Sider

torsdag den 27. februar 2014

Spinatmos

det her indlæg, er jeg blevet spurgt om min opskrift på spinatmos - og den må I da gerne få ;-)
Spinatmos er een af mine go to retter når det bare skal gå lidt stærkt med tilbehøret - spinaten har jeg i fryseren og smør har man vel altid i køleskabet...

Spinatmos
1 portion

300g frossen helbladet spinat
Smør i en passende mængde (50g?)
salt og peber

Spinaten koges i mikroovnen (eller en gryde) indtil den er blød. Spinaten hældes over i en sigte, og al den væske, som kan presses ud, presses ud. Spinaten blitzes med en stavblender sammen med smør til en lind masse. Smages til med salt og peber.
Spinatvandet smager godt med lidt citronsaft og herbamare urtesalt.



onsdag den 26. februar 2014

Fiskefrikadeller - et on-going projekt

Før lchf var fiskefrikadeller en af mine yndlingsretter. Jeg har derfor forsøgt mig med rigtigt mange forskellige udgaver af fiskefrikadeller, men har ikke rigtigt fundet den perfekte opskrift endnu. Der er flere ting, som ikke rigtigt fungerer for mig - enten falder fiskefrikadellerne fra hinanden på panden, ellers bliver de gummiagtige eller også bliver de tørre.... For nyligt fik jeg så et tips til hvordan stegningen kunne blive bedre, og det er egentligt derfor jeg vælger at offentliggøre denne opskrift. For jeg kan lige så godt sige det med det samme - det her er ok fiskefrikadeller, men ikke de ultimative... Opskriften er opstået med inspiration fra nogle fiskefrikadeller jeg så Camilla Plum lave på tv for år tilbage.

Fiskefrikadeller

500g frossen sej - optøet og afdryppet (jeg kunne ikke få fat i noget ordentligt frisk fisk den dag jeg lavede dellerne)
3 skiver bacon skåret i helt små tern
1 æg
salt og peber
½ svinefedt og ½ neutral kokosolie

Alle ingredienserne undtagen fedtstoffet køres til en lind masse i en foodprocesser.
Svinefedt og neutral kokosolie varmes op i en pande i en mængde så der er ca 1 cm. Fedtstoffet skal være meget varmt. Fiskefrikadellerne formes med en ske og hånden og puttes forsigtigt på panden, så der ikke sprøjter fedt på operatøren. Når der er opstået en god stegeskorpe på den ene side, vendes dellerne forsigtigt så der ikke sprøjter med fedt. Når dellerne er færdige kan man vælge lige at lade dem dryppe af på lidt køkkenrulle, hvis man ikke er til for megen grillbarsoverflade.

Den lilla masse er rødkålsmos og remouladen er Graastens den bedste

søndag den 23. februar 2014

Chokolade kopkage/mikroovskage



Det der med desserter og kager er ikke noget jeg gør voldsomt meget i. Det er nemlig noget af det, som meget let tager overhånd for mig.
Men i fredags var jeg til fødselsdag, og her fik de andre gæster kopkage/mikroovnskage, mens jeg herorisk sagde nej tak. Lørdag havde jeg så overnattende gæster, og af en eller anden grund hører der jo noget lækkert til sådan en begivenhed. Jeg gik så en tur ud i blogland og fandt forskellige udgaver af lchf kopkager. Jeg havde ikke alt i huset til en eneste af disse opskrifter, og valgte derfor at opfinde min egen - og den (anden udgave) blev altså rigtigt god, hvis jeg selv skal sige det!

Chokolade kopkage/mikroovnskage
2 personer - eller een grådig ;-)

40g smør
20 g højoktanchokolade - jeg brugte 81%
1 æg
2 spsk fløde
1 spsk suvida (svarer til sukrin+)
2 spsk kokosmel/rasp malet helt fint i en kaffemølle
½ tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver

Tag en stor kop, smelt smøret i 20 sek i mikroovnen og put chokoladen brækket i små stykker i smøret. Giv 10-20 sek yderligere i mikroen, indtil det lige akkurat går at smelte chokoladen i smøret. Det er vigtigt det ikke bliver for varmt, da chokoladen ellers bliver bitter og tør. Blandingen bør have omkring hudtemperatur og de resterende ingredienser røres i.
Sættes i mikroovnen på højeste effekt i 2,5 min.
Velbekomme!

Jeg syntes kagen var rigelig sød, mens min gæst syntes den godt kunne have brugt noget mere sødme - så prøv dig frem til dine egne smagsløg. De hvide striber på billedet er fordi jeg ikke fik rørt kokosmelet grundigt nok ind i dejen.


onsdag den 19. februar 2014

Krydrede lammedeller med feta

Her er en lille hurtig opskrift på nogle gode lammefrikadeller, som går godt til aftensmad, og som også er lette at have med på madpakke med lidt grønt og en god klat mayo for eksempel.

Krydrede lammedeller
3 måltider

400g hakket lammekød
1 æg
1 løg i små tern
1 fed hvidløg i meget små tern
1 spsk blandede tørrede urter - jeg brugte santa marias krydderiblanding "urtegård"
2 tsk husk
100 feta i tern
salt og peber
smør til stegning

Alle ingredienser undtagen smør hældes i en skål og æltes grundigt med hænderne i ca 5 min. Sættes til at hvile i mindst 10 min. Smøret smeltes på en stor pande og dellerne formes til en passende størrelse og steges til de er færdige.
Serveres for eksempel med spinatmos med masser af smør i.


mandag den 17. februar 2014

Kylling med mild tomat/peberfrugtflødesovs - og god samvittighed



Nogen dage er jeg mere idealistisk end andre. Lørdag var en af de dage, hvor jeg følte mig meget idealistisk. Det gav sig udslag i min aftensmad, som bestod af en Løgismose kylling fra Netto (bedste anbefaling fra dyrenes beskyttelse) og økologi til alle de andre ingredienser. Det er jo ikke et krav at man er økologisk når man spiser LCHF - og det går glimrende at lave denne ret med ganske almindelige råvarer - men jeg kan mærke på mig selv, nu længere tid jeg har spist LCHF, nu vigtigere bliver min generelle holdning til det jeg putter i hovedet for mig. Og een ting jeg vil sige er, at jeg kan i dén grad smage forskel på en industrikylling og en kylling som har haft et bedre liv. Det er første gang jeg har købt Løgismosekyllingen, men den kan varmt anbefales. Kødet har meget mere struktur og smag - og det jeg lagde allermest mærke til, var at knoglerne på kyllingen var af massivt bedre kvalitet end "normale" kyllingers. Jeg kunne ikke sætte tandmærker i knoglerne overhovedet... Så der er ingen tvivl om, at de ben og vinger faktisk er blevet brugt!

Kylling i Rømertopf med mild tomat/peberfrugtflødesovs

1 hel kylling
1 ds flåede tomater
1 stor sød snack peberfrugt
3 skalotteløg
½ l fløde
smør
salt og peber

Grøntsagerne skæres i tern og puttes i bunden af rømertopfen. Dåsetomaten hældes over og kyllingen lægges på toppen, efter at være blevet krydret med salt og peber. Rømertopfen sættes ind i en kold ovn, som tændes på 120C. Alt efter kyllingens størrelse, skal den være i ovnen fra 2-3 timer. Når kødet begynder at slippe fra knoglerne, tages retten ud af ovnen. I mellemtiden koges fløden ind til der næsten ikke er mere væske tilbage - dette tager 15-30 min alt efter hvor stor overfladen på den gyder/pande du bruger er. Alt undtagen kyllingen hældes over i fløden og blitzes med en stavblender. Sovsen sættes til at koge ind igen. Kyllingens skind gnides med en god klat smør, og sættes ind i ovnen uden låg på ved 200C, for at skindet kan blive sprødt.
Retten serveres med grøntsager efter eget valg - jeg valgte en spidskålsmos.


søndag den 16. februar 2014

Langtidsstegt oksekød i Rømertopf

Det er nok ikke nogen hemmelighed for de af jer, som har fulgt mig et stykke tid, at jeg er ualmindelig glad for min rømertopf. Det er bare så ualmindeligt sjældent, at noget jeg har lavet i den, er gået galt - det er en genial opfindelse efter min mening!
Sidste weekend besluttede jeg mig til at lave en meget enkel ret, med potentiale for aftensmad og madpakker til mange dage.

Langtidsstegt oksekød

1 Oksesteg - af den type, der har godt af langtidsstegning, bov eller lignende.
4 almindelige løg i grove tern
salt og peber
en smule vand

4 dl fløde.

Stegen krydres med salt g peber, og ligges oven på et leje af løg i rømertopfen. Sættes ind i en kold ovn, der tændes på ca 120g, og står der i 4-6 timer.

Stegen lægges over på et fad og dækkes til. Løg og saften i bunden at rømeren hældes over i en bred gryde og massen blitzes med en stavblender til den er glat. Fløden hældes i, og det hele får lov at koge ind til en passende sovsetykkelse. Jo bredere din gryde er, jo hurtigere går det. Sovsen smags til med salt og peber.

Jeg har foreviget to versioner af denne ret - en hvor jeg blandede fintrevet peberod i en del af sovsen, og en hvor sovsen blev spist plain med nogle friske rødbede- og hvidløgsspirer. Og så har jeg ellers haft med på madpakke nogle dage, og har stadig steg men ikke sovs tilbage.



torsdag den 13. februar 2014

Historien om en sommerjakke

Alle der nogensinde har været overvægtige, har nok på et eller andet tidspunkt i deres liv købt et stykke tøj, som ikke passede, men som man bare havde forelsket sig i. Planen var jo så "bare" at man lige skulle smide de der 10 kilo, så ville den pågældende beklædningsgenstand passe perfekt.
Min beklædningsgenstand er en sommejakke. Jeg husker ikke præcist hvornår jeg købte den, men det er nok mindst 10 år siden. Jeg syntes den var så fin - cremefarvet med lysebrune og lyseblå detaljer (idag synes jeg måske den er knapt så fin - men den gang, var den alt hvad jeg kunne begære). Men jeg tabte mig jo aldrig de der 10 kilo, og jakken har trofast hængt i mit skab, år efter år. Et par gange har jeg haft den ude og spekuleret på, om jeg måske ikke burde give den til genbrug - men hver gang er den havnet inde i skabet igen - for den der lykkefølelse jeg fik, dengang jeg købte den, ligger meget dybt i mig - og jeg skal jo bare lige... osv.
Men ved I hvad der så skete? Jeg er jo flyttet og jakken flyttede med (selvom det endnu engang var oppe, om ikke den burde ryge til genbrug) - og i forbindelse med, at jeg rykkede rundt på mit tøj, fik jeg pludseligt lyst til at prøve den på igen. Hver gang jeg har gjort det, har det altid været en skuffelse - men denne gang - mine damer og herrer! - så passede den!
Min smukke (?) sommerjakke, som jeg ALDRIG har brugt, passede sgu! Så nu ved jeg hvad jeg skal gå med hele foråret, selvom den er håbløst umoderne ;-)


onsdag den 12. februar 2014

Fiskefilet med flæskesværspanering

Jeg fik i går helt vildt lyst til fisk lige pludseligt, så jeg måtte en tur i rema på vej hjem fra arbejdet. Her fik jeg købt ind til fiskefileter - faktisk havde jeg også købt ind til salat, men da jeg så skulle til at spise, havde jeg ikke lyst til grøntsager - så det sprang jeg let og elegant over...
Selve opskriften har jeg læst på en eller anden blog - jeg har glemt hvilken - men hvis du kigger med, så ved du nok hvem du er ;-)

Fiskefilet med flæskesværspanering

1 pk rødspætte fileter
2-3 spsk loppefrøskaller (HUSK)
2 æg
1 stor håndfuld flæskesvær uden fedtkant, knust til groft mel med minihakker eller kagerulle
peber
rigeligt smør til stegning

Fileterne dyppes først i loppefrøskaller, så æg og til sidst flæskesværsmelet, hvor peberen er blandet i. Steges på panden i smør i et par minutter på hver side, til de er færdige. Må ikke steges for længe, da de så bliver tørre.
Jeg valgte at servere mine fiskefileter med Graastens remoulade, der har 13 g kulhydrat pr 100g. Det er jo altid et valg, men der hører efter min mening remoulade til fiskefileter, og jeg havde ikke lige energi til at producere noget selv.


søndag den 2. februar 2014

Lammeskank med spinat/ærtemos



Jeg havde et batch mere af de her lammeskanke liggende i fryseren, og i aften blev der, hvor de blev tilberedt - igen langtidsstegt i rømertopfen med kun salt og peber. Jeg tror måske lammeskank er min mest favorit lammeudskæring overhovedet!
Jeg valgte at servere den ene med pebersovsen fra igår og så lavede jeg en spinat/ærtemos til. Ærter hører som sådan ikke til i en striks LCHF - men i den mængde jeg bruger dem, giver det ikke mig nogen problemer. Ærterne giver en smule mere struktur til mosen.

Spinat/ærtemos
1 portion

200g helbladet frossen spinat
50g frosne ærter
25-50g smør
salt

Spinaten koges mør, evt i mikroovnen og overskydende vand trykkes ud. Ærter koges al dente. Begge dele puttes i et blenderbæger sammen med smør og blitzes til en lind masse med en stavblender. Smages til med salt.

Der er jo ben i sådan nogle lammebanditter - og da de ikke skal gå til spilde, fik hundene glæde af dem. (mine hunde er vandt til at spise knogler - hvis ikke din er, så lad dem kun få dem i kort tid, så du kan se om de kan tåle knogler i maven)


lørdag den 1. februar 2014

Pebersovs og luksus kalvekød

En af de allerbedste ting ved LCHF er, at man med god samvittighed kan spise de lækreste sovse! Jeg har kun smagt pebersovs i Knorrs variant, så jeg måtte lige en tur ud på informationsmotervejen for at finde en opskrift, da jeg fik lyst til pebersovs til den langtidshængte kalvekotelet, jeg havde købt i Lidl (af alle steder...). Jeg fandt en del opskrifter, så den jeg endte op med, er en blanding af disse.

Pebersovs (en ordentlig baljefuld - sovs kan man ikke lave i for stor mængde...)

6 skalotteløg i grove tern
½ bk champignoner hakket groft
en god klat smør
1 spsk paprika
1 spsk stærk sennep
1 ds syltede peberkorn (50 g drænet vægt)
1 dl whiskey
½ dl vand
5 dl fløde
flydende okseboullion

Løg steges i smør ved lav varme, indtil de er helt brune og karamelliserede, derefter puttes champignonerne i panden og steger med indtil alt vandet er stegt væk og de også begynder at tage farve. Paprika hældes i panden og steges ganske kort. Derefter hældes halvdelen af peberkornene, whiskeyen og vandet i panden og koges op ganske kort, indtil alkoholen er fordampet. Sennepen hældes i panden og det hel blitzes med en stavblender til en grov masse. Fløden hældes i, og sovsen simrer indtil den har nået den ønskede tykkelse. Smages til med flydende okseboullion (eller bare salt).
Sovsen kan fint gemmes i køleskabet (og formentlig også fryses ned). Nogle opskrifter anvender cognag istedet for whiskey - men det havde jeg ikke hjemme. De syltede peberkorn havde jeg købt i Kvickly.