Sider

søndag den 31. august 2014

Kammuslinger med urteaioli

I går formiddags, da jeg var ude at handle, var jeg pludseligt i eventyrlystigt humør. Så da mit blik faldt på nogle frosne kammuslinger i frysedisken hos Rema, MÅTTE de bare med hjem. Jeg har godt nok aldrig før smagt kammuslinger, men da jeg kan lide alt fra havet af (bortset fra ål - men det er vist nærmest psykisk), tænkte jeg at det kunne da kun være godt. Og det var det helt sikkert også! Søde og dejlige - og med hjælp fra den her video også tilberedt perfekt! Det bliver i hvert fald ikke sidste gang jeg spiser kammuslinger!



Urteaioli

1 fed hvidløg i små tern
1 æg
1 tsk honningdijon
1 spsk hvidvins eddike
salt
0,5 dl macadamiaolie
0,5 dl olivenolie
1,5 dl øko koldpresset solsikkeolie

Blandede urter, feks persille, dild og purløg, som jeg brugte

Hvidløg, æg, honningdijon og eddike, samt salt hældes ned i bunden af et højt slankt bæger - jeg brugte det bæger som fulgte med min stavblender. Olien hældes oveni, og det hel står et øjeblik, indtil al olien har lagt sig ovenpå resten.
Stavblenderen føres forsigtigt ned gennem olien, og placeres helt nede i bunden. Vent et øjeblik indtil der er ro i bægeret. Så tændes stavblenderen på fuld speed, og der blendes i nogle sekunder nede i bunden af bægeret, indtil det kan ses at mayonnaisen begynder at stige opad i olien. Så trækkes stavblenderen langsomt op gennem olien, indtil det hele er indkorporeret i mayonnaisen.
En passende portion af aiolien tages fra, og blandes med en passende portion blandede urter.
Resten af aiolien sættes i køleskabet med låg på, hvor det kan holde sig i nogle dage.

(Med hensyn til hvilken olie man skal bruge til mayonnaise, så er det en smagssag. Jeg bruger normalt ikke olivenolie, da den er meget gennemtrængende og bestemt ikke passer til alt. Når jeg bruger det, er det max 0,5 dl sammen med en neutral olie, og kun hvor smagen kan give noget til resten af retten. Macadamia olie har en meget sund sammensætning af fedtsyrer og er ganske neutralt, men det koster spidsen af en jetjager! Så det bliver heller ikke hovedolien i mine mayonnaiser. Den økologiske koldpressede solsikkeolie, har et meget højt indhold af omega-6 fedtsyrer, men har til gengæld ikke gennemgået alle mulige kemiske processer for at fjerne smag osv. Den smager en lille smule af solsikkefrø, men ikke mere end det fint maskeres af lidt sennep. Jeg bruger nogengange rapsolie - men så er det den meget procesbehandlede, da jeg ikke er vild med smagen af koldpresset rapsolie. Summa sumarum: den olie jeg bruger til mayonnaise er en afvejning af smag, sundhedsværdi og økonomi.)

Pandestegte kammuslinger

1 portion kammuslinger, optøede
smør
salt og peber

Kammuslingerne duppes grundigt tørre med køkkenrulle. En pande varmes op indtil den er meget varm og smøret smeltes derpå. Kammuslingerne placeres på panden under konstant agtpågivenhed. Man vil se, at kammuslinges farve ændres fra skinnende hvid til mat hvid. Når denne farveændring når lige knapt halvdelen op på kammuslingerne vendes de og man holder godt øje med dem igen. Når de to farveændringer næsten har nået hinanden tages kammuslingerne af panden, krydres med salt og peber og serveres med det samme. Mine kammuslinger var små, så de skulle kun lige ned på panden, før de skulle vendes igen - så hold meget godt øje med dem, da de efter sigende skulle blive gummiagtige og kedelige hvis de får bare en smule for lang tid på panden.

Jeg serverede mine kammuslinger på en bund af dampet spinat (fra frost) med en solid portion urteaioli.

søndag den 24. august 2014

Indisk butterlamb

Jeg ææælsker indisk mad! Krydret mad er lige mig - og indisk mad er fantastisk lchf-mad hvis bare man ikke spiser ris eller brød til. Men faktisk har jeg ikke eksperimenteret så meget med at lave indisk mad selv - jeg har været lidt intimideret over alle de krydderier, som man ikke bruger til hverdag, som skulle indkøbes. Jeg har her på bloggen tidligere udgivet et par opskrifter på lette og lækre karryretter, men det har været med præ-købt karry og ikke en krydderiblanding jeg selv har stået for.
Men her den anden dag fik jeg sådan en lyst til butterlamb - en af mine takeaway favoriter - og måtte kæmme internettet for an god opskrift på dette.
Jeg endte op med at snyde en lille smule, i og med at jeg købte forkværnede krydderier - men nu er Vejen ikke en stor krydderiby - så jeg måtte arbejde med det jeg kunne få fat i - og da de bukkehornsfrø, som jeg til min store overraskelse lykkedes at finde i Vejen, var knuste - så besluttede jeg mig til at købe resten kværnede også, selvom jeg godt ved at det tager noget af smagen fra krydderierne.
Lammekødet jeg brugte til retten var lammeslag, som indeholder meget bindevæv. Derfor er både marineringstiden og tilberedningstiden meget lang. Hvis man bruger et stykke kød med mindre bindevæv i, behøver retten ikke have så lang tid.
Men opskriften blev altså som følger:

Indisk Butterlamb.
(STOR portion - 6-8 personer?)

1,8 kg lammeslag skåret i mundrette stykker

Marinade:
2 tommelfinger størrelse frisk, fintrevet ingefær
3 fed hvidløg - knust
saft af 1 citron
300 ml alm sødmælksyoghurt
1 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
2 tsk chilipulver
2 tsk garam masala
1 tsk spidskommen
1 tsk salt

Sovs:
6 hvidløgsfed
2 tommelfingre størrelse frisk ingefær
1,5 tsk nelliker
2,5 tsk kanel
1 tsk bukkehornsfrø
3 tsk koriander
3 tsk spidskommen
180 g smør
700 ml pureret tomat (jeg brugte hjemmelavet af egen tomatavl, men man kan sagtens bruge på katton)
7,5 dl fløde
salt og peber

Fremgangsmåde:
Dag 1: Alle ingredienser til marinaden blandes og lammekødet vendes i. Marinerer i 4-24 timer - mit fik ca 16 timer.



Dag 2:
Det marinerede kød brunes i rigeligt smør på panden. Det er vigtigt at panden er meget varm, og at der ikke kommer for store portioner kød på ad gangen. Jeg brunede på to pander samtidigt. Kødet hældes efterhånden som det er færdigt over i en stor stegeso eller en stor gryde.
Mens kødet brunes findeles hvidløg og ingefær i en minihakker indtil man har en pasta, og de forskellige krydderier måles op så de er klar.
Nå kødet er færdigbrunet kommes en stor klump smør på panden, og hvidløg/ingefærspastaen svitses et par minutter, herefter hældes krydderiblandingen i panden og svitses med i nogle minutter. Når krydderierne er færdigsvitsede hældes tomatpureen og fløden i panden og det gives et kort opkog, mens al den sorte stegesnuller i bunden af panden opløses i væsken. Det er MEGET vigtigt at det sorte i panden kommer med - det er ikke brændt på (hvis altså man har brugt nok smør!) men karameliseret kød og krydderi, som giver en fantastisk smag til retten! Sovsen smages til med salt og peber.
Sovsen hældes over det brunede kød, som så enten sættes i ovnen (hvis man har brugt stegeso) ved lav varme, feks 120C, eller til at simre på komfuret, hvis man har brugt en gryde. Tilberedningstiden kommer an på, hvor meget bindevæv der er i det kød man har brugt, så det kan variere fra 30 min til 4 timer, som min ret fik.

De af jer som har fulgt mig et stykke tid, ved at jeg elsker min rømertopf, så det kan ikke komme som en overraskelse at jeg også brugte den til denne ret!
Selve retten ser noget brun ud på billedet, men det smagte helt fantastisk! Det bliver ikke sidste gang jeg kommer til at lave indisk butter lamb! Jeg serverede lammet med blomkål til, men fik desværre ikke taget billeder af tallerkenen.


torsdag den 21. august 2014

Status sommeren 2014

Sikke dog en sommer vi har haft i år. Meget varm og meget tør - lige indtil det blev MIN tur til at holde ferie!
Det er efterhånden ved at være et tykke tid siden jeg er kommet med en statusopdatering om hvordan det går med mig og mit vægttab.
Lad mig først fortælle, at som det fremgår af de første par sætninger, så har min sommer været temmeligt præget af varme. Jeg arbejder i en mindre virksomhed, hvor det der med airconditioning ikke er et kendt koncept - og i og med vi er en mindre virksomhed, så har jeg i sommerperioden skullet arbejde for 2,5 person. Så jeg har haft meget travlt, og har i den største del af perioden arbejdet i et lokale, hvor temperaturen let er kommet over 35C og med høj luftfugtighed.
Så ud over jeg har været ganske stresset over arbejdsbyrden, så har de klimatiske forhold også stresset mig en del. Så der er vel ikke noget at sige til, at jeg ikke har kørt lige så striks, som jeg ellers plejer - ikke forstået sådan at jeg har spist alt muligt "forbudt", mere at jeg har spist mange lette løsninger (man kan faktisk godt få lchf "venlige" convenience produkter i forretningerne) og ALT for meget - blandt andet er der røget rigtigt mange af de her ind oven i den almindelige mad, når jeg har synes at det var for varmt eller for synd for mig... Jeg har også har rigtig mange planlagte snydedage hen over sommeren, da jeg ud over at have hverdagene fyldt ud med arbejde, også har haft de fleste weekender fyldt ud med forskellige arrangementer.

Så det var med nogen bæven at jeg efter flere måneder uden at have vejet og målt mig stod på vægten og fandt målebåndet frem.
Men LCHF-halleluja! Både mål og vægt stod præcist det samme sted, som da jeg sidst gjorde status!!! Jeg havde godt nok hørt fra anden side, at kroppen er meget mere tolerant over for overspisning og stress-spisning når man kører lchf, men jeg havde faktisk forventet at have taget nogle kilo på.
Men der er jo en superdejlig måde at slutte sommeren på, så kan jeg med godt mod tage fat på efteråret, hvor der skal strammes noget op på måltidsstørelserne og ikke mindst kvaliteten af den mad der kommer i hovedet.
Jeg slutter lige af med et billede af nogle hjemmesyltede agurker og jungleagurker. Jeg har nemlig haft nogle plantekasser i min have i år, og selvom agurker og slet ikke jungleagurker burde kunne vokse på friland, så har jeg haft en kæmpe høst af disse og også af tomater. Tomaterne har jeg tilberedt og røget i fryseren og så har jeg eksperimenteret med syltning, både salt og sød, af agurkerne. Der kommer ikke nogen opskrifter på dette - jeg har bare brugt en ganske almindelig sylteopskrift fundet på nettet og substitueret sukker med sukrin+.

onsdag den 13. august 2014

Feriefrokost

Endeligt ferie! Jeg har været så "heldig" at trække sommeren i år, hvilket jo har betydet at jeg har arbejdet som en hest i ulidelige varmegrader. Men nu er det endeligt blevet min tur til at holde ferie, og det fejrer jeg med at endeligt have lidt overskud til at lave mad igen. Jeg havde gæster igår, hvor jeg serverede en dejlig gammeldags kyllingesteg, som var en stor succes hos både store og små. Og så var jeg så heldig at have rester til overs!
Det er der kommet denne enkle, men dejlige frokostsalat ud af.

1 portion

En rest kylling i små stykker
0,25 løg i små tern
1 lille skoleagurk i tern
2 spsk hjemmelavet mayonnaise af hvidvinseddike, sennep, mest rapsolje men en smule olivenolje

Det hele blandes sammen, saltes til smag og serveres med det samme.


lørdag den 2. august 2014

Baconsmør



Jeg er altid åben for forslag til nye varianter af kryddersmør, så da jeg så denne variant hos Tommy, vidste jeg at jeg var nødt til at prøve det.
På billedet er det serveret med lammerullesteg, så det er altså ikke en kanelsnegl, som ligger på tallerkenen.

Baconsmør
1/2 pk bacon
100g smør

Baconet steges sprødt, enten på pande eller i ovnen. Lad baconet køle ned og bræk det i små stykker. Lad smøret stå ude til det er blødt eller blødgør det i microen. Smør og bacon blandes og køles ned eller serveres straks med dit valgte tilbehør.