også positive forandringer på huden.

Som et lille kuriosum, så vil jeg lige nævne, at jeg i år har markant mindre problemer med min birkepollenallergi, trods rekordmængde af pollen målt. Det tilskriver jeg fuldt og helt lchf, og den øgede sundhed det har givet mig! Det er vidunderligt kun at have ganske lidt kløende øjne og kun antydningen af snotnæse, som let kan holdes i skakt med dråber. Lchf FTW!

fredag den 25. april 2014

Ovnbagte miniløg

Jeg kom i tanke om et meget dejligt tilbehør, da jeg var i brugsen for et stykke tid siden. Her havde de nemlig et net med blandede miniløg, som bare bad om at komme i ovnen med en god klat smør. Man kan sagtens lave ovnbagte løg med både almindelige zittauerløg og rødløg - men det er bare lige nummeret mere delikat, når det er baby-løg. Og så er det en ualmindelig simpel opskrift, som klæder de fleste lidt tungere kødretter.

Ovnbagte løg

300g løg, gerne miniløg i skiver af ca 1 cm
rigeligt smør
salt og peber

Løgskiverne placeres i et ovnfast fad, som ikke må være for stort - løg skiverne skal lige overlappe hinanden og der må ikke være plads til overs. Der placeres nogle gode solide klumper smør på alle løgskiverne, og der krydres med salt og peber. Sættes i ovnen og bages indtil løgene er bløde og karameliserede - det tager 40-50 min ved 200C alt efter tykkelsen på løgskiverne.

Nedenfor er et billede af en steak, gremolata inspireret kryddersmør og ovnbagte løg - løgene ser meget brune ud, men de smager guddommeligt! (og hvis nogen undrer sig over den fine krone på steaken, så er det ikke produktplacering - det skyldes bare, at min grillpande er en gammel julegave fra den gang jeg arbejdede som kontrollør af Danish Crown - og det er en rigtigt god pande, så den bruges stadig)


onsdag den 23. april 2014

Gremolata-inspireret kryddersmør

dette indlæg bad jeg om inspiration til opskrifter på kryddersmør. En venlig anonym læser foreslog citronskal og hvidløg, hvilket fik mig til at tænke på Gremolata, som er en traditionel italiensk krydderblanding med frisk persille, revet citronskal og finhakket hvidløg. Traditionelt serveres det til osso buco, men bruges til kødretter generelt også.

Min kryddersmør fik så et lille græsk element også, da kombinationen af krydderier af en eller anden grund fik mig til at crave feta....

Gremolata-inspireret kryddersmør
3-4 portioner

250 g meget blødt smør
100 g god feta, gerne blokfeta, som er lidt blødere
2-3 fed hvidløg, meget fint hakket
1 stort bundt persille, finhakket
Skallen af 1-2 øko-citroner, fintrevet

Alle ingredienserne blandes grundigt, og formes i portionsbolde, som puttes i køleskabet. Kan snildt holde i flere dage.

Jeg serverede smøret til flere forskellige proteinkilder, blandt andet røget makrel, pølser og en steak - og det var en succes til alt jeg forsøgte det til. Det bliver bestemt ikke sidste gang jeg laver dette smør!

Røget makrel, dampede asparges og lækkert kryddersmør

Gode langelændere, broccolistængler, orange peberfrugt og lækkert smør


mandag den 21. april 2014

Skidne æg

Nu er påsken snart ved at være overstået, men I skal ikke snydes for opskriften på en traditionel påskedelikatesse, som er meget nem at lchfificere. Skidne æg er egentligt bare smilende æg serveret med en sennepssovs. Jeg valgte så at give dem selskab af noget dampet spinat, for at gøre det lidt mere måltidsagtigt - nu spiste jeg det så også til aftensmad, hvor det vel egentligt mere er tænkt som et tilbehør til et påskebord.

Smilende æg
Put æg(ene) i koldt vand og sæt det til at koge. Når gryden koger, sættes uret til 6 min, hvorefter æggene tages af, overhældes med koldt vand og derefter pilles.

Sennepssovs
2,5 dl fløde
2-3 tsk grov sennep (evt hjemmerørt med en del eddike, som jeg gjorde)
Salt

Fløden koges ind ved lav varme - jeg brugte min sautepande, da det går hurtigere jo større overflade fløden har. Når fløden er kogt helt tyk smages til med sennep og salt.

Jeg spiste hele portionen selv, men jeg var også meget sulten idag! På en almindelig dag ville portionen nok passe til 2 personer.


lørdag den 19. april 2014

Tarmflora og resistent stivelse

De er jer, som følger kostdoktorn har sansynligvis allerede læst om resistent stivelse. Han havde nemlig et indlæg her den anden dag om emnet. Faktisk havde Budzinski to indlæg omkring emnet for et halvt års tids siden, som jeg læste uden ellers at tænke nærmere over det.
Men efter kostdoktorn havde taget emnet op, blev jeg altså nysgerrig, og fulgte de link han havde lagt - dette og dette - og så gik det ellers bare der ud af i blogland - I ved hvordan det går...

Og så blev jeg for alvor nysgerrig!
Resistent stivelse er en speciel form for stivelse, som vores fordøjelsesenzymer ikke kan nedbryde. Det betyder, at den restistente stivelse passerer direkte igennem mavesækken og tyndtarmen, uden at de kulhydrater, som er bundet i den resistente stivelse, bliver optaget i kroppen. Men når den resistente stivelse så når ned i tyktarmen, møder den en masse bakterier, som kan nedbryde stivelsen, og bruge energien til at formere sig. Fidusen ved dette er, at det hovedsagligt er de gode, nyttige bakterier, der har gavn af den resistente stivelse, mens de ondartede bakterier skulle blive bundet af stivelsen og skidt ud.
Under de gode bakteriers energistofskifte bliver der også dannet en speciel fedtsyre, butyrat (smørsyre?), som skulle være det brændstof tyktarmscellerne allerhelst vil bruge til vækst og vedligehold. I og med tyktarmscellerne får de allerbedste forhold, bliver tarmens funktion bedre og hele kroppens almene tilstand skulle forbedres. (80% af immunforsvaret sidder i tarmen, som de siger i en eller anden reklame).

Folk har rapporteret om alle mulige helbredsproblemer, ofte autoimmune, der er forsvundet eller er blevet bedre. Jeg lister nogen af dem op her, men har ingen videnskablige links, til at underbygge påstandene - det er ren og skær emperi.

Hudproblemer, bla psoreasis, skulle være væsentligt forbedrede eller forsvundet.
Gigtsmerter forbedret eller forsvundet
Mavetarm problemer, leaky gut, Chrons, kronisk diarre eller forstoppelse oa forbedret eller forsvundet.
Blodsukkeret bliver lavere og mere stabilt.
Mæthedsfølelsen bliver tydeligere.
Vægttab, som er gået i stå, går igang igen.
Forbedring af stofskiftet, bla øges basaltemperaturen.
Fantastisk søvn, med filmagtige drømme.
Bedre psykisk helbred, en følelse af "zen".

Det lyder jo spændende, især det med det lave, stabile blodsukker, mæthedsfølelsen, det forbedrede stofskifte og bedre vægttab. (Jeg har ingen problemer med autoimmune sygdomme, ellers ville det helt sikkert også være spænende at se hvad der sker!)
Rent praktisk skal man indtage ca 30 g resistent stivelse om dagen. Den letteste måde at få det på, er ganske almindelig kartoffelmel, som indeholder 98% resistent stivelse - så længe det ikke varmes op! Så det skal altså spises eller drikkes råt. Hvis det varmes op, forvandles det til almindelig stivelse, som fint kan nedbrydes af fordøjelsen og optages som glucose i kroppen. 30g svarer til 4 spiseskeer om dagen. Nogen anbefaler at starte lige på og hårdt, mens andre anbefaler langsomt at trappe op, da man ellers kan få voldsom gas og mavepine.
En anden grumd til, at resistent stivelse er spændende for en strikt lchfer som mig er, at fedt ikke er specielt godt for bakterier at leve af, så eens tarflora, kan godt lide under det og på sigt give maveproblemer. (Måske er det årsagen til, at en del lchfere er nødt til at indtage probiotiske bakterier hver dag, for ikke at få maveproblemer?).

Men jeg har altså besluttet at lave et lille forsøg med mig selv og resistent stivelse, som kommer til at løbe over nogle måneder. Jeg starter helt langsomt op med at trappe op over nogle uger, da jeg tidligere har haft store problemer med gas, da jeg spiste probiotiske fibre.
I skal nok få et par updates hen af vejen.

Mon der er andre som kunne tænke sig at prøve et lille forsøg? Jeg kunne personligt godt tænke mig at følge een af de, som forsøger at udeslutte mælkeprodukter for hudens skyld, og se om en forbedret tarmhelse også kan ses på huden. Men jeg er også en nysgerrig person...

lørdag den 12. april 2014

Matthæus passionen

Jeg var inviteret i Radioens Koncertsal i går og se Matthæus passionen, som er Bachs store påskemesterværk. Det var første gang, jeg prøvede det, og det var en stor oplevelse, som varmt kan anbefales.
Men efter som jeg bor i jylland, og min mor (som havde inviteret mig) bor på sydfyn, valgte vi at crashe hos min bror, som meget stategisk har bosat sig i Staden. Vi havde besluttet at bestille mad ude fra, og med min lchf-livsstil lidt in mente valgte vi at bestille græsk mad. Vi var enige om, at vi nok ikke både kunne spise en for- og en hovedret, men mente nok, at vi kunne dele en forret og så spise en hovedret hver. Som tænkt så gjort. Vi bestilte en seafood platte til deling som forret, og assorterede græske kødtyper plus tilbehør til hovedret.
Stor var vores overraskelse, da madbudet kom med en kæmpe kasse, fyldt til randen med mad! Vi havde jo gået ud fra, at når man bestilte en menu, så var det til een person... (og vi syntes da heller ikke, at prisen havde afspejlet SÅ meget mad!)
Men vi gik i gang med seafood platten, som var rigtigt god. Nogle enkelte friturestegte kæmperejer og blæksprutteringe gled ned i dagens anledning, men ellers var det super lækre rejer og krabbekød, som var hovedpersonen sammen med en masse tzatziki. Jeg var faktisk mæt efter en tredjedel forret, men kødmedleyet så også superlækkert ud, så jeg fik smagt en smule på næsten det hele - blandt andet en rigtigt god lammekotelet. Der var også grillet citron og en rigtigt god feta. Der var også græskkrydrede kartofler, som efter sigende var rigtigt gode, men dem smagte jeg nu ikke på. Men efter det, var jeg også så mæt, at jeg var lige ved at sprænges.
Vi tre mennesker spiste næsten en enkelt hovedret, så der var masser af rester, som resten af familien så får glæde af idag.

Grunden til dette indlæg er - ud over at prale med en god oplevelse - at fortælle, at hvis bare man kigger sig lidt om, så er det faktisk muligt, på de fleste take-away steder, at finde noget, man som lchfer med (næsten) god samvittighed kan spise - selv fyldet på en pizza, er oftest helt ok ( man skal "bare" være stærk i troen nok til at smide bunden væk ;-)).

lørdag den 5. april 2014

Sennepssmør og broccolistilke

Når jeg nu for tiden forsøger at leve så simpel lchf, som jeg kan, så er jeg nødt til at finde variation i mine grøntsager, for at det hele ikke skal blive for kedeligt. Så da jeg så broccolistilke i Superbrugsen, var jeg da nødt til at prøve. I min fantasi mente jeg, at de måtte smage lidt hen af asparges (nok fordi de faktisk nærmest ligner muterede aspargesstængler) men faktisk smager det "bare" af broccoli (ikke at der er noget galt med det!). Hvad jeg kan læse mig frem til, så er broccolistilke eller broccoliskud de spæde babybroccolier, som siden vokser til og bliver de store buketter vi kender. Sjovt at prøve, og jeg vil da bestemt ikke afvise at jeg kunne finde på at købe dem igen.
Til broccolistilkene stegte jeg to pølser (Langelændere - man er vel lidt barndomslokalpatriotisk) og lavede noget sennepssmør. Og hvis man kigger meget grundigt efter på billedet, så kan man også ane nogle skårne radiser og lidt ketchup. Det er den sukkerfrie fra lidl - jeg synes den smager godt, og af og til glipper det lidt med min idealisme...

Sennepssmør

50g blødt smør
1 tsk jubilæumssennep fra Bæncke

Smør og sennep blandes og serveres!


torsdag den 3. april 2014

Hakkedreng med bearnaisesmør

Jeg eksperimenterer jo noget med forskellige former for kryddersmør. Gårsdagens smør blev faktisk ganske godt.

Bearnaisesmør

75g smør
1 lille skalotteløg i ganske små tern
1 tsk hvid balsamicoeddike
1 tsk tørret esdragon

Smøret blødgøres - enten ved at lade det stå udenfor i stuetemperatur en times tid, eller giv det 10-20 sek i mikroen. De øvrige ingredienser røres i - der skal røres grundigt for at få eddiken indkorporeret, men det kan godt lade sig gøre.
Jeg spiste smørret sammen med en hakkedreng lavet af kød fra Fanøs udegående kvæg, som jeg havde købt i Sønderho gårdbutik, da jeg var til familie-tamtam i weekenden. Som grøntsager havde jeg lavet spinatmos, hvilket er en af mine goto tilbehører, når det skal gå hurtigt.


onsdag den 2. april 2014

Kotelet med tomatsalat, radiser og kryddersmør

Som lovet i mit forrige indlæg, kommer der en række indlæg, hvor smør spiller en stor rolle. Dagens indlæg er mest til inspiration, da opskriftselementet er nærmest ikke-eksisterende.

Måltidet bestod af 1½ nakkekotelet krydret med urtekrams grillkrydderi og stegt på panden. Hertil skårne radiser og tomatsalat. Kryddersmøret var blandet af øko-smør og urtekrams røde dipmix - lidt salt men godt!