Her den anden dag faldt jeg over Dr. Atkins bog ”Dr. Atkins new diet revolution”. Det eneste jeg egentligt vidste om Atkins var, at det
bestod i at man ikke måtte spise kartofler, men skulle spise kød og masser af
flødesovs (det lyder egentlig bekendt ikke sandt?). Jeg tænkte hmm og tog bogen
med hjem.
Og sikke en herlig overraskelse jeg fik J. Dr. Atkins første bog
”Dr. Atkins Diet revolution” udkom i 1972, men allerede inden da, havde han
behandlet 1000vis af overvægtige amerikanere i hans lægepraksis.
Det Atkins program går ud på, er at man erstatter de hurtige
proces-behandlede kulhydrater men fedt og en moderat mængde protein. De
kulhydrater man skal indtage under et vægttab, skal komme fra grøntsager,
hovedsagligt ovenjords og meget gerne økologiske. Nødder og rodfrugter kan være
tilladte inden for nogle faser af hans vægttabsplan. Fedtet må gerne være smør
eller andre animalske fedtstoffer. Olier skal helst være koldpressede.
Margarine er bandlyst. Proteinet skal helst være animalt og gerne økologisk. Hvis
dét ikke er rendyrket LCHF, så ved jeg ikke hvad er!
Det man især som LCHFer, der gerne vil tabe sig, kan bruge
denne bog til, er det gennem mere end 30 år gennemprøvede og udviklede 4-trins
vægttabs program.
1.trin er en induktionsfase, hvor man kickstarter vægttabet
ved at reducere sit kulhydratindtag til max 20 gram om dagen i mindst 2 uger.
Kulhydratet SKAL komme fra ovenjordsgrøntsager. Dette sætter ens krop i en
tilstand af lipolyse (fedtforbrænding), som giver en sekundær ketose. Man kan
befinde sig i induktionsfasen i mange måneder og også år, hvis man taber sig
langsomt.
2.trin er en ”fortsat vægttab”s fase, hvor man gradvist øger
éns kulhydrat indtag med 5 gram om ugen, indtil man har nået det vægttabs
niveau man føler sig tilpas med – Atkins anbefaler at man ikke taber sig mere
end 1-2kg om ugen.
3.trin er en for-vedligeholdelses fase, hvor man langsomt
skruer op for sit kulhydratsindtag, i trin af 5-10 gram om ugen, indtil man
taber sig meget langsomt og til sidst holder op med at tabe sig. Trin 3 går man
i gang med når man mangler at tabe ca 5kg ned til målvægten. Dr. Atkins
fremfører at dette er et meget vigtigt trin, da det er hér man lærer hvilke
kulhydrater kilder man kan tåle, hvilke der giver cravings og ikke mindst hvor
mange gram kulhydrat man kan tåle uden at begynde at tage på i vægt igen.
4.trin er den livslange vedligeholdelses fase, hvor man
basalt holder sig til de regler, man har fundet under fase 3. Det er også en
god idé at veje sig én gang om ugen, og have en aftale med sig selv om, at man
tager en omgang fra 1.trin, hvis man kommer over x antal kilo fra sin målvægt.
Dr. Atkins program er meget individualiseret, da den mængde
kulhydrat man kan spise om dagen for at kunne tabe sig, er meget forskellig fra
person til person. Han introducerer det for mig nye begreb ”metabolisk
resistens”, hvilket er en forklaring på hvorfor nogle mennesker taber sig med meget
få ændringer i mængden af kulhydrat de spiser og andre skal meget langt ned i
mængden af kulhydrat før der sker noget. Det har, som du måske har gættet, hvis
du andre steder har læst om LCHF, med insulinniveau og insulinresistens at gøre
– samt andre hormoner, bla østrogen.
D. Atkins fremfører under hele bogen den ene videnskabelige
undersøgelse efter den anden, som underbygning af de råd og vejledninger han
giver. Sådan noget er jeg en stor fan af, men jeg tror det ville kunne irritere
nogle mennesker.
De problemer jeg har med denne bog er, for det første at den
er skrevet på en meget typisk amerikansk ”sensations”agtig måde, for det andet
at Dr. Atkins er stærk fortaler for store mængder kosttilskud samt low-carb lækkerier
(gerne fra hans eget firma ;-). Jeg selv går ikke ind for at man skal fylde sig
med alt muligt i høje doser, men jeg kan godt se ideen i, at spise en
multivitamintablet og supplere med omega-3 i hvert fald i induktionsfasen.
Hvis man gerne vil tabe sig på LCHF og har problemer med det,
vil jeg stærkt anbefale Dr. Atkins ”New diet revolution”, som også er oversat
til dansk ”Dr. Atkins nye kostrevolution”. Jeg kunne godt have brugt den, da
jeg startede med at ville tabe mig på LCHF, det ville have sparet mig for en
del måneder med eksperimenteren med min krop. Jeg gjorde nemlig det helt
modsatte, nemlig gradvist at sætte kulhydrat- (og protein-) mængden ned indtil
jeg begyndte at tabe mig. På plussiden har jeg opnået en meget stor viden om
fysiologien ved fedtlagring og -forbrænding, som jeg måske ikke ville have fået
hvis jeg havde opdaget denne bog noget før.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar