Sider

tirsdag den 2. december 2014

Clementin fromage

Jeg havde jo fødselsdag her den anden dag, og der skulle selvfølgeligt også lidt dessert til.
Jeg valgte at opfinde min egen dessert, med inspiration fra denne opskrift. Clementin er slet ikke så intenst i smagen som citron, så jeg valgte at koge saften ind, som det fremgår af opskriften. Med hensyn til sødmegraden, så er det jo meget subjektivt - jeg synes det blev meget sødt, trods det at jeg havde reduceret suvidamængden i forhold til den oprindelige opskrift - men mine gæster syntes det var fint - så der skal I nok selv føle jer frem.

Clementinformage 8-10 portioner

6 æg, delt i blommer og hvider
500 ml piskefløde
saften af 10 clementiner, ca 4 dl
10 blade husblas
50 g suvida sødemiddel (kan erstattes med ca 25g sukrin+)

Clementinsaften bringes i kog i en lille gryde, og koger ind til der er ca 2 dl tilbage. Sættes til side så det kan køle ned.
 Husblassen lægges i blød i koldt vand. Æggeblommer og sødemiddel piskes til en luftig æggesnaps. Æggehviderne piskes indtil man kan vende skålen på hovedet uden de falder ud. Piskefløden piskes til skum. Det er en fordel at alle ingredienser har stuetemperatur.
Den opblødte husblas klemmes fri for vand, og smeltes ned i den fingervarme clementinsaft. Husk det ikke må blive særligt varmt, da husblassen ellers bliver ødelagt. Husblasblandigen tempereres i vandbad, indtil temperaturen er som i æggesnapsen. Under grundig omrøring blandes æggesnaps og husblas/clementinsaft. Flødeskummet røres i. Til sidst vendes æggehviderne forsigtigt i - pas på ikke at få rørt luften ud. Fromagen hældes i en stor skål eller portionsanrettes. Skal hvile i køleskabet mindst 2 timer før servering, men kan dog sagten gemme det i køleskabet til dagen efter.



lørdag den 29. november 2014

Lækker LCHF leverpostej

Jeg har lige holdt fødselsdag og i den forbindelse havde jeg gæster, som blev beværtet i bedste lchf stil - dog med rugbrød til de som ikke spiser lchf (hvilket vil sige de fleste...) og som ikke ville have stenalderbrød.
Hjemmelavet leverpostej er let at lave, det tager bare lidt lang tid - og det er faktisk rigtigt let at lave lchf også. Man kan købe hel lever og hel spæk og selv hakke det - evt i foodprocessoren - men jeg valgte at lade slagteren stå for dette - for det er ærligtalt lidt ulækkert at hakke lever...
Når jeg laver leverpostej, laver jeg altid en stor portion og putter i fryseren - så opskriften giver en kæmpe portion - den er dog let at halvere eller fjerdedele.

Leverpostej - 6 forme

1 kg hakket lever
500 g hakket spæk
5 dl fløde
5 æg
2 finthakkede løg
1 tsk allehånde
6 tsk salt
peber

Det hele blandes grundigt med en elpisker - det er lettest hvis det hele har stuetemperatur. Massen hældes over i aluforme og bages i vandbad ved 175-200C i 1-1,25 time, indtil de er gennembagte og gyldne på toppen.
Serveres for eksempel på stenalderbrød.

Leverpostejen bliver fint fast, trods at der ikke er nogen andre former for bindemiddel i, end proteinet fra leveren og ægget.


fredag den 28. november 2014

Ovnbagt isingfilet med løg/kapers smørsovs

Denne her opskrift har ligget i gemmerne et par uge - men nu får I den, for det smagte rigtigt godt.

Ovnbagt isingfilet

200g ising filet
Filterne krydres med salt og peber, foldes på midten og placeres i et ovnfast fad. Bages ved 190C i 15 min.

Løg/kapers smørsovs

75 g smør
1 skalotteløg i strimler
1 spsk kapers

Smøret smeltes og løg samt kapers steges ved lav varme i 15 min, indtil løget er blødt og let karameliseret.

Serveres med valfri grøntsag - jeg valgte en enkel broccolimos.


torsdag den 20. november 2014

Danmarks nationalret!

I anledning af, at stegt flæsk med persille sovs med et overvældende flertal er blevet kåret til danmarks nationalret, vil jeg da lige linke til MIN udgave af denne fortræffelige spise, som jo er genial LCHF mad.
Bon appetit!

http://lchfforen.blogspot.dk/2013/08/stegt-flsk-med-persillesovs.html

onsdag den 19. november 2014

Om lchf down under

Det her tv indslag fra australske catalyst har floreret i lchf kredse nogle dage nu. Så fler af jer har sikkert allerede set det. De af jer som som ikke har, opfordres hermed. De 30 minutter er godt givet ud.

http://www.abc.net.au/catalyst/lowcarb/default.htm#

søndag den 2. november 2014

Hot tomatsuppe med kuller og basilikum/hvidløgs olie

Sidste uge var fisken i min fiskekasse kuller. Jeg blev ikke inspireret af den medfølgende opskrift, og valgte derfor at komponere min egen opskrift.
Det blev følgende:

Tomatsuppe
1-2 personer

300g hjemmelavet purerede bagte tomater (kan fint erstattes med passata el lign)
2,5 dl piskefløde
1 lille løg i små tern
400 g kullerfilet i store tern
chilisovs, feks tabasco
smør til stegning
salt og peber

Basilikum/hvidløgsolie
1 stor portion

1 bundt basilikum
1 stort fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt

Basilikum, hvidløg og olie hakkes fint sammen i en minihakker og smages til med salt. Sættes i køleskabet indtil det skal bruges. Kan holde sig i nogle dage.

Kullerfiletens skind fjernes ved at lægge den med skindsiden ned mod bordet og føre en skarp kniv mellem skind og kød - det er lettere end det lyder! Fiskekødet skæres i store tern.
Løg i tern steges i smør indtil det er blødt og sødt. Tomat og fløde hældes ved, og det får lov at koge et par minutter. Smages til med chilisovs, salt og peber. Kuller ternene hældes i suppen, som kun må simre. Der holdes grundigt øje med fiskekødet, som kun skal have så lang tid, som det tager lige præcist at blive gennemvarmt - i mit tilfælde tog det ca 3 min. Serveres med et samme med en drisle af basilikum/hvidløgsolien på toppen.
Denne suppe smager suverænt godt. Kulleren kan sagtens erstattes med en anden fast hvid fisk, feks sej eller torsk.


lørdag den 25. oktober 2014

Ny grøntsag

En gang imellem er det spændende at prøve noget nyt - så da jeg for første gang i mit liv så palmekål i netto, var jeg jo nødt til at prøve at købe det.
På posen anbefaledes det at stege kålen hårdt - ala wok - så det var det, jeg gjorde. Palmekål smager glimrende, men har en lidt grov tekstur - lidt ala grønkål. Det bliver ikke sidste gang jeg kommer til at købe det - forandring fryder jo :-)

Palmekål med okse, chili og soya

1 portion

5 blade palmekål - skåret i smalle strimler
200 g hk okse
1 lille løg i tern
2 små snackpeberfrugter i tern
chilisovs (ala tabasco)
soya
smør til stegning

Løget steges i smør indtil det begynder at brune. Herefter tilsættes oksekødet, som får lov at stege, indtil der er dannet stegeskorpe på mindst halvdelen af kødet. Peberfrugt og palmekål tilsættes, og det hele steger indtil peberfrugten er blød og palmekålen sprød. Chilisovs og soya tilsættes efter smag.

Årets sidste høst - nogle af snackpeberne gik til denne ret

Palmekål

Den færdige ret - brun mad er god mad ;-)

søndag den 19. oktober 2014

Rødspættefileter med løg/fiskesennepsovs

Jeg får jo leveret fisk til døren hver anden uge. For 14 dage siden fik jeg leveret nogle dejlige rødspættefileter, hvor den medfølgende opskrift lød rigtigt dejlig.
Med ganske få ændringer nåede jeg frem til dette dejlige, velsmagende resultat:

Pandestegt Rødspætte med løg/fiskesennepsovs

1-2 portioner

400g rødspættefileter
smør til stegning

 1 stort løg
0,5 dl hvidvins eddike
1 dl vand
2,5 dl piskefløde
1 spsk hjemmerørt fiskesennep (som beskrevet bag på Bäncke posen)
salt og peber

Løget halveres på midten og skæres i tynde skiver, som bagefter deles i ringe. Løget puttes i en gryde og eddike og vand hældes ved. Blandingen koger sammen i ca 5 min, indtil løgene er bløde og væsken er næsten fordampet. Fløden hældes ved, og det hele får lov at dampe, indtil sovsen har fået den ønskede konsistens. Gryden tages af varmen, og sovsen smages til med fiskesennep, salt og peber.
Rødspættefileterne steges ved høj varme i kort tid (2-3 min) på hver side - krydres med salt og peber.

Serveres med valgfri grøntsag - jeg valgte rødkål.


Brun mad er god mad - gæstemad til den glade LCHF-gæst

Jeg var så heldig at blive inviteret på gæstebud for et stykke tid siden. Nogengange kan man godt føle sig lidt besværlig når man skal spise hos andre, og helst ikke vil have alt for mange "snydedage" - men denne gang havde min værtinde lusket rundt inde på min blog, og var faldet over den her opskrift, som hun så havde lavet med kylling istedet.
Yoghurtlagen og sovsen følger min opskrift, men kyllingen lå i lagen 3-4 timer og blev bagt i et almindeligt fad i ca 1 time ved 200C.
Og det blev bare superlækkert! Jeg kommer gerne til spisning igen ;-)

Indisk Butterchicken

søndag den 28. september 2014

Lækker fisk

Jeg elsker fisk, men spiser det bare alt for sjældent. Der har et stykke tid kørt en reklame for Skagenfood på fjernsynet, og da vi så på mit arbejde sad og snakkede om forskellige indkøbsmuligheder, fortalte min chef, at hans frue køber fisk fra Skagenfood, og at de var meget tilfredse med det.
Jeg blev så nysgerrig nok til lige at ville tjekke det af, og blev meget fornøjet, da jeg opdagede, at de også tilbyder pakker til den lille husholdning. Jeg besluttede mig derfor for at prøve konceptet af, og i onsdags fik jeg min første fiskekasse. Og for søren hvor var jeg tilfreds med det! Lækre plumpe makrelfileter og fed, lækker laks!
Jeg sætter lige nogle billeder med af hvad jeg lavede med fisken - det var så simpelt at jeg ikke vil poste en opskrift - med mindre selvfølgelig at der er nogen som efterspørger det i kommentarene :-)

Og så kan det være jeg lige skal præcisere at jeg selv har købt og betalt for fisken ;-)

Pandestegte makrelfileter med hjemmelavet hollandaisesovs og dampede rosenkål

Ovndampede laksefileter med blomkålsmos og den lækre pesto verde fra Løgismose

fredag den 26. september 2014

Sundhed fra naturen

Ligesom 50% af Danmarks befolkning, så er jeg rigtigt forkølet i de her dage. Jeg priser mig derfor lykkelig for, at jeg i weekenden plyndrede mine forældres baghave for de sidste hyldebær.



Jeg er ikke sådan en fancy een som selv står og koger saft (nok mest fordi jeg ikke drikker saft...), men jeg har altid hyldebær i fryseren vinteren over, hvis ellers jeg kan få fingre i nogle. For findes der noget bedre mod forkølelse? Jeg tror det ikke!
Den måde JEG bruger hyldebærene på, er at fryse dem ned, direkte fra træet - og så lave et afkog af bærene, når jeg trænger til lidt insta-sundhed.

Hyldebærafkog

1 portion hyldebær
Vand, så det når ca dobbelt op på rumfanget af hyldebær
Tørret vaniliestang
evt sødemiddel - jeg bruger hermesetas tabs, men det gør man bare som man har lyst til

Vand, bær og vaniljestang koges i ca 10 min. Afkoget hældes igennem en fin sigte, og den resterende væske trykkes ud af bærene med en ske eller lignende. Sødes efter smag.
Hyldebærafkoget kan med fordel serveres med en god dråbe rom - som jo også er et vidundermiddel mod forkølelse ;-)


søndag den 14. september 2014

Fantastisk flerfarvet forkølelses fiesta

Jeg er forkølet idag, så da jeg skulle have aftensmad her til aften, trængte jeg til noget, som talte til andre sanser end lugte- og smagssansen, som pt ikke virker helt optimalt.
Det blev så denne dejlige farvestrålende tallerken med rødkålsmos, spinatmos, hjemmelavede kødboller og en rest af denne karrysovs, som jeg havde i fryseren.
Rødkålsmosen og spinatmosen er lavet af de respektive grøntsager, mørnet i mikroovnen og stavblendet med rigeligt smør samt salt og peber.
Alt i alt en meget vellykket aftensmad!


onsdag den 3. september 2014

Kryddersmør med peberfrugt og løg


Jeg leder altid efter en god opskrift på kryddersmør. Denne her har jeg set på en del blogs efterhånden, så her kommer min version af dette dejlige, velsmagende smør.

Kryddersmør med peberfrugt og løg.

3 helt små snackpebere i små tern
1 lille løg i små tern
50 g smør til stegning
250 g smør
salt og peber

Peberfrugten og løget steges ved svag varme i smør på panden, indtil det er helt blødt og sødt - tager 20-25 min. Panden tages af blusset og resten af smørret får lov at smelte, hvorefter det hele blandes grundigt og krydres med salt og peber.
Lad smørret køle af og hæld det siden over i en passende emballage og sæt det i køleskabet.
Smørret kan holde sig i mindst en uge i køleskabet, og går godt sammen med det meste kød.

Kryddersmørret her serveret med krydrede lammedeller hvorpå der er placeret et stykke flødehavarti. Jeg var ikke i grøntsagshumør den dag!

søndag den 31. august 2014

Kammuslinger med urteaioli

I går formiddags, da jeg var ude at handle, var jeg pludseligt i eventyrlystigt humør. Så da mit blik faldt på nogle frosne kammuslinger i frysedisken hos Rema, MÅTTE de bare med hjem. Jeg har godt nok aldrig før smagt kammuslinger, men da jeg kan lide alt fra havet af (bortset fra ål - men det er vist nærmest psykisk), tænkte jeg at det kunne da kun være godt. Og det var det helt sikkert også! Søde og dejlige - og med hjælp fra den her video også tilberedt perfekt! Det bliver i hvert fald ikke sidste gang jeg spiser kammuslinger!



Urteaioli

1 fed hvidløg i små tern
1 æg
1 tsk honningdijon
1 spsk hvidvins eddike
salt
0,5 dl macadamiaolie
0,5 dl olivenolie
1,5 dl øko koldpresset solsikkeolie

Blandede urter, feks persille, dild og purløg, som jeg brugte

Hvidløg, æg, honningdijon og eddike, samt salt hældes ned i bunden af et højt slankt bæger - jeg brugte det bæger som fulgte med min stavblender. Olien hældes oveni, og det hel står et øjeblik, indtil al olien har lagt sig ovenpå resten.
Stavblenderen føres forsigtigt ned gennem olien, og placeres helt nede i bunden. Vent et øjeblik indtil der er ro i bægeret. Så tændes stavblenderen på fuld speed, og der blendes i nogle sekunder nede i bunden af bægeret, indtil det kan ses at mayonnaisen begynder at stige opad i olien. Så trækkes stavblenderen langsomt op gennem olien, indtil det hele er indkorporeret i mayonnaisen.
En passende portion af aiolien tages fra, og blandes med en passende portion blandede urter.
Resten af aiolien sættes i køleskabet med låg på, hvor det kan holde sig i nogle dage.

(Med hensyn til hvilken olie man skal bruge til mayonnaise, så er det en smagssag. Jeg bruger normalt ikke olivenolie, da den er meget gennemtrængende og bestemt ikke passer til alt. Når jeg bruger det, er det max 0,5 dl sammen med en neutral olie, og kun hvor smagen kan give noget til resten af retten. Macadamia olie har en meget sund sammensætning af fedtsyrer og er ganske neutralt, men det koster spidsen af en jetjager! Så det bliver heller ikke hovedolien i mine mayonnaiser. Den økologiske koldpressede solsikkeolie, har et meget højt indhold af omega-6 fedtsyrer, men har til gengæld ikke gennemgået alle mulige kemiske processer for at fjerne smag osv. Den smager en lille smule af solsikkefrø, men ikke mere end det fint maskeres af lidt sennep. Jeg bruger nogengange rapsolie - men så er det den meget procesbehandlede, da jeg ikke er vild med smagen af koldpresset rapsolie. Summa sumarum: den olie jeg bruger til mayonnaise er en afvejning af smag, sundhedsværdi og økonomi.)

Pandestegte kammuslinger

1 portion kammuslinger, optøede
smør
salt og peber

Kammuslingerne duppes grundigt tørre med køkkenrulle. En pande varmes op indtil den er meget varm og smøret smeltes derpå. Kammuslingerne placeres på panden under konstant agtpågivenhed. Man vil se, at kammuslinges farve ændres fra skinnende hvid til mat hvid. Når denne farveændring når lige knapt halvdelen op på kammuslingerne vendes de og man holder godt øje med dem igen. Når de to farveændringer næsten har nået hinanden tages kammuslingerne af panden, krydres med salt og peber og serveres med det samme. Mine kammuslinger var små, så de skulle kun lige ned på panden, før de skulle vendes igen - så hold meget godt øje med dem, da de efter sigende skulle blive gummiagtige og kedelige hvis de får bare en smule for lang tid på panden.

Jeg serverede mine kammuslinger på en bund af dampet spinat (fra frost) med en solid portion urteaioli.

søndag den 24. august 2014

Indisk butterlamb

Jeg ææælsker indisk mad! Krydret mad er lige mig - og indisk mad er fantastisk lchf-mad hvis bare man ikke spiser ris eller brød til. Men faktisk har jeg ikke eksperimenteret så meget med at lave indisk mad selv - jeg har været lidt intimideret over alle de krydderier, som man ikke bruger til hverdag, som skulle indkøbes. Jeg har her på bloggen tidligere udgivet et par opskrifter på lette og lækre karryretter, men det har været med præ-købt karry og ikke en krydderiblanding jeg selv har stået for.
Men her den anden dag fik jeg sådan en lyst til butterlamb - en af mine takeaway favoriter - og måtte kæmme internettet for an god opskrift på dette.
Jeg endte op med at snyde en lille smule, i og med at jeg købte forkværnede krydderier - men nu er Vejen ikke en stor krydderiby - så jeg måtte arbejde med det jeg kunne få fat i - og da de bukkehornsfrø, som jeg til min store overraskelse lykkedes at finde i Vejen, var knuste - så besluttede jeg mig til at købe resten kværnede også, selvom jeg godt ved at det tager noget af smagen fra krydderierne.
Lammekødet jeg brugte til retten var lammeslag, som indeholder meget bindevæv. Derfor er både marineringstiden og tilberedningstiden meget lang. Hvis man bruger et stykke kød med mindre bindevæv i, behøver retten ikke have så lang tid.
Men opskriften blev altså som følger:

Indisk Butterlamb.
(STOR portion - 6-8 personer?)

1,8 kg lammeslag skåret i mundrette stykker

Marinade:
2 tommelfinger størrelse frisk, fintrevet ingefær
3 fed hvidløg - knust
saft af 1 citron
300 ml alm sødmælksyoghurt
1 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
2 tsk chilipulver
2 tsk garam masala
1 tsk spidskommen
1 tsk salt

Sovs:
6 hvidløgsfed
2 tommelfingre størrelse frisk ingefær
1,5 tsk nelliker
2,5 tsk kanel
1 tsk bukkehornsfrø
3 tsk koriander
3 tsk spidskommen
180 g smør
700 ml pureret tomat (jeg brugte hjemmelavet af egen tomatavl, men man kan sagtens bruge på katton)
7,5 dl fløde
salt og peber

Fremgangsmåde:
Dag 1: Alle ingredienser til marinaden blandes og lammekødet vendes i. Marinerer i 4-24 timer - mit fik ca 16 timer.



Dag 2:
Det marinerede kød brunes i rigeligt smør på panden. Det er vigtigt at panden er meget varm, og at der ikke kommer for store portioner kød på ad gangen. Jeg brunede på to pander samtidigt. Kødet hældes efterhånden som det er færdigt over i en stor stegeso eller en stor gryde.
Mens kødet brunes findeles hvidløg og ingefær i en minihakker indtil man har en pasta, og de forskellige krydderier måles op så de er klar.
Nå kødet er færdigbrunet kommes en stor klump smør på panden, og hvidløg/ingefærspastaen svitses et par minutter, herefter hældes krydderiblandingen i panden og svitses med i nogle minutter. Når krydderierne er færdigsvitsede hældes tomatpureen og fløden i panden og det gives et kort opkog, mens al den sorte stegesnuller i bunden af panden opløses i væsken. Det er MEGET vigtigt at det sorte i panden kommer med - det er ikke brændt på (hvis altså man har brugt nok smør!) men karameliseret kød og krydderi, som giver en fantastisk smag til retten! Sovsen smages til med salt og peber.
Sovsen hældes over det brunede kød, som så enten sættes i ovnen (hvis man har brugt stegeso) ved lav varme, feks 120C, eller til at simre på komfuret, hvis man har brugt en gryde. Tilberedningstiden kommer an på, hvor meget bindevæv der er i det kød man har brugt, så det kan variere fra 30 min til 4 timer, som min ret fik.

De af jer som har fulgt mig et stykke tid, ved at jeg elsker min rømertopf, så det kan ikke komme som en overraskelse at jeg også brugte den til denne ret!
Selve retten ser noget brun ud på billedet, men det smagte helt fantastisk! Det bliver ikke sidste gang jeg kommer til at lave indisk butter lamb! Jeg serverede lammet med blomkål til, men fik desværre ikke taget billeder af tallerkenen.


torsdag den 21. august 2014

Status sommeren 2014

Sikke dog en sommer vi har haft i år. Meget varm og meget tør - lige indtil det blev MIN tur til at holde ferie!
Det er efterhånden ved at være et tykke tid siden jeg er kommet med en statusopdatering om hvordan det går med mig og mit vægttab.
Lad mig først fortælle, at som det fremgår af de første par sætninger, så har min sommer været temmeligt præget af varme. Jeg arbejder i en mindre virksomhed, hvor det der med airconditioning ikke er et kendt koncept - og i og med vi er en mindre virksomhed, så har jeg i sommerperioden skullet arbejde for 2,5 person. Så jeg har haft meget travlt, og har i den største del af perioden arbejdet i et lokale, hvor temperaturen let er kommet over 35C og med høj luftfugtighed.
Så ud over jeg har været ganske stresset over arbejdsbyrden, så har de klimatiske forhold også stresset mig en del. Så der er vel ikke noget at sige til, at jeg ikke har kørt lige så striks, som jeg ellers plejer - ikke forstået sådan at jeg har spist alt muligt "forbudt", mere at jeg har spist mange lette løsninger (man kan faktisk godt få lchf "venlige" convenience produkter i forretningerne) og ALT for meget - blandt andet er der røget rigtigt mange af de her ind oven i den almindelige mad, når jeg har synes at det var for varmt eller for synd for mig... Jeg har også har rigtig mange planlagte snydedage hen over sommeren, da jeg ud over at have hverdagene fyldt ud med arbejde, også har haft de fleste weekender fyldt ud med forskellige arrangementer.

Så det var med nogen bæven at jeg efter flere måneder uden at have vejet og målt mig stod på vægten og fandt målebåndet frem.
Men LCHF-halleluja! Både mål og vægt stod præcist det samme sted, som da jeg sidst gjorde status!!! Jeg havde godt nok hørt fra anden side, at kroppen er meget mere tolerant over for overspisning og stress-spisning når man kører lchf, men jeg havde faktisk forventet at have taget nogle kilo på.
Men der er jo en superdejlig måde at slutte sommeren på, så kan jeg med godt mod tage fat på efteråret, hvor der skal strammes noget op på måltidsstørelserne og ikke mindst kvaliteten af den mad der kommer i hovedet.
Jeg slutter lige af med et billede af nogle hjemmesyltede agurker og jungleagurker. Jeg har nemlig haft nogle plantekasser i min have i år, og selvom agurker og slet ikke jungleagurker burde kunne vokse på friland, så har jeg haft en kæmpe høst af disse og også af tomater. Tomaterne har jeg tilberedt og røget i fryseren og så har jeg eksperimenteret med syltning, både salt og sød, af agurkerne. Der kommer ikke nogen opskrifter på dette - jeg har bare brugt en ganske almindelig sylteopskrift fundet på nettet og substitueret sukker med sukrin+.

onsdag den 13. august 2014

Feriefrokost

Endeligt ferie! Jeg har været så "heldig" at trække sommeren i år, hvilket jo har betydet at jeg har arbejdet som en hest i ulidelige varmegrader. Men nu er det endeligt blevet min tur til at holde ferie, og det fejrer jeg med at endeligt have lidt overskud til at lave mad igen. Jeg havde gæster igår, hvor jeg serverede en dejlig gammeldags kyllingesteg, som var en stor succes hos både store og små. Og så var jeg så heldig at have rester til overs!
Det er der kommet denne enkle, men dejlige frokostsalat ud af.

1 portion

En rest kylling i små stykker
0,25 løg i små tern
1 lille skoleagurk i tern
2 spsk hjemmelavet mayonnaise af hvidvinseddike, sennep, mest rapsolje men en smule olivenolje

Det hele blandes sammen, saltes til smag og serveres med det samme.


lørdag den 2. august 2014

Baconsmør



Jeg er altid åben for forslag til nye varianter af kryddersmør, så da jeg så denne variant hos Tommy, vidste jeg at jeg var nødt til at prøve det.
På billedet er det serveret med lammerullesteg, så det er altså ikke en kanelsnegl, som ligger på tallerkenen.

Baconsmør
1/2 pk bacon
100g smør

Baconet steges sprødt, enten på pande eller i ovnen. Lad baconet køle ned og bræk det i små stykker. Lad smøret stå ude til det er blødt eller blødgør det i microen. Smør og bacon blandes og køles ned eller serveres straks med dit valgte tilbehør.

tirsdag den 29. juli 2014

LCHF "soft ice"

Jeg ved ikke rigtigt om det her som sådan kan kaldes en opskrift. Det skal vel mere betragtes som en god ide, hvem som helst kan få, når det er en million grader udenfor, og det eneste man har lyst til er is, men man er for doven til at lave den selv, men for standhaftig til at købe.

Opskriften kræver at man har en blender som kan blende is - jeg tog livet af min blender efter anden portion, og var nødt til at købe en ny, fancy een. Men nu skal man jo heldivis ikke gå ned på udstyr ;-)

150-200 g frosne bær, feks blandet hindbær, jordbær og acai
2 dl piskefløde
En knivspids salt
Et drys vaniliepulver
Evt lidt sødestof

Det hele puttes i blenderen og blitzes indtil bærene er pulveriserede og fløden er frosset næsten stift. Spises med det samme.


tirsdag den 22. juli 2014

Auberginefad



Nogen gange bliver eens nødløsninger bare rigtigt gode! Jeg skulle have gæster her den anden dag, og havde i den anledning besluttet at lave aubergine lasagne. Det var så en af de dage, hvor det var hedende varmt, så jeg havde egentligt ikke lyst til at stå længe i køkkenet og kreere. Men jeg havde jo købt ind til måltidet...
Så jeg lavede en metaforisk "light" version, som jeg så døbte auberginefad istedet - og det faldt i vældigt god jord hos gæsterne, så her kommer opskriften:

Auberginefad
6 personer

500 g hakket oksekød
200 g bacon i tern
2 rødløg i tern
3 fed hvidløg, finthakket
500 ml passata (blendede tomater - der kan anvendes hakkede tomater på dåse)
70 g tomatpure
blandede, hakkede kryderurter fra haven - jeg brugte citrontimian, alm timian, oregano og rosmarin. (tørrede krydderurter kan sagtens bruges)
400 ml fløde
Smør til bruning
salt og peber

1 stor aubergine i tern
1 dl olivenolje
200 g flødehavarti i skiver

Bacon brunes på panden i lidt smør, hvorefter det hakkede løg hældes i panden og brunes. Bacon og løg tages af panden, hvorefter det hakkede oksekød brunes i smør - det er vigtigt at man lader kødvæsken dampe af, og lade der komme stegeoverflade på hvertfald halvdelen af kødet, dette kan godt tage ganske lang tid, alt efter hvor bred den pande man bruger er - men det gør en verden til forskel på smagen af den færdige ret!!!
Kød, bacon/løg, hvidløg, krydderurter, passata og tomatpure hældes i panden og koges ind til der ikke er meget væske tilbage. Så tilsættes fløden og det får igen lov at koge ind, indtil sovsen er dejlig og cremet. Krydres med salt og peber.

I mellemtiden skæres auberginen i tern af ca 1x1x1 cm og overhældes med olivenolje.

Når sovsen er færdig blandes det sammen med aubergineternene og hældes over i et stort ovnfast fad - eller to  mindre, som jeg gjorde det.
Bages i ovnen i 20 min ved 200C. Derefter tages fadet ud, og der lægges skiver af havartiost på toppen, hvorefter fadet sættes ind i ovnen igen, hvor et gratinere 15-20 min ved 200C indtil osten er gylden og lækker.

onsdag den 16. juli 2014

Agurk i hvidløgsdressing - ala tzatziki

En lille let opskrift på et dejligt tilbehør - glimrende hvis man som jeg er ved at drukne i agurker fra haven!

1-2 agurker
2,5 dl creme fraiche 38%
1-4 fed hvidløg - meget finthakket eller mast i en morter
salt

Agurkerne rives på et rivejern og overhældes med salt. Stilles i køleskabet i mindst en time - gerne længere - hvorefter væsken sies fra.
Agurk, creme fraiche og hvidløg blandes og hviler lidt før servering.
Kan også laves med ½ creme fraice og ½ græsk yoghurt 10% for en lidt syrligere version - eller bare græsk yoghurt 10% for en autentisk version med knapt så meget fedt.

Serveret med langtidsstegt lammeskank og tomat/mozzarella med olivenolje

søndag den 13. juli 2014

LCHF pizza med ostebund vol 2



Den her pizza er ikke noget nyt og revolutionerende - faktisk er det bare en variant af denne her pizza, i en lidt mindre portion.

Pizzabund

200g revet ost
2 æg
4 teskeer loppefrøskaller
1 tsk tørret oregano

Ingredienserne blandes sammen og spredes ud på en bageplade. Hviler, mens ovnen varmes op til 200 C. Bages i ovnen i ca 12 min, indtil bunden er gylden.

Bunden skal stå og hvile i 10-15 min.
Når ostebunden er kølet af, kan fyldet fordeles på. Jeg brugte tomat pure, blandede tørrede krydderurter, parmaskinke i små stykket, øko spegepølse i små tern og coctailpølser samt lidt ost.
Bages ved 200 C i 10-12 i min indtil osten er gylden.
Pizzaen skal lige stå en 10 minutters tid på køkkenbordet, så bunden kan nå at sætte sig, før den serveres. Så bliver den nemlig så sprød, at den kan spises med fingrene som en rigtig pizza :-)

Efter min mening den bedste LCHF pizzabund, som findes.


mandag den 23. juni 2014

Bagt fårehals curry

Jeg kan godt lide karry-retter, og har en vældigt god opskrift på baked chicken curry her på bloggen.

Her den anden dag lavede jeg så en let modificeret udgave med fårehalskød istedet for kylling - og det kan faktisk VARMT anbefales, hvis I kan få fingrene i noget fårekød!




Baked Sheep-neck curry
4 portioner

3 spsk karrypulver af god kvalitet - meget gerne en helt nyåbnet portion, så kraften ikke er feset af.
1 stort grofthakket løg
4 store grofthakkede hvidløgsfed
2 små røde chili
1 tommelfinger stykke frisk ingefær, grofthakket
ca 100g smør
2 fårehalse skåret i store tern, ca 400 g
500 ml tomatpassata
1 ds kokosmælk, fuldfed
salt og peber

Put løg, hvidløg, chili og ingefær i en minihakker eller lignende og hak det til en grov pasta.
Put smøret i en pande, og brun fårekøder. Læg det brunede fårekød et ovnfast fad. Sænk temperaturen under panden, og rist karrypulveret i den tiloversblevne smør i ca 2 min. Hæld krydderpastaen ned i panden til karryen og varm igennem i ca 5 min under jævnlig omrøring.
Tomat og kokosmælk hældes over i panden til krydderierne og simrer i nogle minutter under omrøring. Krydres med salt og peber efter smag.
Hæld sovsen over fårekødet. Bages i ovnen ved 180C i ca 1 time.

Serveres med feks blomkålsris.

lørdag den 14. juni 2014

Aubergine "lasagne"



Her er opskriften på en lækker "lasagne", hvor jeg har brugt aubergineskiver, istedet for pastaplader (eller proteinpastaplader, som i lchf-sammenhænge er mere acceptabelt). Resultatet er rigtigt lækkert, men ikke helt som en traditionel lasagne, hvilket også er grunden til, at jeg har sat overskriften i anførselstegn.

Aubergine "lasagne"
4-6 portioner

Hvid sovs, bechamel-inspireret.
5 dl fløde
100 g flødehavarti
0,5-1 tsk revet muskatnød
salt og peber

Fløden varmes i en gryde, skal ikke koge. Flødehavartien knækkes i mindre stykker og smeltes under omrøring i fløden. Krydres med muskatnød og salt og peber. Det går fint at gemme i køleskabet til næste dag.

Lasagne-sovs.
500 g hakket oksekød 18-20 %
1 løg
2 fed hvidløg
1 ds hakkede, flåede tomater
0,5 ds tomatpuré
2 dl rødvin
2 spsk tørret oregano
0,5 tsk rosmarin
1 tsk timian
salt og peber
smør til stegning

Løget brunes i smør i en gryde. Når løget er klart brunes oksekødet grundigt. Hvidløget hældet med det sidste minut af bruningen. Tomat og tomatpure, samt rødvin og krydderier tilsættes, og sovsen simres i 1 time. Kan sagtens gemmes i køleskabet.

"Lasagne-plader"

2 små auberginer

Aubergineren skæres i skiver på langs, ca 5-7mm tykke. Skiverne grilles på en grillpande, til de har fået fine striber og er blevet lidt bløde.

Lasagne
Aubergine "lasagne-plader"
1 portion hvid sovs
1 portion sovs
100-150 g flødehavarti

Sovs, hvid sovs og plader lægges i lag i fadet. Til sidst dækkes det hel med flødehavarti. Bages ved 200C i ca 30 min.

Lammerullesteg - middelhavsstyle

Det er vist ingen hemmelighed for de af jer, som har fulgt mig et stykke tid, at jeg godt kan lide både lammekød og langtidsstegning.
Her for nogle uger siden, modtog jeg det kød som jeg havde bestilt hos Allegården, hvor jeg før har købt både dejlig fynsk lamme- og fårekød, samt kyllinger med god samvittighed.


Her er et billede af rovet - både forskellige udskæringer af lam og får og så en "sommerkylling", som har gået udenfor.

En af lammeudskæringerne var slaget, som defineres som stykket mellem ribbenskanten og lænden - dvs bugmuskulaturen. Det som var i pakken, var dog mere end det - for det var faktisk hele bryststykket minus ribben + bugmuskulaturen, i et stort stykke.
Det var dog helt fint med mig, for jeg havde allerede bestemt mig til at lave en rullesteg, og det er altså lettere med et lidt større stykke kød end et lammeslag.



Rullesteg, middelhavsstyle
ca 8 portioner

1 lammeside, ca 1,8 kg
150 g øko fåremælks feta
1 stor håndfuld blandede friske krydderurter, finthakket - jeg brugte salvie, oregano, timian, citrontimian og rosmarin, alle fra egen krydderurtebed
6 fed hvidløg, hakket
salt og peber
Madsnor

Feta, krydderurter og hakket hvidløg blandes. Lammesiden bredes ud og saltes let (husk der er en del salt i feta) og gives et grundigt lag peber. Krydderurtemassen bredes ud over kødet, som rulles fast sammen. Kødet snørres fast med madsnor og puttes i en stegeso. Eventuelt hældes ½ dl vand ved, men der kommer godt med sky fra stegen, så det er ikke nødvendigt.
Steges i ovnen ved ca 120C i 5 timer.

Det blev rigtigt mums, og stegeskyen/lammeboullionen røg i fryseren til senere brug (jeg tænker suppe, måske?).


torsdag den 29. maj 2014

Hvordan man pimper en kotelet

Svinekoteleter er ikke det mest spændende stykke kød, men da lidl havde tilbud på øko svinekoteleter fik jeg alligevel lyst at prøve et tips, som jeg har samlet op et eller andet sted fra - formentlig fra et madlavningstvprogram.
Egentligt er det super simpelt - placer frisk krydderurt på koteletten, og steg i smør indtil krydderurten er sprød og har givet smag til kødet (og kødet er gennemstegt, selvfølgeligt).
Jeg forsøgte det med frisk salvie fra min have, og det blev faktisk rigtigt lækkert!
Så tippet er hermed givet videre!



Jeg serverede koteleten med sennepsmør og tomatsalat

mandag den 26. maj 2014

4 uger - og en sjat - med resistent stivelse, samt lidt diverse

Så er der gået en måneds tid med mit lille forsøg med resistent stivelse. Den første uges tid havde jeg en del gas i tarmen, men det stoppede hurtigt, og nu prutter jeg ikke mere end jeg plejer. Den øgede tarmluft er egentligt den eneste bivirkning, som jeg har oplevet - til gengæld har jeg oplevet flere positive effekter, dog ikke helt så dramatiske, som nogen af de beretninger, jeg har læst fra andre.
Huden i mit ansigt er blevet blødere, og meget mindre fedtet.
Min tørre og til tider skællende hovedbund har det væsentligt bedre.
Markant mindre appetit!
Jeg er kommet hurtigere i ketose - samt i dybere ketose - end jeg tidligere har gjort, efter nogle planlagte "snydedage".

Så jeg har helt klart tænkt mig at fortsætte med den resistente stivelse!

Og nu vil jeg lige fortælle lidt om hvad der ellers er sket i mit liv den seneste måneds tid.
Jeg kan ikke huske om jeg har fortalt at jeg har allergi mod birke - og græspollen? De sidste par år har jeg taget antihistamintabletter imod det i sæsonen, og gik også igang med dem i år. I år blev jeg bare opmærksom på, at de der piller faktisk giver mig bivirkninger! Jeg gik og var SÅ træt og modløs hele tiden - faktisk troede jeg, at jeg måske var på vej til at få en depression pga den uforløste sorg jeg går med - men da min boss kommenterede på, at jeg gik og gabte, røg det ud af munden på mig, helt ubevidst, at det var pga min allergimedicin - hvortil han svarede, at det jo var en almindelig bivirkning. Det gik så op for mig, at jeg jo nok vidste hvorfor jeg havde det så crappy - og ganske rigtigt, kun to dage efter jeg stoppede med tabletterne, var min energi på stærkt opadgående. Og nu, efter halvanden uge er jeg sprængfyldt med energi igen, og er tilbage til at gå lange ture med hundene og pille i min lille have. Mine allergiske symptomer klarer jeg med næsespray og øjendråber.
Det at mit hovede er klarere, har også gjort, at jeg bedre er i stand til at analysere, hvorfor det er mit vægttab er gået i stå, trods det at jeg er i ketose det meste af tiden. Og grunden er egentligt så triviel at man skulle tro det var løgn! Jeg spiser selvom jeg ikke er sulten -aka overspisning... Det er mit gammelkendte problem, som har sneget sig ind på mig igen. Inden i mit hoved, har jeg gået og tænkt, at når jeg kun spiser to måltider om dagen, så gør jeg som min krop vil have - men efter at have mærket efter, har jeg fundet ud af, at jeg faktisk oftest ikke er sulten ved madpakketid, men bare spiser, fordi alle de andre gør. Og til aften laver jeg en specifik portionsstørrelse og spiser den op, selvom jeg måske er mæt efter den halve portion.
Så det er en af de ting, jeg er gået igang med at arbejde på.
Og så har min reaktion på carbdage ændret sig. Lige i starten af mit lchf eventyr, fik jeg de vildeste tømmermænd, når jeg trådte ved siden af. Det gik efterhånden væk, således at jeg faktisk ikke mærkede noget som helst, når jeg gik fra fedtforbrænding til kulhydratforbrændig og tilbage igen. De sidste par måneder har jeg dog bemærket, at jeg er begyndt at blive øm i ledene, især i hænderne, de første par dage på vej ind i ketosen igen. Min egen teori er, at det er væskeophobninger, men jeg ved det faktisk ikke. Men efter et par dage, har mine fingre og ankler det fint igen.
Det var vist hvad jeg havde på hjertet i denne omgang...

onsdag den 21. maj 2014

Fyldte peberfrugter



Er der noget smukkere end et farveorgie af grøntsager? Muligvis, men en af de ting, der altid gør mig i godt humør, er når grøntsagshylderne i supermarkedet lyser op med (næsten) alle regnbuens farver (jeg kan ikke lige komme i tanke om nogen blå grøntsager...).
Her den anden dag, var der de aflange peberfrugter i flere farver, og det gav mig lyst til at lave fyldte peberfrugter.

Fyldte peberfrugter
2x aftensmad og 1x madpakke

400g hk okse (jeg brugte løgismoses fritgående kødkvæg fra netto)
150g feta i olielage
Krydderier, jeg brugte rosmarin, timian og ramsløg ca 1 spsk tørret
Mild paprika, ca 1 spsk
Salt og peber
5 peberfrugter

Peberfrugternes top skæres af og de vaskes grundigt både udvendig og indvendig.
Farsen samles af de resterende ingredienser.
Peberfrugten fyldes med farsen og placeres i en lille fad, så de lige akkurat kan være der uden for meget spildplads. Olien fra fetaosten hældes over peberfrugterne. Fadet sættes i ovnen ved 200C i mindst 0,5 time, dvs indtil farsen er gennemstegt. Jeg tilberedte mine i 1 time, således at peberfrugterne blev fuldstændigt møre og vidunderligt søde.

Jeg serverede et af aftensmåltiderne med en tomat og bøffelmælksmozzarella overhældt med salt, peber og masser af god olivenolje. Det andet aftensmåltid og madpakken blev ledsaget af radiser, agurk og smør.


onsdag den 14. maj 2014

Om at jævne sovs



En af de ting jeg har savnet mest ved lchf er, at man ikke lige kan lave en hurtigt opbagt sovs. Forstå mig ret - jeg ææælsker en lækker flødesovs, hvor fløde har fået lov at koge ind, så den er helt tyk - men det tager bare sin tid at gøre det. Og sovse jævnet med flødeost har bestemt også sin berettigelse, men har det med at være lidt syrlige, hvilket bare ikke står godt til alting.
Så da jeg så min madguru Heston Blumenthal bruge geleringsmidlet agar agar til at jævne sovs med, viste jeg, at det måtte jeg prøve. Så afsted til matas, hvor jeg fik indkøbt noget økologisk agarpulver.

Mit første forsøg blev på en lækker sovs til gammeldags kyllingesteg - kylling fyldt med persille og så tilberedt i Rømertopfen på en bund af skiveskårne champignons (helt klassisk grydesteges dyret, men jeg elsker min rømer...).

Agar jævnet kyllingesovs

Fonden fra kyllingen inkl champignonerne ca 0,5 l
Piskefløde 0,5 l
2 tsk agarpulver (dosis taget fra teksten på siden af agar glasset)
Salt og peber

Fond og fløde bringes i kog i en gryde. Agarpulveret røres i, og blandingen koges i nogle minutter, indtil den har nået rette sovsekonsistens. Sovsen smages til med salt og peber.

Og hvordan blev det så? Sovsen blev ikke "tung" på samme måde som en opbagt eller meljævnet sovs, men tyk og lækker på en helt fløjlsblød måde! Virkeligt lækkert! Men jeg tror man skal passe meget på, ikke at få for meget agarpulver i sovsen - min fornemmelse er, at der ikke er langt fra fløjlsblød til gummiklump... Og det er jo ikke lækkert...
Og som I nok kan se fra mængdeangivelserne, så endte jeg ud med at have masser af sovs til rest, som så kom i køleskabet. Den kolde sovs fik en konsistens som en hoppebold, men efter en tur i mikroen, var den lige så lækker og blød som den friske sovs.

Så summa summarum er, at jeg varmt kan anbefale agar agar pulver til jævning af en hurtig sovs, som erstatning for meljævning.

onsdag den 7. maj 2014

Citronfromage



Desserter og søde sager er ikke noget jeg gør så meget i. Men her i weekenden fik jeg pludseligt lyst til citronfromage - og det er heldigvis vældigt nemt al lchfificere. Med inspiration fra denne opskrift, fik jeg kreeret et vældigt godt resultat.

Citronfromage
4 portioner

3 æg, delt i blommer og hvider
250 ml piskefløde
skralden af en lille økocitron, fintrevet
1 dl friskpresset citronsaft
5 blade husblas
70 g suvida sødemiddel (kan erstattes med ca 35-40g sukrin+)

 Husblassen lægges i blød i koldt vand. Æggeblommer og sødemiddel piskes til en luftig æggesnaps. Æggehviderne piskes indtil man kan vende skålen på hovedet uden de falder ud. Piskefløden piskes til skum. Det er en fordel at alle ingredienser har stuetemperatur.
Den opblødte husblas klemmes fri for vand, og smeltes i halvdelen af citronsaften. Husk det ikke må blive særligt varmt, da husblassen ellers bliver ødelagt. Husblasblandigen tempereres med citronsaft, indtil temperaturen er som i æggesnapsen. Under grundig omrøring blandes æggesnaps og husblas. Eventuelle rester af citronsaft røres i. Flødeskummet og den finrevne citronskal røres i. Til sidst vendes æggehviderne forsigtigt i - pas på ikke at få rørt luften ud. Fromagen hældes i en stor skål eller portionsanrettes. Skal hvile i køleskabet mindst 2 timer før servering, men kan dog sagtens laves dagen før. I følge inspirationsopskriften kan fromagen også sagtens fryses, men det har jeg ikke forsøgt selv.


søndag den 4. maj 2014

Status 4. maj og 2. uge med resistent stivelse.

For lige at få den der status ud af verden, så er der sket absolut ingenting siden sidste statusopdatering - vægten er præcist det samme som sidst og der er måske røget en enkelt cm om livet, det er nu svært helt at afgøre, for hvor meget trækker man egentligt maven ind?
Den sidste måneds tid er der sket noget voldsomt i mit liv. Jeg er ikke klar til at dele det her på bloggen, men det har påvirket mig meget og kommer til at påvirke mig yderligere et ukendt stykke tid ud i fremtiden. Efter at have vejet og målt mig selv, har jeg derfor besluttet, at jeg holder en pause med fokuset på vægttab og ketose. Jeg slutter ikke med at
spise lchf, for jeg trives så godt med det, men der bliver ingen månedlige vejninger og jeg vil ikke tjekke for ketose på hverken blod eller urin. Kosten bliver måske også lidt mere liberal i den næste tid. Min situation er stressende nok til at jeg ikke også behøver stressen over at der ikke sker noget på vægten, til at hænge over hovedet.

Noget jeg til gengæld bliver ved med, er mit lille eksperiment med resistent stivelse. Det er lidt sjovt at lege med kroppen, og der hænger ikke noget forventningspres over hovedet med dette.
Ved sidste opdatering fortalte jeg at den tarmluft, som er ganske normal at opleve, også var kommet hos mig, efter jeg var begyndt på de probiotiske bakterier. Den seneste uge har jeg så eksperimenteret lidt hvornår på dagen jeg indtager den resistente stivelse og de probiotiske bakterier. Det jeg er nået frem til er, at hvis jeg drikker kartoffelmelet om morgenen, i stedet for den morgenmad jeg alligevel ikke spiser, og tager de probiotiske bakterier til min frokost, så er tarmluften mindst, og jeg har nogenlunde pruttet af inden sengetid ;-)
Kan jeg så mærke nogen forskel? Tja, mit almenbefindende er det samme, men det har nu generelt også været glimrende altid, og i særdeleshed siden jeg begyndte med lchf. Til gengæld har min hud forandret sig! Jeg har aldrig haft hvad jeg vil kalde problemhud, men jeg har siden teenage årene haft lidt fedtet hud på hagen og ved mundvigene. Jeg har også haft lidt tør hud på ryggen, som af og til kløede lidt. På bare de her to uger, så er huden i mit
ansigt blevet så blød og småkraterne er næsten forsvundet! Samtidigt så har jeg næsten ikke kløet mig på ryggen heller. Så ja, jeg kan mærke forskel - bare ikke der hvor jeg havde forventet det.

torsdag den 1. maj 2014

Tarmflora apropros...

Blogland er fantastisk! Jeg valgte nu tøsemetoden med probiotisk kosttilskud... Men det fungerer faktisk fantastisk hos heste, hvor man har gjort det i mange, mange år ved grimme diarreer.
Fæcal transplantation - et blogindlæg

søndag den 27. april 2014

1. uge med resistent stivelse

Jeg er jo gået igang med det her eksperiment med resistent stivelse, og har nu været igang med det i en uge. Jeg startede op med langsomt at trappe dosis af kartoffelmel op, for så vidt muligt at undgå den gasudvikling, som ofte hører med i opstartsfasen. Allerede i løbet af fire dage, var jeg dog oppe på fuld dosis - dvs 4 spsk kartoffelmel om dagen. I løbet af de
fire dage slog min hud i ansigtet og på ryggen ud med bumser som en 14 årig, og jeg fik et rødt, kløende udslet på ørerne. På et af de mange steder, jeg har læst om resistent stivelse, stod der noget om, at hvis eens tarmflora ikke har det for godt (feks fordi man har sultet sine tarmbakterier ved at spise striks lchf), så kan man opleve den slags bivirkninger.
Så jeg måtte jo lige læse op på, hvordan man får ændret tarmfloraen i en positiv retning. Der var mange forskellige metoder, der iblandt at spise jord eller i hvertfald ikke skylle grøntsagerne før man spiser dem (og også andre voldsomt meget mere ulækre, som jeg ikke vil nævne her). Jeg valgte dog tøsedrengsmetoden med tilskud af probiotiske bakterier. Jeg fandt, efter at have kigget på mange forskellige præparater, nogle ok tabletter med fem forskellige bakteriestammer i. Det præparat som har flest stammer i, er nok vito biosaen, men det er imod min religion, at drikke noget, som smager af bræk!

Og så skal jeg ellers mene at der begyndte at ske noget på gasfronten! Det er selvfølgelig noget irriterende, men på den positive side, kan jeg allerede nu se en forbedring af bumseproblematikken og udslettet på ørerne.

Så status en uge henne i forsøget er, at efter lidt udefrakommende hjælp til tarmflorasammensætningen, så er alle begynder komplikationerne med gas i fuld gang, men der er også positive forandringer på huden.

Som et lille kuriosum, så vil jeg lige nævne, at jeg i år har markant mindre problemer med min birkepollenallergi, trods rekordmængde af pollen målt. Det tilskriver jeg fuldt og helt lchf, og den øgede sundhed det har givet mig! Det er vidunderligt kun at have ganske lidt kløende øjne og kun antydningen af snotnæse, som let kan holdes i skakt med dråber. Lchf FTW!

fredag den 25. april 2014

Ovnbagte miniløg

Jeg kom i tanke om et meget dejligt tilbehør, da jeg var i brugsen for et stykke tid siden. Her havde de nemlig et net med blandede miniløg, som bare bad om at komme i ovnen med en god klat smør. Man kan sagtens lave ovnbagte løg med både almindelige zittauerløg og rødløg - men det er bare lige nummeret mere delikat, når det er baby-løg. Og så er det en ualmindelig simpel opskrift, som klæder de fleste lidt tungere kødretter.

Ovnbagte løg

300g løg, gerne miniløg i skiver af ca 1 cm
rigeligt smør
salt og peber

Løgskiverne placeres i et ovnfast fad, som ikke må være for stort - løg skiverne skal lige overlappe hinanden og der må ikke være plads til overs. Der placeres nogle gode solide klumper smør på alle løgskiverne, og der krydres med salt og peber. Sættes i ovnen og bages indtil løgene er bløde og karameliserede - det tager 40-50 min ved 200C alt efter tykkelsen på løgskiverne.

Nedenfor er et billede af en steak, gremolata inspireret kryddersmør og ovnbagte løg - løgene ser meget brune ud, men de smager guddommeligt! (og hvis nogen undrer sig over den fine krone på steaken, så er det ikke produktplacering - det skyldes bare, at min grillpande er en gammel julegave fra den gang jeg arbejdede som kontrollør af Danish Crown - og det er en rigtigt god pande, så den bruges stadig)


onsdag den 23. april 2014

Gremolata-inspireret kryddersmør

dette indlæg bad jeg om inspiration til opskrifter på kryddersmør. En venlig anonym læser foreslog citronskal og hvidløg, hvilket fik mig til at tænke på Gremolata, som er en traditionel italiensk krydderblanding med frisk persille, revet citronskal og finhakket hvidløg. Traditionelt serveres det til osso buco, men bruges til kødretter generelt også.

Min kryddersmør fik så et lille græsk element også, da kombinationen af krydderier af en eller anden grund fik mig til at crave feta....

Gremolata-inspireret kryddersmør
3-4 portioner

250 g meget blødt smør
100 g god feta, gerne blokfeta, som er lidt blødere
2-3 fed hvidløg, meget fint hakket
1 stort bundt persille, finhakket
Skallen af 1-2 øko-citroner, fintrevet

Alle ingredienserne blandes grundigt, og formes i portionsbolde, som puttes i køleskabet. Kan snildt holde i flere dage.

Jeg serverede smøret til flere forskellige proteinkilder, blandt andet røget makrel, pølser og en steak - og det var en succes til alt jeg forsøgte det til. Det bliver bestemt ikke sidste gang jeg laver dette smør!

Røget makrel, dampede asparges og lækkert kryddersmør

Gode langelændere, broccolistængler, orange peberfrugt og lækkert smør


mandag den 21. april 2014

Skidne æg

Nu er påsken snart ved at være overstået, men I skal ikke snydes for opskriften på en traditionel påskedelikatesse, som er meget nem at lchfificere. Skidne æg er egentligt bare smilende æg serveret med en sennepssovs. Jeg valgte så at give dem selskab af noget dampet spinat, for at gøre det lidt mere måltidsagtigt - nu spiste jeg det så også til aftensmad, hvor det vel egentligt mere er tænkt som et tilbehør til et påskebord.

Smilende æg
Put æg(ene) i koldt vand og sæt det til at koge. Når gryden koger, sættes uret til 6 min, hvorefter æggene tages af, overhældes med koldt vand og derefter pilles.

Sennepssovs
2,5 dl fløde
2-3 tsk grov sennep (evt hjemmerørt med en del eddike, som jeg gjorde)
Salt

Fløden koges ind ved lav varme - jeg brugte min sautepande, da det går hurtigere jo større overflade fløden har. Når fløden er kogt helt tyk smages til med sennep og salt.

Jeg spiste hele portionen selv, men jeg var også meget sulten idag! På en almindelig dag ville portionen nok passe til 2 personer.