Sider

torsdag den 30. april 2015

Karrysovs

Igår var jeg rimeligt hjernedød over hvad jeg skulle have at spise. Jeg havde lyst til boller i karry, men gad ikke lave det. Jeg havde også fået min fiskekasse, men havde egentligt ikke lyst til fisk. Alt i alt gad jeg bare ikke noget som helst! Min goto ret til når jeg har det sådan er hollandaise sovs. Det smager godt, er let at lave i stavblenderversionen og er perfekt lchf.
Da jeg stod og skulle til at lave sovsen, kom jeg i tanke om knorr-version af hollandaise med karry, så jeg forsøgte at blande noget karrypulver i. Og det blev helt ok! Jeg spiste sovsen sammen med nogle pandestegte fiskefiletter. Jeg havde ikke i tankerne at sovseopskriften skulle udgives, så jeg fik ikke lige taget et billede af tallerknen - så I må tænke jer til en smuk, gul sovs sammen med hvid fisk ,-)

Legeret karrysovs
1-2 portioner

2 æggeblommer, stuevarme
1 spsk hvidvinseddike
125 g smør
0,5 tsk karry
Salt

Smøret smeltes, feks i mikroovnen i en lille porcelænskande. Det er vigtigt at det ikke bliver for varmt. Stuevarme æggeblommer, hvidvinseddike, karry og salt hældes i et stavblenderbæger, og blitzes på højeste gear med stavblenderen indtil det begynder at skumme. Det tager ca 20 sek med min stavblender. Mens stavblenderen stadigt kører hældes smøret i meget langsom i en tynd stråle. Smages til med evt ekstra salt.
Sovsen blev en anelse tykkere end mine legerede sovse typisk bliver - måske fordi jeg brugte ren hvidvinseddike? Men det gør jo heller ikke noget.

Og så en lille servicemeddelelse: hvis I skulle kende til nogen, som søger en god bolig i nærheden af Kolding, Vejen eller Rødding, så kender jeg til en rigtigt dejlig, velholdt rækkehuslejlighed, placeret i en dejlig, naturskøn landsby, med gode naboer, mulighed for at etablere have og tilladelse til at holde husdyr. Lejligheden udlejes via en boligforening, så ingen slumlords der. Lejligheden er velegnet til en single eller en lille familie.
Hvis der er nogen som er interesserede, så send mig en pm på lchfforen @ gmail.com, så skal jeg sende et link.

søndag den 26. april 2015

Flyvende Jacob

Jeg boede og arbejdede for år tilbage i Sverige. Madkulturen i Sverige omkring frokosten er noget anderledes end i Danmark. Svenskerne får skolemad under deres skolegang, så de har ingen tradition med madpakker. Det betyder at selv de mindste små byer har spisesteder, hvor man kan købe varm mad til frokost for en overkommelig pris. Så jeg gik jo hver dag ud sammen med mine kolleger og spiste. Det betød at jeg fik smagt en del retter, som vi ikke kender i Danmark, blandt andet nogle helt ekstremt salte stegesild! Dem får I ikke opskriften på 😉, men der var andre retter, som har inkorporeret sig i min madlavning, blandt andet denne ret - Flyvende Jacob - som i følge onkel wiki er opkaldt efter en flykaptajn Jacobsson, som en dag skulle lave mad til sine børn da konen ikke var hjemme. Han tog så hvad der var i køleskabet og blandede sammen og fik lavet noget børnene elskede. I den oprindelige opskrift er der bananskiver i også, og hvis ikke man er striks lchfer, kan det faktisk godt anbefales! Jeg er ikke så vild med varm banan (eller ananas for den sags skyld), men lige i denne ret smager det godt. I den oprindelige opskrift er der også Heinz chilisovs, men det er smækfyldt med sukker, og den erstatning jeg kom frem til, fungerer faktisk lige så fint. Retten serveres i Sverige med ris, men blomkålsris eller bare valgfri grøntsager går fint til den også.

Flyvende Jacob
2 portioner

0,5 stegt kylling
1 pk bacon i skiver
2,5 dl piskefløde
1 lille dåse tomatpure
2 tsk hvidvinseddike
1 tsk suvida strø
Usødet chilisovs efter smag
0,5 - 1 dl peanuts
(evt 1 banan i skiver)
salt

Bacon steges sprødt og knækkes i små stykker. Kødet pilles fra kyllingen og skæres i mundrette bidder. Kylling og bacon blandes og placeres i et ildfast fad. Tomatpasta, eddike og suvida blandes i en skål og fløden blandes i. Sovsen smages til med chilisovs efter smag samt salt. Peanuts hældes ovenpå kylling og bacon og til sidst hældes sovsen over. Bages ved 200C i 30 min.
(Hvis man putter banan i, skal skiverne ligge mellem kød og peanuts).


fredag den 24. april 2015

Legeret sennepsovs

Jeg har muligvis opfundet en helt ny sovsevariant! I dag fik jeg grillben fra Netto lavet i ovnen. De var ret magre af ribben at være, så jeg ville lige spæde op med en fed sovs. Jeg havde ikke noget fløde i køleskabet, men æg og smør er ting jeg aldrig løber tør for. Jeg havde egentligt ingredienserne til både hollandaise og bearnaise, men syntes ikke af de to sovse passede sig så godt til grillben. Og så slog det mig! Hvad med at krydre sovsen med sennep? Som sagt så gjort! Og det blev MEGA godt! Det er muligt andre har haft samme ide som mig, men jeg har aldrig hørt om det - så jeg tillader mig at tro, at jeg har gjort en stor ny opdagelse inden for gastronomien 😉.
Sovsen stod fint til grillben, men den vil også kunne bruges til en hakkebøf, en frikadelle eller en nakkekotelet.
Og nu til opskriften!

1 sulten person eller 2 mindre sultne personer

2 æggeblommer - stuetemperatur
1 top tsk bornholmsk sennep - stuetemperatur
1 spsk hvidvinseddike - stuetemperatur
125 g smør
Salt og peber

Smørret smeltes. Jeg anvender en lille porcelænskande, som kan gå i microovnen, men en gryde på komfuret kan sagtens gå. Det er vigtigt at smørret ikke bliver for varmt, men tages af ilden når det lige præcist er smeltet. Æggeblommer, sennep og eddike hældes i et højt stavblenderglas og der krydres med salt og peber.  Æggemassen blitzes med stavblenderen på højeste gear, indtil det skummer lidt. Det tager 15-20 sek med min stavblender. Med stavblenderen stadig kørende på højeste gear, hældes smørret i først nogle dråber ad gangen og efterhånden i en meget tynd stråle. Når alt smørret er blendet i ægget er sovsen færdig, men skal lige have en sidste tilsmagning med salt.
Og så bon appetit!


søndag den 19. april 2015

Kylling med kaperssovs

Min farmor havde en blodprop i hjernen i november, som i starten kostede hende både sproget og mobiliteten. Heldigvis så er den gamle dame lige så stædig som en kamel, et æsel og et muldyr tilsammen, så hun har kæmpet sig frem til at kunne gå med hjælp fra en rollator og et næsten perfekt sprog ❤ Men hun har ikke rigtigt energi til at lave mad selv længere, og har derfor i en periode fået mad udefra. Det er faktisk ok mad, men hun synes godt nok nogengange at det er nogle mystiske kombinationer. Blandt andet var hun blevet noget oprørt over at have fået serveret kaperssovs til hakkebøf! Det ledte jo så til en livlig diskussion i familien om, hvad man kan servere kaperssovs til. Tilsidst blev der dog enighed om, at det kan serveres til hvad som helst, selvom det lige præcist i vores familie næsten udelukkende er blevet serveret til kyllingesteg.
Men hele denne diskussion om kaperssovs gjorde jo mig sulten efter en ret, som jeg ikke har smagt i mange herrens år. Så med inspiration fra min farmors oprindelige opsktift, kom jeg frem til følgende meget lækre resultat.

1 hel kylling
1 økocitron
2 dl vand
Salt og peber

Kyllingen saltes og pebres både inden i og uden på. Citronen skæres i kvarter og puttes ind i kyllingen. Kyllingen placeres i en stegeso, vandet hældes ved og stegesoen sættes i en kold ovn. Ovnen tændes på 130C, og kyllingen tilberedes i ca 3 timer, indtil kødet let falder fra benene. Kylingen sættes til at hvile og kogeskyen hældes over i en gryde

Kaperssovs

Kogesky fra ovenstående kylling eller en god kyllingeboullion, ca 2,5 fl
Fløde 2,5 dl
Kapers 2 spsk grofthakkede
Evt lidt citronsaft
Agar agar pulver
Salt og peber

Kogesky og fløde bringes i kog og jævnes med agarpulveret. HUSK at drysse meget små mængder i ad gangen, det bliver hurtigt for tykt! Sovsen smages evt til med citronsaft, den skal være lidt syrlig. Smages til med salt og peber. Sovsen tages af blusset og de grofthakkede kapers blandes i.
Serveres med kylling og valgfri grøntsager. Jeg valgte spidskål.


onsdag den 8. april 2015

VILDT farsbrød med flødesovs

Jeg er gået igang med projekt "tøm fryseren" og fandt i den forbindelse en pakke med frosset hakket hjortekød, som jeg havde købt, sidste gang Rema havde vildtkød på tilbud. Samtidigt havde jeg købt en del hakket vildsvinekød, som jeg bruger i stedet for almindeligt svinehak.
Så da jeg stod med disse to pakker i hånden, kom jeg til at tænke på klassikeren forloren hare, som i min familie er en fødselsdags klassiker. Jeg har dog freestylet ganske voldsomt med opskriften, så jeg har valgt "bare" at kalde retten farsbrød, som jo kan dække over meget.
Men under alle omstændigheder blev mit vilde farsbrød, og ikke mindst sovsen, super lækkert. Skulle man stå i den situation, at man ikke har hakket hjortekød og vildsvinekød, kan man sagtens bruge oksehak og almindeligt svinehak.

4-6 portioner

400g hk hjortekød
400g hk vildsvinekød
1 stort løgn i tern
1 æg
Ca 1 spsk vildtkrydderi fra santa maria (efter smag)
125 g bacon i skiver
Salt

6 dl fløde
4 knuste enebær
1 tsk tørret rosmarin
15 peberkorn
agar agar
Salt
evt sovsekulør

Kød, løg, æg og krydderi æltes grundigt sammen, indtil proteinet begynder at "arbejde" og dejen begynder at klistre sammen. Farsen smages til med salt og formes til et farsbrød, som placeres i et lille ovnfast fad og dækkes med bacon på hele overfladen. Fløden og krydderierne hældes i det ovnfaste fad og det hele bages i ovnen ved 180C varmluft indtil kødet er 80C i midten. Det tog ca 45 min i min ovn.
Kødet fiskes op af fadet og fløden sies igennem en fin si, således at krydderierne ikke kommer med, men "kødsnasket" fra bunden af fadet masseres igennem sien og giver smag til sovsen. Fløden bringes i kog og jævnes med agar agar. HUSK at drysse agaren i i meget små mængder og lad sovsen koge mindst et minut før der kommer mere i. Der er en hårfin grænse mellem perfekt jævnet og slimet gummi... Sovsen smages til med salt og gives eventuelt sovsekulør - jeg er vokset op med brun sovs, så jeg synes det hører sig til.
Farsbrødet og sovs serveres med valgfri grønsag. Jeg valgte strimlet spidskål.


fredag den 3. april 2015

Whiskeysovs på en langfredag

Jeg har tidligere postet opskriften på whiskeysovs, men som alle gode sovseopskrifter, så fortjener den helt sikkert en reprise!
Jeg er helt sikker på, at store bøffer med lækker sovs ikke er traditionel spise på langfredag, men det var ikke destomindre det jeg indtog her til aften. Og sammen med dejlige rosenkål blev det helt sikkert en gudespise - hvis man har behov for dette i denne påsketid 😉



Whiskeysovs
Een meget sulten eller to knapt så sultne personer

50 g smør
1 spsk tomatpure
1 tsk tørret rosmarin
1-2 spsk whiskey
1,5 dl fløde
salt og peber

Smøret smeltes på panden og tomatpureen steges ved medium varme et minuts tid. Rosmarin og whiskey tilsættes, og alkoholen koges af (går meget hurtigt). Fløden tilsættes og sovsen koger ved svag varme indtil den har den ønskede tykkelse. Smages til med salt og peber.

onsdag den 1. april 2015

Laksetærte med spinat, porre og feta



Her i formiddags fik jeg pludseligt lyst til tærte. Når jeg tidligere har lavet lchf-tærte, har jeg bare undladt bunden, men idag havde jeg lyst til en mere traditionel tærte.
Opskriften på tærtebunden fandt jeg her hos xenia, og tærteindholdet er mit take på en lækker laksetærte jeg engang har fået serveret.
Som det ses på billedet, så kom der lige i overkanten meget fyld i. Men jeg har skalleret opskriften ned, så den burde passe til et standard tærtefad.

1 tærte

Bund
120g mandler
30g solsikkefrø
30g sesamfrø
1 spsk finmalet loppefrøskaller (den gule fiber HUSK, eller malet på kaffemølle)
40 g smør
1 tsk salt
1 æg

Mandler, solsikkefrø og sesamfrø males til mel i en foodprocessor eller lignende. Loppefrøskaller og salt blandes i. Smørret puttes i foodprocessoren og det blandes indtil dejen begynder at samle sig. Så puttes ægget i så dejen samler sig færdig. Dejen trykkes ud i et tærtefad og sættes i køleskabet i 0,5 time. Bages derefter ved 160C i 20 min.

Fyld
2 store laksefiletter i store tern
200 g optøet, afdryppet spinat
1/3 porre i tynde skiver
200 g feta i tern
3 æg
2 dl fløde
1 drys revet muskatnød
Salt og peber

Æg, fløde og krydderier blandes i en skål, hvorefter laks, spinat og porre blandes i. Fyldet hældes over tærtedejen og fetaen hældes over. Bages ved 160C i 35-40 min.

Alt i alt en vellykket tærte, som også sagtens kan serveres til ikke-lchfere.