Den her bliver jeg lige nødt til at dele med jer! Jeg og min bror handlede jo lammekød i efteråret, og jeg havde stadigt nogle lammeskanke liggende i fryseren. Eftersom jeg er igang med at skulle flytte, er jeg også ved at tømme min fryser, så jeg tænkte at sådan en lammeskank kunne være en fin søndagsaftensmad.
Lammekød bliver let tørt, så jeg bestemte mig for at putte det i rømertopfen og langtidsstege det ved svag varme. Og eftersom jeg havde bestemt mig for at servere mit lam med hjemmegjort bearnaisesovs, besluttede jeg at tilberede lammet på den mest simple måde, dvs bare krydret med salt og peber.
Det kom der dette ud af:
Langtidsbraiseret lammeskanke
2 portioner
2 lammeskanke
salt og peber
1 dl vand
Skankene krydres med salt og peber hele vejen rundt, og lægges i en lille rømertopf. Vandet hældes i bunden af rømertopfen. (Hvis det er længe siden du har brugt din rømertopf, så skal den stå i blød i lunkent vand i en halv times tid). Låget lægges på, og rømertopfen sættes ind i en kold ovn. Ovnen sættes på 110*C og retten får lov at hygge sig i ca 6 timer. Hvis man ikke har så lang tid, kan det tilberedes ved højere temperatur i kortete tid. Lam bør dog efter min mening aldrig tilberedes ved over 150*C.
Jeg var ikke i humør til grøntsager idag, så det her er hvordan min tallerken så ud.
I morgen skal jeg have den anden skank, og i overmorgen tror jeg, jeg skal have en suppe lavet på lammefonden, som lå i bunden af rømertopfen. Knoglerne fik hundene glæde af!
PS: mine hunde er vandt til at spise knogler af alle typer, men hvis din hund ikke er, så skal du starte med kun en kort tyggeperiode, før du tager knoglen fra den. Så kan du se, om den kan tåle knogler i maven.
søndag den 15. december 2013
lørdag den 14. december 2013
Mit første år på LCHF
I de her dage er det ca 1 år siden jeg begyndte med LCHF. Jeg husker ikke den præcise dato, men det var midt i december 2012.
Det hele startede med, at min bror fortalte, at han havde forsøgt sig med at lave meatza. Det vidste jeg ikke hvad var, men efter som google jo er din ven, hjalp computeren mig med at finde ud af det. Og det var på den måde jeg havnede på madbandittens blog. Opskriften på meatza har jeg faktisk aldrig prøvet, men jeg blev super fascineret af, hvad jeg kunne læse på hendes blog - hendes oplevelser var skræmmende magen til mine (på nær det med overvægten, som Jane Faeber vist aldrig har lidt af...). Det var samme dag jeg så småt begyndte med LCHF. Madbanditten førte mig hurtigt over til kostdoktorn hvor jeg kunne læse meget mere omkring hele teorien og fysiologien bag LCHF, og hvorfor det fungerer så godt for folk med overvægt, folk med diabetes type 2, folk med forhøjet blodtryk osv osv.
De næste mange måneder (som faldt sammen med en periode hvor jeg var uden job) bare læste og læste jeg. Blogs - både af "profesionelle" som f.eks. Peter Attia og nogen af de mange svenske og norske blogs, oprettet af mennesker med personlige erfaringer med LCHF. På dette tidspunkt var der meget få danske blogs om emnet - men de, som jeg kunne finde, læste jeg selvfølgeligt også på. Jeg læste også bøger - her kan især Gary Taubes "Why we get fat, and what to do about it" nævnes - men også afdøde Dr. Atkins bøger (fra før det hele blev kommercielt) er ganske udemærkede indføringer i teorien bag LCHF.
De hovedpunkter jeg samlede op var blandt andet at:
1: Ingen er ens - hvad der virker for een person, virker ikke nødvendigvis for mig.
2: Ting tager tid - hvis man har været overvægtig i mange år, og har misbrugt sin krop med den ene slankekur efter den anden - og på den måde overhørt kroppens signaler igen og igen - så kan det tage RIGTIGT lang tid, før kroppen har helet sig selv, og begynder at stole på, at den kan lade fedtet smelte af.
3: Man skal lære sig at lytte til sin krop.
Hvis vi tager punkterne en for en - så var første punkt umiddelbart let nok for mig at acceptere. Jeg arbejder med levende væsner hver dag, og ved af erfaring at den individuelle biologi har stor betydning.
Punkt to kunne jeg også acceptere - og heldigvis er jeg et tålmodigt menneske, så det gør mig ikke noget, at jeg ikke taber mig 10 kg om måneden.
Nej, det var punkt nummer tre, der var den sværeste for mig. Det der med at lære at lytte til kroppens signaler... Uha, det var svært! I starten faktisk umuligt! Der gik næsten 8 måneder, før jeg bare syntes at jeg så småt begyndte at kunne mærke mig selv - og det er noget jeg stadigvæk øver mig på! Jeg har skrevet et indlæg om en af de metoder, jeg brugte i begyndelsen, nemlig registrering af alt hvad der kom ind i munden på mig. Det er jeg for længst hold op med, og nu stiller jeg mig det samme spørgsmål før jeg spiser, nemlig "er jeg rigtigt sulten eller er jeg hyggesulten?". Og hvis ikke jeg oprigtigt kan svare at jeg er sulten - ja så spiser jeg ikke (bortset selvfølgelig de gange hvor jeg alligevel spiser ;-), jeg er jo ikke en helgen...). Af den årsag har mit spisemønster også ændret sig. I begyndelsen spiste jeg tre måltider om dagen. Men da jeg flere dage i træk havde måttet indse, at jeg faktisk ikke var sulten om morgenen - så forsøgte jeg at undlade at spise morgenmad, for at se hvad der skete. Og faktisk skete der ikke noget som helst - jeg blev ikke sulten før frokost alligevel, og min hjerne fungerede fint hele formiddagen, så det var intet problem overhovedet at gå på arbejde på tom mave. Så det min krop fortalte mig var, at jeg skulle spise efter den "metode" som kaldes 16-8 - dvs jeg spiser i et vindue på 8 timer om dagen, og ellers "faster" de resterende 16 timer i døgnet. Det har jeg gjort i ca 1,5 mdr nu, og det fungerer rigtigt fint for mig.
Jeg begyndte egentligt ikke oprindeligt på LCHF med vægttab som en prioritet - i starten var det egentligt bare for at spise dejlig mad, som kunne få min krop til at have det godt. Men selvfølgelig, nu mere jeg læste om vægttab og LCHF, nu mere kom det også til at fylde. Jeg startede ud ganske liberalt, med LCHFgodter og kager og brøderstatninger, men som tiden gik, er jeg blevet mere og mere striks - de sidste mange måneder har jeg kørt meget strikst med ketose. Der har været tider, hvor det med vægttab har betydet ALT for meget! I en periode målte og vejede jeg mig mindst en gang om dagen (nogengange flere...) - og det stressede mig helt vildt! "Løsningen" på dette blev at sætte vægt og målebånd op på en høj reol, så jeg skulle op på en trappestige, hver gang jeg ville veje mig - og det er jeg heldigvis for doven til ;-).
Det var hér, jeg for første gang blev klar over, hvor meget stress egentligt påvirker mit vægttab. Jeg har eksperimenteret frem og tilbage med mængden af kulhydrater, mængden af protein, mængden af mælkeprodukter osv osv - men der er ingen tvivl om, at stress er den absolutte nummer ét skurk når mit vægttab står stille.
Og så var der en del ting, som pludseligt gav mening! Det her år har budt på megen forandring og rigtigt meget stress for mig. Jeg startede ud med at være arbejdsløs. Så fik jeg et kort vikariat, hvor jeg var meget ked af at være - her gik der fuldstændigt kage i både vægttab og spiseriet! Så havde jeg en ganske kort periode med arbejdsløshed igen, før jeg fik et sommervikariat hos en tidligere arbejdsgiver, som jeg trivedes godt ved. Så havde jeg igen en periode med arbejdsløshed - men her gik der kage i kommunikationen med a-kassen, som stressede mig meget! Så fik jeg et kort vikariat ved en arbejdsgiver, som jeg havde søgt en fast stilling hos. Og så gik jeg over en måned med sommerfugle i maven, fordi jeg ikke vidste om de ville vælge at fastansætte mig eller ej. Heldigvis valgte de at fastansætte mig (JUBIII), men så er der opstået ny stress - nemlig det her med at skulle finde noget at bo i, hvor man måtte have to hunde - planlægning af flytning, med alt det praktiske osv. Det er her jeg står lige nu - jeg flytter i det nye år, og står derfor pt op til halsen med flytterod. Og så kommer julen oveni...
Så det er faktisk lidt utroligt, at jeg overhovedet har tabt mig på dette år! Men faktum er, at jeg på et år har tabt mig 20 kg - det vil sige gennemsnitligt knapt 400g om ugen. Og det er da faktisk slet ikke så dårligt! Jeg har målt centimetre på kroppen siden marts, og har i den tid tabt 11,5 cm om armen, 22 cm om livet og 18 cm om låret - her de sidste 1-2 måneder har jeg slet ikke tabt kilo, men trods det, er der alligevel røget lidt på centimeterkontoen.
Men det ALLER ALLER vigtigste er faktisk at jeg føler mig rigtigt godt tilpas med min nye livsstil. Jeg spiser dejlig mad, som gør mig lykkelig. Jeg sover godt om natten. Mit helbred er bedre end nogensinde - bla er mit blodtryk, der altid har været i den høje ende, nu fuldstændigt normalt!
Så det er fuld af forventning at jeg går ind til det næste år - og resten af mit liv - som LCHFer.
Det hele startede med, at min bror fortalte, at han havde forsøgt sig med at lave meatza. Det vidste jeg ikke hvad var, men efter som google jo er din ven, hjalp computeren mig med at finde ud af det. Og det var på den måde jeg havnede på madbandittens blog. Opskriften på meatza har jeg faktisk aldrig prøvet, men jeg blev super fascineret af, hvad jeg kunne læse på hendes blog - hendes oplevelser var skræmmende magen til mine (på nær det med overvægten, som Jane Faeber vist aldrig har lidt af...). Det var samme dag jeg så småt begyndte med LCHF. Madbanditten førte mig hurtigt over til kostdoktorn hvor jeg kunne læse meget mere omkring hele teorien og fysiologien bag LCHF, og hvorfor det fungerer så godt for folk med overvægt, folk med diabetes type 2, folk med forhøjet blodtryk osv osv.
De næste mange måneder (som faldt sammen med en periode hvor jeg var uden job) bare læste og læste jeg. Blogs - både af "profesionelle" som f.eks. Peter Attia og nogen af de mange svenske og norske blogs, oprettet af mennesker med personlige erfaringer med LCHF. På dette tidspunkt var der meget få danske blogs om emnet - men de, som jeg kunne finde, læste jeg selvfølgeligt også på. Jeg læste også bøger - her kan især Gary Taubes "Why we get fat, and what to do about it" nævnes - men også afdøde Dr. Atkins bøger (fra før det hele blev kommercielt) er ganske udemærkede indføringer i teorien bag LCHF.
De hovedpunkter jeg samlede op var blandt andet at:
1: Ingen er ens - hvad der virker for een person, virker ikke nødvendigvis for mig.
2: Ting tager tid - hvis man har været overvægtig i mange år, og har misbrugt sin krop med den ene slankekur efter den anden - og på den måde overhørt kroppens signaler igen og igen - så kan det tage RIGTIGT lang tid, før kroppen har helet sig selv, og begynder at stole på, at den kan lade fedtet smelte af.
3: Man skal lære sig at lytte til sin krop.
Hvis vi tager punkterne en for en - så var første punkt umiddelbart let nok for mig at acceptere. Jeg arbejder med levende væsner hver dag, og ved af erfaring at den individuelle biologi har stor betydning.
Punkt to kunne jeg også acceptere - og heldigvis er jeg et tålmodigt menneske, så det gør mig ikke noget, at jeg ikke taber mig 10 kg om måneden.
Nej, det var punkt nummer tre, der var den sværeste for mig. Det der med at lære at lytte til kroppens signaler... Uha, det var svært! I starten faktisk umuligt! Der gik næsten 8 måneder, før jeg bare syntes at jeg så småt begyndte at kunne mærke mig selv - og det er noget jeg stadigvæk øver mig på! Jeg har skrevet et indlæg om en af de metoder, jeg brugte i begyndelsen, nemlig registrering af alt hvad der kom ind i munden på mig. Det er jeg for længst hold op med, og nu stiller jeg mig det samme spørgsmål før jeg spiser, nemlig "er jeg rigtigt sulten eller er jeg hyggesulten?". Og hvis ikke jeg oprigtigt kan svare at jeg er sulten - ja så spiser jeg ikke (bortset selvfølgelig de gange hvor jeg alligevel spiser ;-), jeg er jo ikke en helgen...). Af den årsag har mit spisemønster også ændret sig. I begyndelsen spiste jeg tre måltider om dagen. Men da jeg flere dage i træk havde måttet indse, at jeg faktisk ikke var sulten om morgenen - så forsøgte jeg at undlade at spise morgenmad, for at se hvad der skete. Og faktisk skete der ikke noget som helst - jeg blev ikke sulten før frokost alligevel, og min hjerne fungerede fint hele formiddagen, så det var intet problem overhovedet at gå på arbejde på tom mave. Så det min krop fortalte mig var, at jeg skulle spise efter den "metode" som kaldes 16-8 - dvs jeg spiser i et vindue på 8 timer om dagen, og ellers "faster" de resterende 16 timer i døgnet. Det har jeg gjort i ca 1,5 mdr nu, og det fungerer rigtigt fint for mig.
Jeg begyndte egentligt ikke oprindeligt på LCHF med vægttab som en prioritet - i starten var det egentligt bare for at spise dejlig mad, som kunne få min krop til at have det godt. Men selvfølgelig, nu mere jeg læste om vægttab og LCHF, nu mere kom det også til at fylde. Jeg startede ud ganske liberalt, med LCHFgodter og kager og brøderstatninger, men som tiden gik, er jeg blevet mere og mere striks - de sidste mange måneder har jeg kørt meget strikst med ketose. Der har været tider, hvor det med vægttab har betydet ALT for meget! I en periode målte og vejede jeg mig mindst en gang om dagen (nogengange flere...) - og det stressede mig helt vildt! "Løsningen" på dette blev at sætte vægt og målebånd op på en høj reol, så jeg skulle op på en trappestige, hver gang jeg ville veje mig - og det er jeg heldigvis for doven til ;-).
Det var hér, jeg for første gang blev klar over, hvor meget stress egentligt påvirker mit vægttab. Jeg har eksperimenteret frem og tilbage med mængden af kulhydrater, mængden af protein, mængden af mælkeprodukter osv osv - men der er ingen tvivl om, at stress er den absolutte nummer ét skurk når mit vægttab står stille.
Og så var der en del ting, som pludseligt gav mening! Det her år har budt på megen forandring og rigtigt meget stress for mig. Jeg startede ud med at være arbejdsløs. Så fik jeg et kort vikariat, hvor jeg var meget ked af at være - her gik der fuldstændigt kage i både vægttab og spiseriet! Så havde jeg en ganske kort periode med arbejdsløshed igen, før jeg fik et sommervikariat hos en tidligere arbejdsgiver, som jeg trivedes godt ved. Så havde jeg igen en periode med arbejdsløshed - men her gik der kage i kommunikationen med a-kassen, som stressede mig meget! Så fik jeg et kort vikariat ved en arbejdsgiver, som jeg havde søgt en fast stilling hos. Og så gik jeg over en måned med sommerfugle i maven, fordi jeg ikke vidste om de ville vælge at fastansætte mig eller ej. Heldigvis valgte de at fastansætte mig (JUBIII), men så er der opstået ny stress - nemlig det her med at skulle finde noget at bo i, hvor man måtte have to hunde - planlægning af flytning, med alt det praktiske osv. Det er her jeg står lige nu - jeg flytter i det nye år, og står derfor pt op til halsen med flytterod. Og så kommer julen oveni...
Så det er faktisk lidt utroligt, at jeg overhovedet har tabt mig på dette år! Men faktum er, at jeg på et år har tabt mig 20 kg - det vil sige gennemsnitligt knapt 400g om ugen. Og det er da faktisk slet ikke så dårligt! Jeg har målt centimetre på kroppen siden marts, og har i den tid tabt 11,5 cm om armen, 22 cm om livet og 18 cm om låret - her de sidste 1-2 måneder har jeg slet ikke tabt kilo, men trods det, er der alligevel røget lidt på centimeterkontoen.
Men det ALLER ALLER vigtigste er faktisk at jeg føler mig rigtigt godt tilpas med min nye livsstil. Jeg spiser dejlig mad, som gør mig lykkelig. Jeg sover godt om natten. Mit helbred er bedre end nogensinde - bla er mit blodtryk, der altid har været i den høje ende, nu fuldstændigt normalt!
Så det er fuld af forventning at jeg går ind til det næste år - og resten af mit liv - som LCHFer.
onsdag den 11. december 2013
Lilla luksus
Her for nogle dage siden, var jeg så heldig at finde noget uber-luksus hakket dansk kødkvæg nedsat pga dato i min lokale superbrugs!
Jeg var temmeligt ideforladt om, hvad det skulle forvandles til, så det endte egentligt bare med at blive en af hovedpersonerne i en omgang "tøm køleskabet". Men den ret endte faktisk ud med at smage rigtigt godt - og så fik den en helt fantastisk lilla farve :-)
Hakket oxe med rødkål i flødesovs
MANGE portioner...
1 kg hakket oksekød
2 store løg i tern
0,5 kg rødkål i strimler
1-2 tsk chiliflager
2 spsk herbes de provence
RIGELIGT smør
0,5 l fløde
salt og peber
Løg og kød brunes grundigt i rigelige mængder smør i en gryde. Ca halvvejs igennem hældes krydderierne med. Når kødet er ordentligt brunet (dvs alt væske er fordampet og der er kommet stegeskorpe på det meste af kødet), hældes rødkålen i, og svitses et øjeblik. Fløden hældes i, og retten koger, indtil rødkålen er mør men stadig har bid (5-10min?). Retten smages til med salt og peber.
Denne ret gav mig aftensmad og madpakker til en del dage.
Jeg var temmeligt ideforladt om, hvad det skulle forvandles til, så det endte egentligt bare med at blive en af hovedpersonerne i en omgang "tøm køleskabet". Men den ret endte faktisk ud med at smage rigtigt godt - og så fik den en helt fantastisk lilla farve :-)
Hakket oxe med rødkål i flødesovs
MANGE portioner...
1 kg hakket oksekød
2 store løg i tern
0,5 kg rødkål i strimler
1-2 tsk chiliflager
2 spsk herbes de provence
RIGELIGT smør
0,5 l fløde
salt og peber
Løg og kød brunes grundigt i rigelige mængder smør i en gryde. Ca halvvejs igennem hældes krydderierne med. Når kødet er ordentligt brunet (dvs alt væske er fordampet og der er kommet stegeskorpe på det meste af kødet), hældes rødkålen i, og svitses et øjeblik. Fløden hældes i, og retten koger, indtil rødkålen er mør men stadig har bid (5-10min?). Retten smages til med salt og peber.
Denne ret gav mig aftensmad og madpakker til en del dage.
torsdag den 5. december 2013
Om Bodil, broer og søde kolleger
Så kom Bodil til landet (hun hedder forøvrigt "Sven"i Sverige, vidste I det?), og så blev jeg endnu engang mindet om besværlighederne ved at bo på fyn og arbejde i jylland.
For begge lillebælts broer lukkede, så jeg strandede på den forkerte side af bæltet. Heldigvis havde jeg dog været forudseende nok til at pakke en taske og tage hundene med på arbejde (heldige mig, at det kan lade sig gøre ...), og så blev jeg inviteret til at overnatte hos min søde kollega :-)
Jeg har fra starten været helt åben omkring det, at jeg spiser lchf, så C bad mig om at bestemme, hvad vi skulle spise til aftensmad. Jeg valgte så at lave en pizza med ostebund med en hjemmelavet tomatsovs med rødløg og olivenolje. Og jeg skulle ellers mene at det faldt i god jord! Der var lutter rosende ord, og det var ikke mange krummer, som blev levnet!
Og så fik vi ellers sludret - når man endelig skal strande pga storm, så var det her ikke det værste sted at lande :-)
For begge lillebælts broer lukkede, så jeg strandede på den forkerte side af bæltet. Heldigvis havde jeg dog været forudseende nok til at pakke en taske og tage hundene med på arbejde (heldige mig, at det kan lade sig gøre ...), og så blev jeg inviteret til at overnatte hos min søde kollega :-)
Jeg har fra starten været helt åben omkring det, at jeg spiser lchf, så C bad mig om at bestemme, hvad vi skulle spise til aftensmad. Jeg valgte så at lave en pizza med ostebund med en hjemmelavet tomatsovs med rødløg og olivenolje. Og jeg skulle ellers mene at det faldt i god jord! Der var lutter rosende ord, og det var ikke mange krummer, som blev levnet!
Og så fik vi ellers sludret - når man endelig skal strande pga storm, så var det her ikke det værste sted at lande :-)
søndag den 1. december 2013
Status 30. nov.
Der har været temmeligt stille her på bloggen det sidste stykke tid. Det er ikke fordi der ikke sker noget i mit liv, men faktisk fordi der sker rigtigt meget!
Siden mit sidste indlæg er jeg blevet fastansat på den arbejdsplads, hvor jeg har været vikar den sidste måneds tid. Jeg er også gået op på fuld tid, istedet for halvtid, hvilket har betydet at jeg har tilbragt min tid enten på jobbet eller på motorvejen. Det er jo ikke holdbart i længden - hverken over for mit stressniveau eller hundenes velfærd! Så endnu en ting, jeg har brugt tid på er, at finde et nyt sted at bo, hvor jeg ikke skal bruge mindst en time på motorvejen morgen og aften. Det lykkedes så heldigvis i fredags - så jeg flytter til jylland i starten af januar.
Oven i alt dette, havde min fødselsdag også lige sneget sig ind - så der var lige hele den pukkelryggede, som også skulle behørigt fodres af, mod en passende gaveregn... ;-)
Og så var der lige den første julefrokost, julegaveindkøb og postdanmark, som forliser de bestilte gaver, bilen, der skulle på værksted osv osv...
En af mine allerstørste madtriggere har altid været stress, men faktisk er det lykkes mig ud over al forventning at leve lchf, og de fleste dage også ganske striks lchf, hele november! Stress er dog også den faktor med allerstørst betydning, når det gælder stilstand i mit vægttab. Så der er ikke sket så meget denne månede. Ifølge vægten har jeg taget 700g på, men målebåndet siger minus 1 cm om henholdsvis arm og talje og minus 0,5cm om låret, og det er jeg egentligt ganske tilfteds med - jeg havde sådan set frygtet at det var gået voldsomt den forkerte retning!
I december håber jeg også bare på at holde vægten. Jeg har nogle julefrokoster, hvor jeg vil forsøge så vidt som muligt at spise lchf (bortset fra at jeg VIL smage på ris ala manden!), juleaften, hvor jeg går rent ind med brune kartofler og juleslik - og så har jeg jo lige en flytning, som skal planlægges og en lejlighed, der skal pakkes ned. De få pusterum jeg får, skal bruges sammen med hundene på at forhåbentligt at holde stressen lidt i ave.
Jeg bliver helt forpustet, når jeg ser på skrift hvad der skal ske den næste tid... Der kommer måske et indlæg eller to på bloggen, men jeg skal ærligt indrømme, at det er een af de ting, jeg kommer til at nedprioritere... Så hvis ikke I hører fra mig inden da - GOD JUL!!!
Siden mit sidste indlæg er jeg blevet fastansat på den arbejdsplads, hvor jeg har været vikar den sidste måneds tid. Jeg er også gået op på fuld tid, istedet for halvtid, hvilket har betydet at jeg har tilbragt min tid enten på jobbet eller på motorvejen. Det er jo ikke holdbart i længden - hverken over for mit stressniveau eller hundenes velfærd! Så endnu en ting, jeg har brugt tid på er, at finde et nyt sted at bo, hvor jeg ikke skal bruge mindst en time på motorvejen morgen og aften. Det lykkedes så heldigvis i fredags - så jeg flytter til jylland i starten af januar.
Oven i alt dette, havde min fødselsdag også lige sneget sig ind - så der var lige hele den pukkelryggede, som også skulle behørigt fodres af, mod en passende gaveregn... ;-)
Og så var der lige den første julefrokost, julegaveindkøb og postdanmark, som forliser de bestilte gaver, bilen, der skulle på værksted osv osv...
En af mine allerstørste madtriggere har altid været stress, men faktisk er det lykkes mig ud over al forventning at leve lchf, og de fleste dage også ganske striks lchf, hele november! Stress er dog også den faktor med allerstørst betydning, når det gælder stilstand i mit vægttab. Så der er ikke sket så meget denne månede. Ifølge vægten har jeg taget 700g på, men målebåndet siger minus 1 cm om henholdsvis arm og talje og minus 0,5cm om låret, og det er jeg egentligt ganske tilfteds med - jeg havde sådan set frygtet at det var gået voldsomt den forkerte retning!
I december håber jeg også bare på at holde vægten. Jeg har nogle julefrokoster, hvor jeg vil forsøge så vidt som muligt at spise lchf (bortset fra at jeg VIL smage på ris ala manden!), juleaften, hvor jeg går rent ind med brune kartofler og juleslik - og så har jeg jo lige en flytning, som skal planlægges og en lejlighed, der skal pakkes ned. De få pusterum jeg får, skal bruges sammen med hundene på at forhåbentligt at holde stressen lidt i ave.
Jeg bliver helt forpustet, når jeg ser på skrift hvad der skal ske den næste tid... Der kommer måske et indlæg eller to på bloggen, men jeg skal ærligt indrømme, at det er een af de ting, jeg kommer til at nedprioritere... Så hvis ikke I hører fra mig inden da - GOD JUL!!!
mandag den 25. november 2013
Farsbrød med fasan
Jeg fik jo de hersens fasaner foræret. Brystkødet lavede jeg en rigtigt dejlig ovnret af, men sådan nogle fasanlårbasser er fyldt med nogle meget hårde sener, så jeg måtte lige i tænkebox om hvordan jeg ville tilberede dem.
Jeg endte med denne ret:
Farsbrød med fasan
4-6 pers
4 fasanlår, flåede
500 g hk svin
100 flødehavarti i tern
2 løg i små tern
1 mild chili i små tern
2 fed hvidløg i små tern
1 stilk bladselleri i små tern
1 gul peberfrugt i tern
10 små cocktailtomater, hele
Salt og peber
50 g røget spæk i skiver
Fasanlårene koges i saltet vand i en time (SIC!) og køles af. Kødet pilles af benene og senerne fjernes. Kødet hakkes groft med en kniv. Fasankødet blandes med de andre ingredienser undtagen det røgede spæk. Farsen spredes ud i et ildfast fad, og spækken i skiver bredes ud over farsbrødet.
Tilberedes ved 200C i ovnen i ca 45 min (indtil farsbrødet er 80C i midten).
Jeg valgte at servere retten med en kold grøn urtesovs lavet af:
Dild
Persille
Basilikum
Citronsaft
Creme fraiche 38%
Mayonnaise
salt
Urterne hakkes fint og blandes med creme fraichen og mayoen. Smages til med citron og salt.
Hvis ikke lige man har en flink kollega, som kan forære én fasaner, så kan man også lave farsbrødet med hakket andekød, kyllingekød eller eventuelt skinkestrimler.
Jeg endte med denne ret:
Farsbrød med fasan
4-6 pers
4 fasanlår, flåede
500 g hk svin
100 flødehavarti i tern
2 løg i små tern
1 mild chili i små tern
2 fed hvidløg i små tern
1 stilk bladselleri i små tern
1 gul peberfrugt i tern
10 små cocktailtomater, hele
Salt og peber
50 g røget spæk i skiver
Fasanlårene koges i saltet vand i en time (SIC!) og køles af. Kødet pilles af benene og senerne fjernes. Kødet hakkes groft med en kniv. Fasankødet blandes med de andre ingredienser undtagen det røgede spæk. Farsen spredes ud i et ildfast fad, og spækken i skiver bredes ud over farsbrødet.
Tilberedes ved 200C i ovnen i ca 45 min (indtil farsbrødet er 80C i midten).
Jeg valgte at servere retten med en kold grøn urtesovs lavet af:
Dild
Persille
Basilikum
Citronsaft
Creme fraiche 38%
Mayonnaise
salt
Urterne hakkes fint og blandes med creme fraichen og mayoen. Smages til med citron og salt.
Hvis ikke lige man har en flink kollega, som kan forære én fasaner, så kan man også lave farsbrødet med hakket andekød, kyllingekød eller eventuelt skinkestrimler.
onsdag den 20. november 2013
The gift that keeps on giving - part two
Her en lille hurtig resteret med kød fra denne kylling.
Kylling i tomatsovs
1 portion
Kyllingekød i små stykker
1 lille løg i små tern
1-2 stilke bladselleri i små tern
smør til stegning
1,5-2 dl fløde
1-2 spsk tomatpure
1 tsk paprika
0,25 tsk chiliflager
salt og peber
Løg og bladselleri sauteres i smørret. Kyllingestykkerne tilsættes og varmes hurtigt igennem. Fløde, tomatpure og krydderier hældes i panden og koges ind til den ønskede tykkelse.
Kylling i tomatsovs
1 portion
Kyllingekød i små stykker
1 lille løg i små tern
1-2 stilke bladselleri i små tern
smør til stegning
1,5-2 dl fløde
1-2 spsk tomatpure
1 tsk paprika
0,25 tsk chiliflager
salt og peber
Løg og bladselleri sauteres i smørret. Kyllingestykkerne tilsættes og varmes hurtigt igennem. Fløde, tomatpure og krydderier hældes i panden og koges ind til den ønskede tykkelse.
Etiketter:
kylling,
kylling i tomatsovs,
LCHF,
restemad,
rester
Hvor heldig har man lige lov at være?
Jeg er så heldig at være velsignet med gode kolleger, på den arbejdsplads hvor jeg pt har et vikariat. Her i mandags fik jeg foræret to fasaner, som én af dem havde fået med hjem efter en jagt, hun havde deltaget i med hendes jagthunde.
Jeg har aldrig smagt fasan før, så det var jo super spændende! Hundene syntes også at det var spændende, da jeg flåede og parterede dem på køkkenbordet - de syntes faktisk at jeg godt kunne have givet fasanerne til dem at lege med!
Men jeg valgte altså i stedet at tillave brysterne i en dejlig flødesovs med bacon og svampe. Og det blev rigtigt lækkert! Lårene har jeg kogt og har planer med, som I nok skal blive delagtiggjort i.
Fasan i ovn
4 portioner
4 fasanbryster skåret i tern
200 g bacon i tern
2 løg i tern
30 g tørrede svampe, opblødte
5 dl fløde
svinefedt til stegning
1 spsk sød paprika
1 tsk rosmarin, tørret
6 enebær, let-knuste
salt og peber
Bacon og løg steges på panden i svinefedt. Når det er pænt brunet af, tilsættes fasan og krydderier og svitses let. Det hele hældes over i et ildfast fad og fløden hældes over. Bages i ovnen ved 200g i ca 30 min.
Jeg valgte at servere fasanen med broccolimos lavet med fløde, smør og philadelfia hvidløgsost.
mandag den 18. november 2013
The gift that keeps on giving
En lille hurtig madpakke, kødet stammer fra denne kylling.
Kold kylling i karry
1 pers
Lårkød fra kylling, skåret i mindre stykker
1 stor stilk bladselleri, skåret i små tern
½ lille løg, skåret i meget små tern
1 spsk capers
en reel stor klat mayonnaise
karry
Det hel blandes, tages med på arbejde og fortæres med glæde!
Kold kylling i karry
1 pers
Lårkød fra kylling, skåret i mindre stykker
1 stor stilk bladselleri, skåret i små tern
½ lille løg, skåret i meget små tern
1 spsk capers
en reel stor klat mayonnaise
karry
Det hel blandes, tages med på arbejde og fortæres med glæde!
søndag den 17. november 2013
Kæmpekylling
For et stykket tid siden var jeg på besøg hos Allégården, hvor jeg blandt andet købte en kæmpe kylling på 2,8 kg (uden indmad!).
Den har så ligget og hygget sig i min fryser, indtil i fredags, hvor jeg fik lyst til kylling. Men sådan et monster tør altså ikke så hurtigt som en "almindelig" kylling, så det blev søndag før den var klar til at komme i ovnen.
Og MUMS, MUMS og TRIPPELMUMS hvor blev den god!!!
Jeg valgte at tilberede den helt simpelt, med en god klat smør masseret ind under skindet og krydret med salt og peber, for at få den fulde kyllingesmag. Jeg stegte den i ca 3,5 time! i min kæmperømertopf (dobbelt så stor som en "standart" rømertopf) - og det blev den mest møre og velsmagende kylling, jeg nogensinde har tilberedt! Kødet faldt BOGSTAVELIGTALT fra benene, bare jeg satte fingeren på! Og smagen var kraftigere og rigere end nogen kylling jeg før har smagt. Selv brystkødet, som jeg ellers synes let bliver tørt og kedelig, var bare saftigt og dejligt :-)
I får lige en række billeder, og så må I selv forestille jeg hvor mums det er :-D Jeg spiste alt det sprøde skind, et underlår, vingerne og 1/4 bryst - til det nogle syltede asier (samsø sukkerfri) og den dejlige stegesky. Og nu har jeg så kyllingekød til den næste uge eller noget lignende.... Men DET er jo et luksusproblem ;-)
Den har så ligget og hygget sig i min fryser, indtil i fredags, hvor jeg fik lyst til kylling. Men sådan et monster tør altså ikke så hurtigt som en "almindelig" kylling, så det blev søndag før den var klar til at komme i ovnen.
Og MUMS, MUMS og TRIPPELMUMS hvor blev den god!!!
Jeg valgte at tilberede den helt simpelt, med en god klat smør masseret ind under skindet og krydret med salt og peber, for at få den fulde kyllingesmag. Jeg stegte den i ca 3,5 time! i min kæmperømertopf (dobbelt så stor som en "standart" rømertopf) - og det blev den mest møre og velsmagende kylling, jeg nogensinde har tilberedt! Kødet faldt BOGSTAVELIGTALT fra benene, bare jeg satte fingeren på! Og smagen var kraftigere og rigere end nogen kylling jeg før har smagt. Selv brystkødet, som jeg ellers synes let bliver tørt og kedelig, var bare saftigt og dejligt :-)
I får lige en række billeder, og så må I selv forestille jeg hvor mums det er :-D Jeg spiste alt det sprøde skind, et underlår, vingerne og 1/4 bryst - til det nogle syltede asier (samsø sukkerfri) og den dejlige stegesky. Og nu har jeg så kyllingekød til den næste uge eller noget lignende.... Men DET er jo et luksusproblem ;-)
Et styks 2,8kg kylling i en 8 personers Rømertopf |
Min aftensmad, asierne er Samsø sukkerfri |
Kyllingen var så mør at den faldt fra benene
torsdag den 14. november 2013
Tomatsuppe med spicy meatballs
Suppe er perfekt efterårs slash vintermad. Jeg har altid elsket tomatsuppe - denne version er rigtig lækker, og hvis man ikke laver sine egne kødboller, så kan den laves på kun tyve minutter (som Minna ville have sagt ;-)
Tomatsuppe med spicy meatballs
3-4 portioner
2 ds flåede eller hakkede tomater
3-4 stilke bladselleri skåret i stykker
1 stort løg i grove tern
5 dl fløde
boullionterning, smag vælges efter tilbehøret. I dette tilfælde valgtes svineboullion
Peber
400 g vildsvinekød (eller almindeligt, hvis din rema ikke har det i frysedisken... )
1 lille løg i små tern
0,5 tsk chiliflager
et lille stykke ingefær, fint ternet eller revet
1 fed hvidløg, fint ternet eller revet
salt og peber
Tomat, bladselleri, løg og boulionterning kommes i en gryde og bringes i kog. Mens det koger blandes farsen med løg og krydderier. Farsen æltes grundigt, indtil den bliver fedtet og trådtrækkende - på den måde behøver man ikke at putte bindemiddel i.
Når bladsellerien er ved at være mør, blitzes indholdet i grydes med en stavblender indtil den er glat og fin. Bringes i kog igen.
Farsen formes til små boller med en teske, og bollerne koges direkte i suppen til de er gennemkogte.
SÅ hældes fløden endeligt i, og der smages til med salt og peber. Koges et minut, og så er det BON APPETIT!
Tomatsuppe med spicy meatballs
3-4 portioner
2 ds flåede eller hakkede tomater
3-4 stilke bladselleri skåret i stykker
1 stort løg i grove tern
5 dl fløde
boullionterning, smag vælges efter tilbehøret. I dette tilfælde valgtes svineboullion
Peber
400 g vildsvinekød (eller almindeligt, hvis din rema ikke har det i frysedisken... )
1 lille løg i små tern
0,5 tsk chiliflager
et lille stykke ingefær, fint ternet eller revet
1 fed hvidløg, fint ternet eller revet
salt og peber
Tomat, bladselleri, løg og boulionterning kommes i en gryde og bringes i kog. Mens det koger blandes farsen med løg og krydderier. Farsen æltes grundigt, indtil den bliver fedtet og trådtrækkende - på den måde behøver man ikke at putte bindemiddel i.
Når bladsellerien er ved at være mør, blitzes indholdet i grydes med en stavblender indtil den er glat og fin. Bringes i kog igen.
Farsen formes til små boller med en teske, og bollerne koges direkte i suppen til de er gennemkogte.
SÅ hældes fløden endeligt i, og der smages til med salt og peber. Koges et minut, og så er det BON APPETIT!
Man kan vist godt lige ane kødbollerne i toppen af tallerkenen |
Etiketter:
kødboller,
LCHF,
spicy meatballs,
tomatsuppe
fredag den 8. november 2013
VILD boller i karry
Rema havde for nogle uger siden tilbud på forskellige vildt, blandt andet hakket vildsvinekød.
I de perioder, hvor jeg er idealistisk, betyder det en del for mig, at kødet jeg spiser stammer fra dyr, som har haft det godt. Det betyder ikke nødvendigvis økologisk for mig, mere at dyrene har fået lov at leve på en måde, der så tæt som muligt nærmer sig det naturlige, vilde liv. Vildsvinene i Rema var dansk kød, hvilket vil sige at det er farmede dyr - og det er fint med mig, da dyrene på vildtfarmene typisk har rigtigt gode forhold.
Så jeg købte altså sådan en pakke med 400 gram for 25 kr, som skulle forvandles til lækker mad. Jeg har før smagt vildsvinekød og ved at det er kraftigere i smagen end amindeligt svinekød. Så jeg besluttede at hele retten skulle have en kraftig, rig smag. Det endte så med klassikeren...
Boller i karry
3 portioner
400 g hakket vildsvinekød
salt og peber
2 løg i tern
50 g smør
2 spsk karrypulver
1 lille fed hvidløg i små tern
1 stk ingefær som en tommelfinger, fint revet
0,5 tsk tørrede chiliflager
0,5 l fløde
0,5 syrligt æble i tern
salt
Kød og salt og peber æltes grundigt, indtil kødet begynder at klistre til fingrene. På den måde holder det fint sammen, uden det er nødvendigt at tilføje bindemiddel. Koges i så lille en mængde saltet vand som muligt i ca 15 min.
I mellemtiden sauteres løget i smør i en dyb pande. Nå løgene er klar, hældes karrypulver, hvidløg og ingefær i panden og svitses i et par minutter under omrøring. Fløden hældes ved og koger stille og roligt så sovsen reduceres.
Når kødbollerne er færdige, hældes kogevandet over i panden mens bollerne sættes tilside. Sovsen får lov at reducere endnu mere, indtil den har nået den ønskede tykkelse. Det tog i dette tilfælde ca en halv time fra løgene kom på panden.
Når sovsen har den rette tykkelse smages den til med salt, og æbletern og kødboller kommes i og varmes igennem.
Serveres for eksempel med blomkålsris eller skåret kål.
I de perioder, hvor jeg er idealistisk, betyder det en del for mig, at kødet jeg spiser stammer fra dyr, som har haft det godt. Det betyder ikke nødvendigvis økologisk for mig, mere at dyrene har fået lov at leve på en måde, der så tæt som muligt nærmer sig det naturlige, vilde liv. Vildsvinene i Rema var dansk kød, hvilket vil sige at det er farmede dyr - og det er fint med mig, da dyrene på vildtfarmene typisk har rigtigt gode forhold.
Så jeg købte altså sådan en pakke med 400 gram for 25 kr, som skulle forvandles til lækker mad. Jeg har før smagt vildsvinekød og ved at det er kraftigere i smagen end amindeligt svinekød. Så jeg besluttede at hele retten skulle have en kraftig, rig smag. Det endte så med klassikeren...
Boller i karry
3 portioner
400 g hakket vildsvinekød
salt og peber
2 løg i tern
50 g smør
2 spsk karrypulver
1 lille fed hvidløg i små tern
1 stk ingefær som en tommelfinger, fint revet
0,5 tsk tørrede chiliflager
0,5 l fløde
0,5 syrligt æble i tern
salt
Kød og salt og peber æltes grundigt, indtil kødet begynder at klistre til fingrene. På den måde holder det fint sammen, uden det er nødvendigt at tilføje bindemiddel. Koges i så lille en mængde saltet vand som muligt i ca 15 min.
I mellemtiden sauteres løget i smør i en dyb pande. Nå løgene er klar, hældes karrypulver, hvidløg og ingefær i panden og svitses i et par minutter under omrøring. Fløden hældes ved og koger stille og roligt så sovsen reduceres.
Når kødbollerne er færdige, hældes kogevandet over i panden mens bollerne sættes tilside. Sovsen får lov at reducere endnu mere, indtil den har nået den ønskede tykkelse. Det tog i dette tilfælde ca en halv time fra løgene kom på panden.
Når sovsen har den rette tykkelse smages den til med salt, og æbletern og kødboller kommes i og varmes igennem.
Serveres for eksempel med blomkålsris eller skåret kål.
onsdag den 6. november 2013
Oksetykkam forklædt som vildt
Jeg elsker min Römertopf! Simremad er det bedste i verden! Den følgende opskrift er en tillempet udgave af en meget lækker vildtgryde, som (konen til) en tidligere chef havde lavet til en sommerfest. Jeg fandt nemlig en oksetykkam, som jeg havde glemt jeg havde, i fryseren, da jeg ryddede op i den. Jeg syntes egentligt, at jeg havde taget den op i fin tid - men den var stadig helt frossen, da jeg ville skære den ud i tern. Så jeg endte med at måtte putte den i hel, og så skære den ud da retten var færdig. Det lagde selvfølgeligt et par timer ekstra til i ovnen. Den oprindelige ret var med (hjemmeskudt) hjortekød - men det fungerer også fint med oksekød.
Vildtgryde i Römertopf
1 - 1,5 kg kød - gerne i tern (okse, hjort, vildsvin...)
3 store løg i store tern
2 pk bacon i tern
1 l fløde
Smør til stegning
30 g tørrede, blandede svampe, opblødte - eller 300g friske champignoner
3-8 enebær, klemt på midten så skallen åbnes
2-3 spsk mild paprika
1-2 spsk tørret rosmarin
3-6 laurbærblade
Peber - ganske meget
Salt
Römertopfen sættes i vand en halv times tid. I mellemtiden gøres de øvrige ingredienser iorden. Løg, bacon og kødtern brunes i flere hold på panden og hældes efterhånden over i Römertopfen. Fløden blandes med krydderierne og hældes over kød og løg. Låget sættes på og går i en kold ovn, som sættes på 150gC. Skal være i ovnen i mindst 3 timer - men bliver faktisk bare bedre og mere intens nu længere den er inde. Hvis man bruger et helt kødstykke, skal den være inde noget længere. Min endte med at være i ovnen ca 7 timer. Man kan sagtens sætte den i ovnen ved endnu lavere temperatur. Sidste år til min fødselsdag havde jeg retten i ovnen ved 110g i ca 8 timer.
Kan serveres med blomkålsmos, broccolimos eller som jeg valgte strimlet savoykål.
Vildtgryde i Römertopf
1 - 1,5 kg kød - gerne i tern (okse, hjort, vildsvin...)
3 store løg i store tern
2 pk bacon i tern
1 l fløde
Smør til stegning
30 g tørrede, blandede svampe, opblødte - eller 300g friske champignoner
3-8 enebær, klemt på midten så skallen åbnes
2-3 spsk mild paprika
1-2 spsk tørret rosmarin
3-6 laurbærblade
Peber - ganske meget
Salt
Römertopfen sættes i vand en halv times tid. I mellemtiden gøres de øvrige ingredienser iorden. Løg, bacon og kødtern brunes i flere hold på panden og hældes efterhånden over i Römertopfen. Fløden blandes med krydderierne og hældes over kød og løg. Låget sættes på og går i en kold ovn, som sættes på 150gC. Skal være i ovnen i mindst 3 timer - men bliver faktisk bare bedre og mere intens nu længere den er inde. Hvis man bruger et helt kødstykke, skal den være inde noget længere. Min endte med at være i ovnen ca 7 timer. Man kan sagtens sætte den i ovnen ved endnu lavere temperatur. Sidste år til min fødselsdag havde jeg retten i ovnen ved 110g i ca 8 timer.
Kan serveres med blomkålsmos, broccolimos eller som jeg valgte strimlet savoykål.
mandag den 4. november 2013
Spise ude
I weekenden var jeg i biffen og se Thor2 (ok, men ikke genial) og i den forbindelse spiste vi på cafe Victoria i Rosengårdscentret. Jeg bestilte deres fisketallerken, som var rigtig god, selvom de havde sparet noget på mayonnaisen ;-)
søndag den 3. november 2013
Snyde grøntkålssuppe
En af mine favoritblogs er den svenske lchfingenjoren, som er en ung kvinde, der har tabt 70-80kg med strikt lchf. Vægttabet i sig selv er selvfølgeligt meget motiverende - men det mest motiverende er faktisk de mange gode mentale værktøjer hun fortæller om, og hendes meget positive og inspirerende måde at formidle på.
I torsdags havde hun så et indlæg, som jeg faktisk også synes vi her i Danmark bør forholde os til. Indlæget er her. For de af jer, som ikke er flydende i svensk (og hun skriver meget slangpræget, så ikke den letteste at forstå), så skriver hun egentligt bare, at vi skal respektere hinanden, og ikke disse hinandens mad, bare fordi man anvender færdigprodukter eller gulerødder - selvom det ikke er en del af den strikte, oprindelige lchf-filosofi. Hun minder os om, at vi alle er mennesker og at det er en livsstil vi skal kunne leve med - også de dage hvor vi ikke orker at være idealistiske og nærproducerede, men bare skal have et eller andet i ansigtet.
Hun har så evigt ret! Og det er derfor jeg poster denne suppe, som knapt nok kan kaldes en opskrift. For i fredags skulle JEG bare have noget i ansigtet, efter at have sneglet mig afsted over lillebæltsbroen og resten af vejen til Odense i pisregnvejr og fredagsmyldertrafik... Så jeg endte med at køre ind i Rema på vejen hjem og købe ind til:
Snydegrøntkålssuppe med flæsk.
Aftensmad + frokost næste dag
1 pakke frossen oksekødssuppe, remas eget mærke (som er identisk med MOUs )
1 ps frossent grønkål
400g flæsk i skiver
Det hele puttes i en gryde og smeltes sammen. Koges derefter til flæsket er mørt. Serveres med en klat sennep.
I torsdags havde hun så et indlæg, som jeg faktisk også synes vi her i Danmark bør forholde os til. Indlæget er her. For de af jer, som ikke er flydende i svensk (og hun skriver meget slangpræget, så ikke den letteste at forstå), så skriver hun egentligt bare, at vi skal respektere hinanden, og ikke disse hinandens mad, bare fordi man anvender færdigprodukter eller gulerødder - selvom det ikke er en del af den strikte, oprindelige lchf-filosofi. Hun minder os om, at vi alle er mennesker og at det er en livsstil vi skal kunne leve med - også de dage hvor vi ikke orker at være idealistiske og nærproducerede, men bare skal have et eller andet i ansigtet.
Hun har så evigt ret! Og det er derfor jeg poster denne suppe, som knapt nok kan kaldes en opskrift. For i fredags skulle JEG bare have noget i ansigtet, efter at have sneglet mig afsted over lillebæltsbroen og resten af vejen til Odense i pisregnvejr og fredagsmyldertrafik... Så jeg endte med at køre ind i Rema på vejen hjem og købe ind til:
Snydegrøntkålssuppe med flæsk.
Aftensmad + frokost næste dag
1 pakke frossen oksekødssuppe, remas eget mærke (som er identisk med MOUs )
1 ps frossent grønkål
400g flæsk i skiver
Det hele puttes i en gryde og smeltes sammen. Koges derefter til flæsket er mørt. Serveres med en klat sennep.
Hmm. Jeg havde egentligt vendt billedet, men det vender sig tilbage... I må dreje lidt på hovedet så ;-) |
onsdag den 30. oktober 2013
Status 30. Oktober
Det her har været en måned, som i begyndelsen så meget stille ud, men som alligevel kom til at udvikle sig gevaldigt. Jeg startede jo måneden ud med at være arbejdsløs, og endte måneden med at være kommet i arbejde fra den ene dag til den anden. Det har jo selvfølgeligt givet en del stress - ny arbejdsplads, nye kolleger, en lang køretur morgen og aften, TIDLIGT op om morgenen osv. Heldigvis er min mad så indarbejdet efterhånden, at jeg har kunne køre fuldstændig stilren LCHF, trods det manglende overskud.
Rent vægt- og centimetermæssigt er der også sket lidt på en måned. Jeg har nået mit andet delmål, som hed 20 kg, dvs jeg har tabt 1,2 kg siden sidste opdatering. Jeg har desuden tabt 1 cm om armen, 2 cm om livet og 0,5cm om låret.
Det vil sige at jeg altså på 10,5 måneder har tabt 20 kg, og siden midt i marts 10 cm om armen, 20 cm om livet og 16,5 cm om låret.
Jeg er jo ikke anderledes end alle andre - jeg læser jo også de beretninger, hvor nogle få heldige taber sig 30 kg på 4 måneder. Når jeg så kigger på mine egne tal, så ser det jo ikke ud af meget... Men så er det jeg må tage mig selv i nakken - HÅRDT!!! For i hele denne her periode har jeg været udsat for mængder af stress - det ene vikariat efter det andet - arbejdspladser hvor jeg har været meget ked af at være - arbejdsløshed og den stigmatisering dét fører med sig. Så i virkeligheden er dét, at jeg faktisk i gennemsnit har tabt næsten 2 kg om måneden, SUPERFLOT!! Det viser jo bare at min krop trives så godt med LCHF og er så tryg, at den trods alt godt tør give slip på lagrene. Og i virkeligheden er det måske også det langsomme tempo, som jeg har mest brug for - når man som jeg altid ha været tyk, så vil det i hvertfald for mig, være utroligt svært fra dag til dag, pludseligt at være meget mindre. Jeg tror slet ikke min hjerne ville kunne omstille sig til det. For mig skal rejsen ikke gå hurtigere end at sjælen kan følge med!
Mit råd til de af jer, som er ved at gå op i frustration over, at kiloene ikke bare smelter af - kig på din stress, glæd dig over de små fremskridt også - og husk at ting tager tid!
Rent vægt- og centimetermæssigt er der også sket lidt på en måned. Jeg har nået mit andet delmål, som hed 20 kg, dvs jeg har tabt 1,2 kg siden sidste opdatering. Jeg har desuden tabt 1 cm om armen, 2 cm om livet og 0,5cm om låret.
Det vil sige at jeg altså på 10,5 måneder har tabt 20 kg, og siden midt i marts 10 cm om armen, 20 cm om livet og 16,5 cm om låret.
Jeg er jo ikke anderledes end alle andre - jeg læser jo også de beretninger, hvor nogle få heldige taber sig 30 kg på 4 måneder. Når jeg så kigger på mine egne tal, så ser det jo ikke ud af meget... Men så er det jeg må tage mig selv i nakken - HÅRDT!!! For i hele denne her periode har jeg været udsat for mængder af stress - det ene vikariat efter det andet - arbejdspladser hvor jeg har været meget ked af at være - arbejdsløshed og den stigmatisering dét fører med sig. Så i virkeligheden er dét, at jeg faktisk i gennemsnit har tabt næsten 2 kg om måneden, SUPERFLOT!! Det viser jo bare at min krop trives så godt med LCHF og er så tryg, at den trods alt godt tør give slip på lagrene. Og i virkeligheden er det måske også det langsomme tempo, som jeg har mest brug for - når man som jeg altid ha været tyk, så vil det i hvertfald for mig, være utroligt svært fra dag til dag, pludseligt at være meget mindre. Jeg tror slet ikke min hjerne ville kunne omstille sig til det. For mig skal rejsen ikke gå hurtigere end at sjælen kan følge med!
Mit råd til de af jer, som er ved at gå op i frustration over, at kiloene ikke bare smelter af - kig på din stress, glæd dig over de små fremskridt også - og husk at ting tager tid!
mandag den 28. oktober 2013
Søndagsmad
Igår var jeg til simpel men lækker mad. Det blev til en lækker entrecote med hjemmelavet whiskeysovs og dampet blomkål.
Whiskeysovs
Een meget sulten eller to knapt så sultne personer
50 g smør
1 spsk tomatpure
1 tsk tørret rosmarin
1-2 spsk whiskey
1,5 dl fløde
salt og peber
Smøret smeltes på panden og tomatpureen steges ved medium varme et minuts tid. Rosmarin og whiskey tilsættes, og alkoholen koges af (går meget hurtigt). Fløden tilsættes og sovsen koger ved svag varme indtil den har den ønskede tykkelse. Smages til med salt og peber.
Whiskeysovs
Een meget sulten eller to knapt så sultne personer
50 g smør
1 spsk tomatpure
1 tsk tørret rosmarin
1-2 spsk whiskey
1,5 dl fløde
salt og peber
Smøret smeltes på panden og tomatpureen steges ved medium varme et minuts tid. Rosmarin og whiskey tilsættes, og alkoholen koges af (går meget hurtigt). Fløden tilsættes og sovsen koger ved svag varme indtil den har den ønskede tykkelse. Smages til med salt og peber.
lørdag den 26. oktober 2013
Frokost med forkælelse
Det har været en god uge, hvor jeg er begyndt på en ny arbejdsplads som vikar. Så jeg har haft travlt, og ikke rigtigt orket gøre noget videre ud af min mad. Jeg har dog stadigt kørt lchf uden svinkeærinder.
Men her til frokost ville jeg have lidt til både øjnene og smagsløgene, så jeg lavede en lille lchf tapas tallerken.
Skinkeruller: schwarzwalder tørret skinke, rullet om ekstra stærk ost og lidt smør
Forskellige delikatesse spegepølser med en klat 60+ flødeost i midten
Oliemarinerede champignoner m græsk ost (købt)
Nogle små blommetomater
Rigtigt mums, mættende og tilfredsstillede alle sanserne.
Men her til frokost ville jeg have lidt til både øjnene og smagsløgene, så jeg lavede en lille lchf tapas tallerken.
Skinkeruller: schwarzwalder tørret skinke, rullet om ekstra stærk ost og lidt smør
Forskellige delikatesse spegepølser med en klat 60+ flødeost i midten
Oliemarinerede champignoner m græsk ost (købt)
Nogle små blommetomater
Rigtigt mums, mættende og tilfredsstillede alle sanserne.
torsdag den 24. oktober 2013
Hurtig mad
Puha hvor jeg ikke gider lave mad, når jeg kommer hjem fra arbejde. Selvom selve jobbet er akurat det samme, er der nye kolleger, nye procedurer, nye produkter og en hel masse andet at forholde sig til. Så jeg er helt fyldt i hovedet, når jeg når hjem. Så min mad er for tiden ikke så spændende - kød med smør eller kød med mayo - eller en gang "tøm fryseren".
Denne her lille ret blev dog helt god. Jeg har faktisk aldrig smagt savoy kål, men det er et glimrende alternativ til de andre dejlige kålsorter.
Restekylling m bacon og savoykål
1 stegt kyllingebryst i skiver
bacon i tern
løg i tern
savoykål i strimler
smør, en god klat
salt og peber
Bacon steges sprødt i smør, løg og kylling kommes ved. Når kyllingen og løgene er næsten klar, kommes kålen i og steger med i et par min. Krydres m salt og peber, men pas på, baconen er ganske salt i sig selv.
Denne her lille ret blev dog helt god. Jeg har faktisk aldrig smagt savoy kål, men det er et glimrende alternativ til de andre dejlige kålsorter.
Restekylling m bacon og savoykål
1 stegt kyllingebryst i skiver
bacon i tern
løg i tern
savoykål i strimler
smør, en god klat
salt og peber
Bacon steges sprødt i smør, løg og kylling kommes ved. Når kyllingen og løgene er næsten klar, kommes kålen i og steger med i et par min. Krydres m salt og peber, men pas på, baconen er ganske salt i sig selv.
mandag den 21. oktober 2013
Tunsalat med et tvist
Jeg er træt her til aften. I lørdags havde jeg jo et indlæg om, at jeg ikke havde fået det job, som jeg gerne ville have. Nu ville skæbenen så, at lørdag aften ringede telefonen, og jeg blev tilbudt et akut-vikariat hos en af de andre arbejdspladser, jeg havde sendt en ansøgning til. Jeg synes det er mega trælst at være arbejdsløs, så jeg sagde selvfølgeligt ja.
Men det betød så, at jeg skulle MEGA tidligt op her til morgen! Og da jeg ikke kan spise noget kl lort om morgenen, tog jeg afsted på fastende hjerte. Der var så ikke tid til at spise noget før kl halv tre om eftermiddagen, men det gik faktisk superfint. Jeg registrerede jo godt nok at jeg var sulten, men det var ikke noget som på nogen måde fyldte i mit hovede eller forstyrrede min koncentration. Det minder uhyggeligt meget om de beretninger om 5:2, som jeg har læst rundt omkring i bloggosphæren. Som sagt spiste jeg frokost kl halv tre, men allerede halv seks var jeg sulten igen - så her spiste jeg min aftensmad, et par timer før jeg normalt spiser om aftenen. Jeg gad ikke at svinge gryder og pander, så det endte med en variation over en god gammel kending.
Tunsalat med makrelstykker
1 pers
1ds tun i vand
0,5 røget makrelfilet
1 lille løg i små tern
en god klat mayonnaise
1 tsk sennep
en skvis citronsaft
salt og peber
Det hele blandes sammen i en skål og spises ;-)
Næste gang jeg laver dette, skal der også lidt kapers i, tror jeg!
Men det betød så, at jeg skulle MEGA tidligt op her til morgen! Og da jeg ikke kan spise noget kl lort om morgenen, tog jeg afsted på fastende hjerte. Der var så ikke tid til at spise noget før kl halv tre om eftermiddagen, men det gik faktisk superfint. Jeg registrerede jo godt nok at jeg var sulten, men det var ikke noget som på nogen måde fyldte i mit hovede eller forstyrrede min koncentration. Det minder uhyggeligt meget om de beretninger om 5:2, som jeg har læst rundt omkring i bloggosphæren. Som sagt spiste jeg frokost kl halv tre, men allerede halv seks var jeg sulten igen - så her spiste jeg min aftensmad, et par timer før jeg normalt spiser om aftenen. Jeg gad ikke at svinge gryder og pander, så det endte med en variation over en god gammel kending.
Tunsalat med makrelstykker
1 pers
1ds tun i vand
0,5 røget makrelfilet
1 lille løg i små tern
en god klat mayonnaise
1 tsk sennep
en skvis citronsaft
salt og peber
Det hele blandes sammen i en skål og spises ;-)
Næste gang jeg laver dette, skal der også lidt kapers i, tror jeg!
lørdag den 19. oktober 2013
Øv! og et lille jubii.
Som nogen af jer ved, så har jeg været arbejdsløs i et lille stykke tid. Jeg har så ikke fortalt, at jeg for et par uger siden var til samtale til det, der godt kunne have været mit drømmejob. Kunne have været... For de ringede igår, og fortalte at stillingen var gået til en anden. Øv, øv og dobbelt øv! Som et plaster på såret (?) kunne de fortælle, at jeg havde været med meget langt i opløbet - jeg ved ikke rigtigt hvad man skal sige til sådant noget? På den ene side er det vel rart at få at vide at eens fagliged og kompetencer lever op til kravene - på den anden side får det mig bare til at føle mig som en taber :-(
Når sådan noget som det der sker, så kommer alle mine usikkerheder og selvværdsproblemer op i mig - og straks dukker mine madtanker og trøstespisningsmonsteret også op. Så jeg havde en del at kæmpe med igår! Det jeg så kunne prise mig lykkelig for (og som jeg priser mig lykkelig for hver eneste dag!) var at jeg ikke skulle kæmpe med min krop samtidigt. Før lchf ville en sådan besked have fået mig til at købe chips og is og sodavand i rå mængder - samt formentlig bestilt en pizza (eller flere!) og spist indtil jeg blev dårlig! Men selvom tanken et kort øjeblik strejfede mig, så var det værste jeg gjorde, at spise nogle ostehapser om aftenen, selvom jeg egentligt ikke var sulten. En af de ting jeg gjorde for at tæmme trøstespisningsmonsteret var, at være meget opmærksom og "mindful" omkring min mad. Jeg tog en beslutning om, at jeg ville have noget at spise, som var "trøstemad" men som samtidig overholdt lchf reglerne. Valget faldt på de ikke særligt idealistiske, men lækre ;-), chickenwings fra aldi med 2g kulhydrat pr 100g. Til det lavede jeg noget hvidløgssmør. Det smagte dejligt, mættede mig og var næsten nok til at tæmme monsteret (for der røg som sagt jo senere nogle ostehaps ned også...).
Så alt i alt sidder jeg her dagen derpå med en ganske god fornemmelse - jeg er stadig ked af, at jeg ikke fik jobbet, men jeg har ikke madtømmermænd og dårlig samvittighed oveni :-) Og det gør at min bearbejdning af min ked af det-hed og hvad der ellers sker i mit hovede bliver så meget lettere. Jeg fik en masse værktøjer til den slags, da jeg gik hos min psykolog - blandt andet at få sat ord på tingene - og som jeg sidder og skriver dette indlæg, kan jeg mærke på mig selv hvor meget det hjælper!
Da jeg skrev overskriften lovede jeg jer et lille jubii. I virkeligheden blev det næmest til to jubiier (i det jeg egentligt synes det er et jubii værd, hvordan jeg fik taklet igår), men det oprindeligt tænkte jubii var, at jeg lige ville fortælle, at jeg har taget en vinterjakke i brug, som jeg ikke har kunnet passe de sidste 10 år! Sådant noget gør mig glad...
(det blev vidst et noget rodet indlæg, men det var godt at få ud, så jeg håber I kunne følge mig :-)
Når sådan noget som det der sker, så kommer alle mine usikkerheder og selvværdsproblemer op i mig - og straks dukker mine madtanker og trøstespisningsmonsteret også op. Så jeg havde en del at kæmpe med igår! Det jeg så kunne prise mig lykkelig for (og som jeg priser mig lykkelig for hver eneste dag!) var at jeg ikke skulle kæmpe med min krop samtidigt. Før lchf ville en sådan besked have fået mig til at købe chips og is og sodavand i rå mængder - samt formentlig bestilt en pizza (eller flere!) og spist indtil jeg blev dårlig! Men selvom tanken et kort øjeblik strejfede mig, så var det værste jeg gjorde, at spise nogle ostehapser om aftenen, selvom jeg egentligt ikke var sulten. En af de ting jeg gjorde for at tæmme trøstespisningsmonsteret var, at være meget opmærksom og "mindful" omkring min mad. Jeg tog en beslutning om, at jeg ville have noget at spise, som var "trøstemad" men som samtidig overholdt lchf reglerne. Valget faldt på de ikke særligt idealistiske, men lækre ;-), chickenwings fra aldi med 2g kulhydrat pr 100g. Til det lavede jeg noget hvidløgssmør. Det smagte dejligt, mættede mig og var næsten nok til at tæmme monsteret (for der røg som sagt jo senere nogle ostehaps ned også...).
Så alt i alt sidder jeg her dagen derpå med en ganske god fornemmelse - jeg er stadig ked af, at jeg ikke fik jobbet, men jeg har ikke madtømmermænd og dårlig samvittighed oveni :-) Og det gør at min bearbejdning af min ked af det-hed og hvad der ellers sker i mit hovede bliver så meget lettere. Jeg fik en masse værktøjer til den slags, da jeg gik hos min psykolog - blandt andet at få sat ord på tingene - og som jeg sidder og skriver dette indlæg, kan jeg mærke på mig selv hvor meget det hjælper!
Da jeg skrev overskriften lovede jeg jer et lille jubii. I virkeligheden blev det næmest til to jubiier (i det jeg egentligt synes det er et jubii værd, hvordan jeg fik taklet igår), men det oprindeligt tænkte jubii var, at jeg lige ville fortælle, at jeg har taget en vinterjakke i brug, som jeg ikke har kunnet passe de sidste 10 år! Sådant noget gør mig glad...
(det blev vidst et noget rodet indlæg, men det var godt at få ud, så jeg håber I kunne følge mig :-)
torsdag den 17. oktober 2013
Back to basic
Jeg laver sjældent flashy mad med 1000 ingredienser, som tager timevis at tilberede. Men nogen gange er det mere nede på jorden end andre. I går fik jeg en meget basic, men også lækker, aftensmad bestående af en hakkebøf, cherrytomater på panden, strimlet salat og et kryddersmør, rørt med urtekrams grillkrydderi.
Lige for tiden er jeg ret inspireret af Tommy Runesson, som er en svensk lchffer, der har tabt halvdelen af sin kropsvægt og holder vægten på en meget streng version af lchf. Hans måltider er næsten altid noget kød med lidt grøntsager og forskellige varianter af kryddersmør. Hvad gør ham endnu mere interessant er, at han med jævne mellemrum har fået testet forskellige helbredsparametre, og disse parametre viser at han er ved supergodt helbred, på trods (på grund af?) hans årelange meget strikse lchf. Hvis ikke I allerede har stiftet bekendtskab med ham via f.eks kostdoktorn, så kan jeg stærkt anbefale at kigge ind forbi hans blog. Han skriver et meget let forståeligt svensk, og jeg synes det er super motiverende at stifte bekendtskab med en person, som i den grad har gjort lchf til en del af sin identitet, og som på så effektiv vis har tabt sin massive overvægt og fået et superhelbred.
Og her kommer så billedet af maden. Det er ikke det bedste billede jeg har taget (faktisk er det ret dårligt) men maden smagte dejligt ;-)
Lige for tiden er jeg ret inspireret af Tommy Runesson, som er en svensk lchffer, der har tabt halvdelen af sin kropsvægt og holder vægten på en meget streng version af lchf. Hans måltider er næsten altid noget kød med lidt grøntsager og forskellige varianter af kryddersmør. Hvad gør ham endnu mere interessant er, at han med jævne mellemrum har fået testet forskellige helbredsparametre, og disse parametre viser at han er ved supergodt helbred, på trods (på grund af?) hans årelange meget strikse lchf. Hvis ikke I allerede har stiftet bekendtskab med ham via f.eks kostdoktorn, så kan jeg stærkt anbefale at kigge ind forbi hans blog. Han skriver et meget let forståeligt svensk, og jeg synes det er super motiverende at stifte bekendtskab med en person, som i den grad har gjort lchf til en del af sin identitet, og som på så effektiv vis har tabt sin massive overvægt og fået et superhelbred.
Og her kommer så billedet af maden. Det er ikke det bedste billede jeg har taget (faktisk er det ret dårligt) men maden smagte dejligt ;-)
onsdag den 16. oktober 2013
LCHF-chips
Nogen gange trænger man bare til at hygge foran fjernsynet. Og hos mig indbefatter det nogen gange også chips og dip. Heldigvis kan man sagtens lave dette lchf style :-)
Ostechips
Revet ost placeres i små bunker på en bageplade med bagepapir. Det kan eventuelt krydres med feks paprika, cayennepeber, spidskommen eller hvad man har lyst til. Bages i ovnen indtil ostechipsene er sprøde - hvor lang tid det tager, kommer an på hvor tykke chipsene er og din ovn. Hold grundigt øje, for der er ikke langt fra chipsene er spøde til de er brændte...
Kødchips
Tyndskåret kødpålæg, feks kylling, skinke eller spegepølse, placeres på en bageplade og bages indtil det er sprødt (eller nærmere tørret ind).
Dip til chipsene blandes af creme fraice og mayonnaise blandet med et krydderi - det på billedet var tandoori.
Nydes med god samvittighed.
Ostechips
Revet ost placeres i små bunker på en bageplade med bagepapir. Det kan eventuelt krydres med feks paprika, cayennepeber, spidskommen eller hvad man har lyst til. Bages i ovnen indtil ostechipsene er sprøde - hvor lang tid det tager, kommer an på hvor tykke chipsene er og din ovn. Hold grundigt øje, for der er ikke langt fra chipsene er spøde til de er brændte...
Kødchips
Tyndskåret kødpålæg, feks kylling, skinke eller spegepølse, placeres på en bageplade og bages indtil det er sprødt (eller nærmere tørret ind).
Dip til chipsene blandes af creme fraice og mayonnaise blandet med et krydderi - det på billedet var tandoori.
Nydes med god samvittighed.
tirsdag den 15. oktober 2013
Laks med smørdampede porrer
Jeg var som tidligere skrevet på besøg hos min bror i staden i sidste weekend. Vi havde egentligt besluttet os for at tage et smut til Malmø, for at se turning torso og gammelstan og for at besøge det farmers marked, der afholdes på drottningstorget. Men pga ef lille hund, der havde spist mad fra gaden og derfor fået dårlig mave, havde jeg ikke lyst at være væk i alt for mange timer.
Så istedet tog vi ind til torvehallerne. Og bortset fra at min indre provinsbo kom op i mig, og jeg syntes der var ENORMT mange mennesker (hvilket min bror forsikrede mig om at der ikke var- men han er også 30 cm højere end mig, med dertilhørende bedre overblik, så hvad ved han...), så var det rigtigt fint, dog lidt dyrt i forhold til hvad tingene koster i Odense.
Vi spiste (selvfølgeligt, havde jeg nær sagt) på Paleo cafeen, og det var ganske udemærket.Jeg fik en æggewrap med laks, og broren fik paleo-curryen. Begge dele smagte dejligt, men der manglede lidt fedt ;-)
Nå, men vi fik også købt ind til lørdagens aftensmad, som blev pandestegt friske laks, med stegt citron og smørdampede porrer.
2 pers
2 laksefiletter med skind
1 øko citron i tykke skiver
salt og peber
smør og/eller olie til stegning
2 store porrer, grundigt rensede og skåret i strimler/skiver
smør
salt og peber
Man begynder med porrerne. Smøret smeltes på en pande, og porreskiverne puttes i. Varmes igennem med hyppig omrøring på svag varme, indtil de er helt bløde og lækre. Dette tager ganske lang tid, gætter på omkring 20 min? Smages til med salt og peber.
Når det vurderes, at nu er tiden ved at være inde (og det kommer jo an på hvor tykke laksefileterne er), varmes en pande op til ganske høj varme, og laksefiletterne lægges med skindsiden nedad. Steges indtil filetten er næsten færdig og skindet et sprødt, derefter vendes de, så den anden side også får lidt skorpe. Laksen skal være smørblød og saftigbi midten. Panden tages af varmen, og laksen tages af panden. Citronskiverne placeres på panden, og steger et minuts tid på begge sider på eftervarmen. Det giver lidt ekstra sødme til citronen. Man presser saften hen over laksen, og kan også spise selve citronkødet.
Bon appetit! (Det er valgfrit om man vil spise det sprøde lakseskind. Jeg synes det smager MUMS!)
Så istedet tog vi ind til torvehallerne. Og bortset fra at min indre provinsbo kom op i mig, og jeg syntes der var ENORMT mange mennesker (hvilket min bror forsikrede mig om at der ikke var- men han er også 30 cm højere end mig, med dertilhørende bedre overblik, så hvad ved han...), så var det rigtigt fint, dog lidt dyrt i forhold til hvad tingene koster i Odense.
Vi spiste (selvfølgeligt, havde jeg nær sagt) på Paleo cafeen, og det var ganske udemærket.Jeg fik en æggewrap med laks, og broren fik paleo-curryen. Begge dele smagte dejligt, men der manglede lidt fedt ;-)
Nå, men vi fik også købt ind til lørdagens aftensmad, som blev pandestegt friske laks, med stegt citron og smørdampede porrer.
2 pers
2 laksefiletter med skind
1 øko citron i tykke skiver
salt og peber
smør og/eller olie til stegning
2 store porrer, grundigt rensede og skåret i strimler/skiver
smør
salt og peber
Man begynder med porrerne. Smøret smeltes på en pande, og porreskiverne puttes i. Varmes igennem med hyppig omrøring på svag varme, indtil de er helt bløde og lækre. Dette tager ganske lang tid, gætter på omkring 20 min? Smages til med salt og peber.
Når det vurderes, at nu er tiden ved at være inde (og det kommer jo an på hvor tykke laksefileterne er), varmes en pande op til ganske høj varme, og laksefiletterne lægges med skindsiden nedad. Steges indtil filetten er næsten færdig og skindet et sprødt, derefter vendes de, så den anden side også får lidt skorpe. Laksen skal være smørblød og saftigbi midten. Panden tages af varmen, og laksen tages af panden. Citronskiverne placeres på panden, og steger et minuts tid på begge sider på eftervarmen. Det giver lidt ekstra sødme til citronen. Man presser saften hen over laksen, og kan også spise selve citronkødet.
Bon appetit! (Det er valgfrit om man vil spise det sprøde lakseskind. Jeg synes det smager MUMS!)
fredag den 11. oktober 2013
Mad til den indre viking
Jeg er på besøg hos min bror i København i denne weekend. Han er ikke lchfer, men holder meget af god mad. Og da de to ting ofte er to sider af samme sag, så var det ikke noget problem at bestemme dagens menu. Vi endte ud med at købe kødfulde nøgleben hos den lokale slagter og så tilberede dem i römertopf. Jeg har hundene med på besøg, og de var fuldtud enige om at maden lugtede fantastisk - faktisk forsøgte den ene af dem at grave sig igennem køkkendøren for at komme ind og sniffe foran ovnen.
Stegeben i römertopf med flødesovs
5 nøgleben
2store løg i skiver
salt og peber
ca 1 dl vand.
Römertopfen sættes i blød i ca en halv time, derefter palceres et lag løgskiver i bunden, derefter et lag ben, et lag løg, et lag ben og til slut et lag løg. Benene krydres med salt og peber før de lægges i lag. Vandet hældes ved og låget lægges på. Fadet sættes ind i en kold ovn, som tændes på 150 C. Benene steges i ca 4 timer. Hvis man gerne vi have det gårlidt hurtigere, kan ovnen øges til 200C efter to timer, så kan man nøjes med yderligere en time. Når kødet let kan pilles af benene er de færdige. Benene tages op af fadet og dækkes med sølvpapir og et viskestykke. Løg og stegesky skal bruges i sovsen.
Flødesovs af bensky.
Stegesky og løg
Fløde i forholdet 1:1
salt og peber
Stegeskyen og løgene fra tilberedningen af stegebenene hædes over i en pande eller stor gryde. Massen blendes helt glat med en stavblender. Samme mængde fløde som sky tilsættes. Sovsen koges ind indtil den når den ønskede tykkelse og smages til med salt og peber.
Vi valgte at servere stegebenene og den fantastiske sovs med en blomkål/broccolimos lavet med fløde, smør og pikantost. Og det blev vitterligt et måltid værdig for en viking! (Og hundene fik lov til at spise den tiloverblevne brusk - min brors nylakerede gulve er ikke så velegnede til at gnave kødben på ;-)
Stegeben i römertopf med flødesovs
5 nøgleben
2store løg i skiver
salt og peber
ca 1 dl vand.
Römertopfen sættes i blød i ca en halv time, derefter palceres et lag løgskiver i bunden, derefter et lag ben, et lag løg, et lag ben og til slut et lag løg. Benene krydres med salt og peber før de lægges i lag. Vandet hældes ved og låget lægges på. Fadet sættes ind i en kold ovn, som tændes på 150 C. Benene steges i ca 4 timer. Hvis man gerne vi have det gårlidt hurtigere, kan ovnen øges til 200C efter to timer, så kan man nøjes med yderligere en time. Når kødet let kan pilles af benene er de færdige. Benene tages op af fadet og dækkes med sølvpapir og et viskestykke. Løg og stegesky skal bruges i sovsen.
Flødesovs af bensky.
Stegesky og løg
Fløde i forholdet 1:1
salt og peber
Stegeskyen og løgene fra tilberedningen af stegebenene hædes over i en pande eller stor gryde. Massen blendes helt glat med en stavblender. Samme mængde fløde som sky tilsættes. Sovsen koges ind indtil den når den ønskede tykkelse og smages til med salt og peber.
Vi valgte at servere stegebenene og den fantastiske sovs med en blomkål/broccolimos lavet med fløde, smør og pikantost. Og det blev vitterligt et måltid værdig for en viking! (Og hundene fik lov til at spise den tiloverblevne brusk - min brors nylakerede gulve er ikke så velegnede til at gnave kødben på ;-)
tirsdag den 8. oktober 2013
Hakkebøf med ostesovs
Jeg ææælsker ost. Så da jeg så at netto havde en "seriously strong" cheddar på tilbud i denne uge, måtte jeg jo straks afsted (og så var urtekrams kokosolie jo også billig...). Nå, men på emballagen var der jo så en lille selvreklame for firmaets ostesovs, og så tænkte jeg, at det kunne jo ikke være så svært at lave selv. Og det var det bestemt heller ikke!
Ostesovs
1 pers
1,5-2 dl fløde
50g ost, feks ekstralagret cheddar
sød paprika
salt og peber
Osten rives eller skæres i små stykker og puttes i en gryde sammen med fløden. Opvarmes langsomt under omrøring. Koges ind til den ønskede tykkelse ved svag varme og hyppig omrøring. Smages til med paprika, salt og peber.
Jeg serverede sovsen med en dejlig hakkebøf (fra mit projekt "tøm skabene"), strimlet spidskål, lidt tomat og lidt fetaost. Og det smagte MUMS!
Ostesovs
1 pers
1,5-2 dl fløde
50g ost, feks ekstralagret cheddar
sød paprika
salt og peber
Osten rives eller skæres i små stykker og puttes i en gryde sammen med fløden. Opvarmes langsomt under omrøring. Koges ind til den ønskede tykkelse ved svag varme og hyppig omrøring. Smages til med paprika, salt og peber.
Jeg serverede sovsen med en dejlig hakkebøf (fra mit projekt "tøm skabene"), strimlet spidskål, lidt tomat og lidt fetaost. Og det smagte MUMS!
mandag den 7. oktober 2013
Krydrede lammedeller med broccolimos
Her for et par dage siden fik jeg brugt lidt mere af det kød, som jeg fortalte om i dette indlæg, nemlig noget af det hakkede lammekød. Det blev der mad til fire dage ud af, hvoraf jeg lige viser to af dem.
Krydrede lammedeller
8 stk
ca 550g hakket lammekød
1 stort løg i tern
100 g feta smuldret i mindre stykker
1 æg
2 spsk fløde
1 tsk husk
2 tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret timian
1 spsk tørret oregano
0,5 tsk chiliflager
salt og peber
Alle ingredienser blandes og æltes grundigt igennem med rene hænder. Hviler i mindst 15 min, før dejen formes til otte deller, som steges på panden i halvt smør, halvt svinefedt til de er gennemstegte.
Serveres for eksempel med:
Broccolimos
1 pers
0,5 Broccoli
en god klat smør
en god skvis fløde
en god klat smøreost, gerne med krydderi
salt og peber
Broccolien vaskes grundigt og deles i mindre buketter. Putes i en skål sammen med fløden, og koges i mikroovnen. I min mikroovn tager det fire min. Smør og flødeost puttes i skålen, og det hele blendes til en fløjlsblød masse med stavblenderen. Smages til med salt og peber.
Dagen efter fik jeg en proteinbolle fra lidl med tandsmør og to deller til min kombinerede morgenmad slash frokost.
Krydrede lammedeller
8 stk
ca 550g hakket lammekød
1 stort løg i tern
100 g feta smuldret i mindre stykker
1 æg
2 spsk fløde
1 tsk husk
2 tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret timian
1 spsk tørret oregano
0,5 tsk chiliflager
salt og peber
Alle ingredienser blandes og æltes grundigt igennem med rene hænder. Hviler i mindst 15 min, før dejen formes til otte deller, som steges på panden i halvt smør, halvt svinefedt til de er gennemstegte.
Serveres for eksempel med:
Broccolimos
1 pers
0,5 Broccoli
en god klat smør
en god skvis fløde
en god klat smøreost, gerne med krydderi
salt og peber
Broccolien vaskes grundigt og deles i mindre buketter. Putes i en skål sammen med fløden, og koges i mikroovnen. I min mikroovn tager det fire min. Smør og flødeost puttes i skålen, og det hele blendes til en fløjlsblød masse med stavblenderen. Smages til med salt og peber.
fredag den 4. oktober 2013
Spændende læsning - og nu på dansk!
Her er et link til et spændende dokument.
http://www.westonaprice.org/danish/skinny-on-fats-danish
Læs det, læs det!
http://www.westonaprice.org/danish/skinny-on-fats-danish
Læs det, læs det!
torsdag den 3. oktober 2013
Elvertoast og urtekram-i-koppen
Her til frokost var jeg i fastfood humør - dvs jeg ikke gad at være eksperimenterende og bare ville have noget hurtigt og velkendt.
Heldigvis havde jeg i aftes bagt et elverbrød i form (med ekstra kerner og ldt mere vand for variationens skyld), så det var bare lige at skære nogle horizontale stykker, smøre med sennep og smække nogle stykker flødehavarti og lidt tomat i. Og så fem min i toasteren.
I "gamle" dage kunne jeg godt lide en knorr-i-koppen til toast, men her har jeg for længst fundet en værdig afløser, nemlig urtekram-i-koppen, som består at kogt vand, lidt boullion, kokosolje og urtekrams røde eller grønne dressing- og dippulver i passende mængder, og hvis humøret er til det også en skvis citronsaft.
Alt i alt en dejligt mættende og tilfredsstillende frokost!
Heldigvis havde jeg i aftes bagt et elverbrød i form (med ekstra kerner og ldt mere vand for variationens skyld), så det var bare lige at skære nogle horizontale stykker, smøre med sennep og smække nogle stykker flødehavarti og lidt tomat i. Og så fem min i toasteren.
I "gamle" dage kunne jeg godt lide en knorr-i-koppen til toast, men her har jeg for længst fundet en værdig afløser, nemlig urtekram-i-koppen, som består at kogt vand, lidt boullion, kokosolje og urtekrams røde eller grønne dressing- og dippulver i passende mængder, og hvis humøret er til det også en skvis citronsaft.
Alt i alt en dejligt mættende og tilfredsstillende frokost!
Etiketter:
elverbrød,
LCHF,
toast,
urtekram i koppen
tirsdag den 1. oktober 2013
Status 30. september
Så er der gået en måned siden sidste statusopdatering. Og det har været en meget begivenhedsrig måned. Jeg er sluttet på mit arbejde, og er dermed igen desværre arbejdsløs. (eller "ledighedsramt" som beskæftigelsesministeriet så politisk korrekt kalder det). Fra tidligere gange, ved jeg at jeg lige skal affinde mig med det - jeg er altid superstresset over det lige i begyndelse, før jeg affinder mig med det. Denne gang har stressen sat sig som muskelspændinger i nakke, skuldre og øverste ryg, så jeg har arbejdet med øvelser, afspænding og lange, afslappende gåture med hundene. Men jeg er ikke helt i mål endnu.
Og så har der været den store begivenhed - den kombinerede barnedåb slash 60 års fødselsdag for min niece og mor. Det var dejligt og hyggeligt at se hele familien - og for dævlan jeg nød at spise det superlækre gourmetbrød, som blev serveret sammen med resten af den lækre mad. Jeg må så tilgengæld også konstatere at min brødafhængighed lever i bedste velgående endnu. Da jeg først var kommet igang, fik jeg klemt helt uhyrlige mængder ind i ansigtet - også selvom min mave forlængst havde sagt stop.
Nå, men min patenterede "dagen derpå" morgenmad, fik mig lynhurtigt på rette mad-køl igen, og jeg har ikke haft nogen tilbagefald siden, selvom jeg tænkte rigtigt meget på brød de første dage efter. Med hensyn til ketosen, så har jeg bemærket mig at der går længere og længere tid imellem jeg har en snydedag til jeg er tilbage i ketosen igen. Denne gang gik der en hel uge. Jeg har læst hos Atkins tror jeg det var, at det ikke er ualmindeligt - men meget irritetende alligevel...
Men nu til det, det egentlg handler om. Siden sidste opdatering er der røget 1,3kg, 2 cm om armen, 2 cm om livet og 3 cm om låret. I alt har jeg siden december 2012 tabt 18,8kg, og siden midt marts 9 cm om armen, 18 cm om livet og 16 cm om låret. Ikke så dårligt hvis jeg skal sige det selv!
Nu har jeg så sat vægt og målebånd op på en høj reol, hvor jeg skal stå på en stol for at få dem ned. Jeg har nemlig de sidste par uger stresset mig selv med at måle og veje hver dag - så det har jeg besluttet må stoppe, da jeg kan mærke at det ikke gør mig godt. Jeg har besluttet at der skal gå mindst 14 dage før de skal bruges igen - så må vi se om jeg føler for at delagtiggøre nogen i det ;-)
Og så har der været den store begivenhed - den kombinerede barnedåb slash 60 års fødselsdag for min niece og mor. Det var dejligt og hyggeligt at se hele familien - og for dævlan jeg nød at spise det superlækre gourmetbrød, som blev serveret sammen med resten af den lækre mad. Jeg må så tilgengæld også konstatere at min brødafhængighed lever i bedste velgående endnu. Da jeg først var kommet igang, fik jeg klemt helt uhyrlige mængder ind i ansigtet - også selvom min mave forlængst havde sagt stop.
Nå, men min patenterede "dagen derpå" morgenmad, fik mig lynhurtigt på rette mad-køl igen, og jeg har ikke haft nogen tilbagefald siden, selvom jeg tænkte rigtigt meget på brød de første dage efter. Med hensyn til ketosen, så har jeg bemærket mig at der går længere og længere tid imellem jeg har en snydedag til jeg er tilbage i ketosen igen. Denne gang gik der en hel uge. Jeg har læst hos Atkins tror jeg det var, at det ikke er ualmindeligt - men meget irritetende alligevel...
Men nu til det, det egentlg handler om. Siden sidste opdatering er der røget 1,3kg, 2 cm om armen, 2 cm om livet og 3 cm om låret. I alt har jeg siden december 2012 tabt 18,8kg, og siden midt marts 9 cm om armen, 18 cm om livet og 16 cm om låret. Ikke så dårligt hvis jeg skal sige det selv!
Nu har jeg så sat vægt og målebånd op på en høj reol, hvor jeg skal stå på en stol for at få dem ned. Jeg har nemlig de sidste par uger stresset mig selv med at måle og veje hver dag - så det har jeg besluttet må stoppe, da jeg kan mærke at det ikke gør mig godt. Jeg har besluttet at der skal gå mindst 14 dage før de skal bruges igen - så må vi se om jeg føler for at delagtiggøre nogen i det ;-)
Min patenterede dagen derpå morgenmad |
Etiketter:
LCHF,
status,
statusopdatering,
vægttab
mandag den 30. september 2013
Romkylling
Som igår er jeg stadig igang med "projekt tøm skabene". Idag blev det til kylling i en flødesovs, smagssat med blandt andet rom ;-)
Romkylling
1 portion
1 kyllingebryst
50 g bacon i tern
1 lille løg i tern
et halvt glas champignoner
1 spsk rom
1-2 tsk sød paprika
1 dl piskefløde
smør og/eller svinefedt til stegning
salt og peber
Fedtstoffet smeltes på panden og løg og bacon sættes over. Mens det brunes skæres kyllingebrystet i tern, og hældes i panden når løget er begyndt at blive brunt. Når kyllingen er næsten gennemstegt tilsættes champignonerne, som får lov at stege i et par minutter, før rom og paprika tilsættes. Når alkoholen er kogt af, hvilket går meget hurtigt, tilsættes fløden og det får lov at koge ind til den ønskede konsistens. Der smages til med salt og peber, og det serveres med for eksempel spidskål i strimler.
Romkylling
1 portion
1 kyllingebryst
50 g bacon i tern
1 lille løg i tern
et halvt glas champignoner
1 spsk rom
1-2 tsk sød paprika
1 dl piskefløde
smør og/eller svinefedt til stegning
salt og peber
Fedtstoffet smeltes på panden og løg og bacon sættes over. Mens det brunes skæres kyllingebrystet i tern, og hældes i panden når løget er begyndt at blive brunt. Når kyllingen er næsten gennemstegt tilsættes champignonerne, som får lov at stege i et par minutter, før rom og paprika tilsættes. Når alkoholen er kogt af, hvilket går meget hurtigt, tilsættes fløden og det får lov at koge ind til den ønskede konsistens. Der smages til med salt og peber, og det serveres med for eksempel spidskål i strimler.
søndag den 29. september 2013
Projekt tøm skabene
I starten af året havde jeg den store "tøm skabene for alt hvad der ikke er lchf", hvor jeg fik smidt ud og foræret en masse væk. De ting, som godt kunne harmonere med lchf, fik lov til at blive.
I sidste uge afrimede jeg min fryser, og her opdagede jeg hvor mange små poser med alt muligt, jeg egentligt havde liggende. Det er altså lagrene, som stod for aftensmaden idag.
Hakkebøf fra fryseren med et lille løg i skiver stegt på panden sammen med et halvt glas champignoner (jeg ved det godt!), og nogle coctailtomater i både. Serveret med det gode kryddersmør fra Thise.
I sidste uge afrimede jeg min fryser, og her opdagede jeg hvor mange små poser med alt muligt, jeg egentligt havde liggende. Det er altså lagrene, som stod for aftensmaden idag.
Hakkebøf fra fryseren med et lille løg i skiver stegt på panden sammen med et halvt glas champignoner (jeg ved det godt!), og nogle coctailtomater i både. Serveret med det gode kryddersmør fra Thise.
torsdag den 26. september 2013
Idealisme, nærproduceret og fantastisk smag
En af de ting, jeg ofte er blevet spurgt om, når jeg fortæller folk, at jeg lever efter lchf principperne, er om ikke det er frygteligt dyrt. Her kan jeg så fortælle mit madbudget er faldet til næsten det halve! Det er utroligt så meget man sparer, når der ikke købes færdigretter og halvfabrikata. Mængden af kød jeg spiser er også gået ganske kraftigt ned, og selvom jeg køber grøntsager, så er jeg blevet meget mere opmærksom på at planlægge mine måltider, således at der er så lidt madspild som muligt.
Men det at jeg bruger færre penge, og er blevet meget mere opmærksom på hvad jeg putter i munden, har vækket min indre idealist. Jeg vil have at den fedt jeg spiser har den bedste fedtsyresammensætning - derfor køber jeg økologisk, dansk smør (noget jeg aldrig har gjort før - smør er vel smør, var tankegangen). Jeg køber økologisk ekstra jomfru olivenolje og jomfru kokosolje. Jeg køber sjældent øko grøntsager - for holdbarheden er simpelthen for dårlig, når man kun er een person - men jeg køber altid danskproducerede grøntsager, hvis jeg har muligheden, så mængden af giftrester er så lille som muligt og transporten er så lille som muligt. På det seneste er jeg også blevet mere opmærksom på dyrevelfærden hos det kød jeg indtager. Jeg har blandt andet fundet ud af, at man hos Gastromant i Rosengårdscentret i Odense, kan køber kød fra det kvæg, som afgræsser kommunens arealer - dvs fritgående, græsfodret kvæg - og det endda til en ganske rimelig pris.
Mit sidste togt ud i idealismen handlede om kyllingernes velfærd. Det er jo ingen hemmelighed, at de fleste industrikyllinger lever et kummerligt liv. Men jeg fandt faktisk en gårdbutik lige nord for odense, Allegaarden, hvor der produceres kyllinger og andre typer af fjerkræ med øje for velfærd. De har også lamme- og fårekød. Så sidste weekend kørte min bror og jeg ud for at se med vores egne øjne. Jeg endte med at komme hjem med en kæmpe kylling, noget hakket lam, nogle lammeskanke og nogle fårenakkestege - og ikke mindst kalkunen til julemiddagen! Der skal nok komme en masse opskrifter, efterhånden som jeg kommer igang med at tilberede alt det kød.
Det første kødstykke jeg har foesøgt mig med, blev en af fåre nakkestegene. Jeg tror ikke jeg har smagt fårekød før, trods det at vi selv havde får og lam da jeg var barn, men det smager som lammekød, dog med mere struktur i kødet.
Langtidsstegt nakkesteg af får
2 portioner
1 fårenakkesteg
1dl olivenolje
2 fed hvidløg i meget små tern
1 tsk tørret rosmarin
6 små blommetomater i ottenedele
100g ærter
100g feta i tern
Spidskål i tynde strimler
salt og peber
Olivenolje, hvidløg, rosmarin, salt og peber blandes i et lille ovnfast fad, jeg brugte en gratinskål. Nakkestegen lægges ned i oljeblandingen, fadet dækkes med sølvpapir og sættes i ovnen ved 110C i 4 timer. Stegen vendes hver time, så kryddersmagen trænger ind i hele kødstykket. Denne tilberedningsmetode gør kødet smørmørt. Når kødet er færdigt lægges det over på en tallerken og tomatstykkerne puttes ned i oljen og ind i ovnen ved 200C i ca 7 min, derefter tilsættes ærterne og ind inovnen igen i 4-5 min.
I mellemtiden skæres kødet i tynde skiver, og arrangeres på en bund at skåret spidskål og pyntes med fetatern. Olje/tomatsovsen hældes hen over og retten kan serveres.
Ps: jeg har ingen tilknytning til Allegården, og har selv købt og betalt mit kød.
Pps: man behøver på ingen måde at købe idealistisk mad for at leve lchf - det er bare et valg, som jeg på dette tidspunkt i mit liv har råd til, g derfor har truffet. Hvis jeg var studerende eller en kæmpende børnefamilie, havde jeg bestemt også gået efter de billigere løsninger!lf
Men det at jeg bruger færre penge, og er blevet meget mere opmærksom på hvad jeg putter i munden, har vækket min indre idealist. Jeg vil have at den fedt jeg spiser har den bedste fedtsyresammensætning - derfor køber jeg økologisk, dansk smør (noget jeg aldrig har gjort før - smør er vel smør, var tankegangen). Jeg køber økologisk ekstra jomfru olivenolje og jomfru kokosolje. Jeg køber sjældent øko grøntsager - for holdbarheden er simpelthen for dårlig, når man kun er een person - men jeg køber altid danskproducerede grøntsager, hvis jeg har muligheden, så mængden af giftrester er så lille som muligt og transporten er så lille som muligt. På det seneste er jeg også blevet mere opmærksom på dyrevelfærden hos det kød jeg indtager. Jeg har blandt andet fundet ud af, at man hos Gastromant i Rosengårdscentret i Odense, kan køber kød fra det kvæg, som afgræsser kommunens arealer - dvs fritgående, græsfodret kvæg - og det endda til en ganske rimelig pris.
Mit sidste togt ud i idealismen handlede om kyllingernes velfærd. Det er jo ingen hemmelighed, at de fleste industrikyllinger lever et kummerligt liv. Men jeg fandt faktisk en gårdbutik lige nord for odense, Allegaarden, hvor der produceres kyllinger og andre typer af fjerkræ med øje for velfærd. De har også lamme- og fårekød. Så sidste weekend kørte min bror og jeg ud for at se med vores egne øjne. Jeg endte med at komme hjem med en kæmpe kylling, noget hakket lam, nogle lammeskanke og nogle fårenakkestege - og ikke mindst kalkunen til julemiddagen! Der skal nok komme en masse opskrifter, efterhånden som jeg kommer igang med at tilberede alt det kød.
Det første kødstykke jeg har foesøgt mig med, blev en af fåre nakkestegene. Jeg tror ikke jeg har smagt fårekød før, trods det at vi selv havde får og lam da jeg var barn, men det smager som lammekød, dog med mere struktur i kødet.
Langtidsstegt nakkesteg af får
2 portioner
1 fårenakkesteg
1dl olivenolje
2 fed hvidløg i meget små tern
1 tsk tørret rosmarin
6 små blommetomater i ottenedele
100g ærter
100g feta i tern
Spidskål i tynde strimler
salt og peber
Olivenolje, hvidløg, rosmarin, salt og peber blandes i et lille ovnfast fad, jeg brugte en gratinskål. Nakkestegen lægges ned i oljeblandingen, fadet dækkes med sølvpapir og sættes i ovnen ved 110C i 4 timer. Stegen vendes hver time, så kryddersmagen trænger ind i hele kødstykket. Denne tilberedningsmetode gør kødet smørmørt. Når kødet er færdigt lægges det over på en tallerken og tomatstykkerne puttes ned i oljen og ind i ovnen ved 200C i ca 7 min, derefter tilsættes ærterne og ind inovnen igen i 4-5 min.
I mellemtiden skæres kødet i tynde skiver, og arrangeres på en bund at skåret spidskål og pyntes med fetatern. Olje/tomatsovsen hældes hen over og retten kan serveres.
Ps: jeg har ingen tilknytning til Allegården, og har selv købt og betalt mit kød.
Pps: man behøver på ingen måde at købe idealistisk mad for at leve lchf - det er bare et valg, som jeg på dette tidspunkt i mit liv har råd til, g derfor har truffet. Hvis jeg var studerende eller en kæmpende børnefamilie, havde jeg bestemt også gået efter de billigere løsninger!lf
onsdag den 25. september 2013
Makrel med mayonnaise
Kender I det, når man faktisk er sulten, men ikke har lyst til noget. Sådan havde jeg det her til frokosten. Da jeg alligevel skulle en tur rema, kiggede jeg i kølediskene, indtil jeg så noget, der kunne friste mig bare en smule. Det endte med røget makrel på en bund af spidskål med mayo og lidt citronsaft.
lørdag den 21. september 2013
Enkelt men godt
Her er lørdagens aftensmad, inspireret af Tommy tappars enkle og meget strikse lchf mad.
En tilbudsbøf stegt på panden med lidt løg og tomat på panden, serveret med kryddersmør fra Thise.
En tilbudsbøf stegt på panden med lidt løg og tomat på panden, serveret med kryddersmør fra Thise.
fredag den 20. september 2013
Stegt lever med æble og blomkålsmos
Stegt lever er en af de retter, som virkeligt kan dele vandene. Enten elsker man det eller også hader man det. Jeg tror fuldt og fast, at hvis man kan lide leverpostej, så kan man også lide en veltilberedt stegt lever. Det største problem med lever er nemlig, at det meget hurtigt bliver tørt når det steges. Så trixet er meget simpelt at holde grundigt øje med stegningen, og tage leveren af varmen mens den stadig er let lyserød indeni.
Inspirationen til denne ret kommer fra et kursus jeg var på for et par år siden, hvor cateren meget modigt havde valgt at servere stegt lever på frokost buffeten. Jeg tror jeg var den eneste, som smagte på det - og det var ærgeligt, for det smagte skide godt!
Så her er mit take på en klassiker.
Stegt lever med æble
4 portioner
600g lever i strimler ca 1*1*2-3 cm
2 små eller 1 stort løg i tern
100g bacon i tern
1 syrligt æble
smør og/eller svinefedt til stegning
2 spsk fløde
Smør og svinefedt smeltes ved middel varme i en sautepande. Fedtstoffet skal volumenmæssigt fylde 3-5mm i pandens bund. Løg og bacon brunes langsomt indtil baconet begynder at brune og løget bliver blødt og sødt. Dette tager 10-15 min. Derefter hældes æbleternene i panden og steges med i 2-3 min, indtil de begynder at blve bløde. Indholdet i panden skubbes til siden og leveren hældes i panden. Her steger den i 3-5 min, indtil den lige akkurat er lyserød i midten. Fløden hældes over og indholdet af panden blandes sammen.
Serveres med blomkålsmos af kogt blomkål stavblendet med for eksempel persillesmør og fløde.
Det anbefales enten at spise resterne kolde (det fik jeg til morgenmad dagen derpå) eller ikke at varme det for hårdt, det vil nemlig gøre leveren grynet og kedelig.
Inspirationen til denne ret kommer fra et kursus jeg var på for et par år siden, hvor cateren meget modigt havde valgt at servere stegt lever på frokost buffeten. Jeg tror jeg var den eneste, som smagte på det - og det var ærgeligt, for det smagte skide godt!
Så her er mit take på en klassiker.
Stegt lever med æble
4 portioner
600g lever i strimler ca 1*1*2-3 cm
2 små eller 1 stort løg i tern
100g bacon i tern
1 syrligt æble
smør og/eller svinefedt til stegning
2 spsk fløde
Smør og svinefedt smeltes ved middel varme i en sautepande. Fedtstoffet skal volumenmæssigt fylde 3-5mm i pandens bund. Løg og bacon brunes langsomt indtil baconet begynder at brune og løget bliver blødt og sødt. Dette tager 10-15 min. Derefter hældes æbleternene i panden og steges med i 2-3 min, indtil de begynder at blve bløde. Indholdet i panden skubbes til siden og leveren hældes i panden. Her steger den i 3-5 min, indtil den lige akkurat er lyserød i midten. Fløden hældes over og indholdet af panden blandes sammen.
Serveres med blomkålsmos af kogt blomkål stavblendet med for eksempel persillesmør og fløde.
Det anbefales enten at spise resterne kolde (det fik jeg til morgenmad dagen derpå) eller ikke at varme det for hårdt, det vil nemlig gøre leveren grynet og kedelig.
torsdag den 19. september 2013
Agernsmåkager - indlæget som forsvandt ud i kulden
Her den sidste lille uge har jeg gået og syslet med et projekt. Nemlig at udnytte naturens eget spisekammer, og omdanne nogen af de mange agern, som hundene og jeg passerer, når vi går vores næsten daglige tur i margarineskoven.
Jeg har været på internettet og researche - for agern indeholder jo tanniner (garvesyre) i mængder, som er giftige for mennesker (og så smager det jo også bare fælt!) - og hvordan fjerner man så det? Jeg fandt forskellige muligheder for at trække tanninerne ud, blandt andet den måde man gjorde det i stenalderen. Her nedsænkede man de afskallede agern i rindende vand i nogle dage, indtil de var til at spise. Da jeg dog ikke havde lyst til at lege rundt nede ved Odense Å, endte jeg med at bruge en modificeret udgave, hvor jeg puttede nødderne i en skål med koldt vand, og skiftede vandet fire gange om dagen i fem dage - dvs indtil vandet ikke blev brunt længere. Derefter tørrede jeg agerne ved lav varme i ovnen.
Og så var det, at det hele ligsom løb ud i vandet... For de udvandede, tørrede agern smagte af præcist ingenting! Sikkert godt, hvis man i krigstid bare skal have noget at spæde melet op med, for at kunne brødføde sin familie. Men når nu agern ifølge gyldendals leksikon indeholder 41g kulhydrat pr. 100g (bonusinfo, den nød/stenfrugt med mest kulhydrat overhovedet), så skal den i det mindste give en smagsmæssig bonus, til den småkage, jeg egentligt havde planlagt at bage af melet! Og da jeg bestemt ikke følte, at det var de ekstra kulhydrater værd - ja så røg det i skraldespanden. Nu må vi se, om jeg så i stedet vil gøre forsøget med hasselnødderne, som også snart er klar - men vent ikke oppe i spænding ;-)
Jeg har været på internettet og researche - for agern indeholder jo tanniner (garvesyre) i mængder, som er giftige for mennesker (og så smager det jo også bare fælt!) - og hvordan fjerner man så det? Jeg fandt forskellige muligheder for at trække tanninerne ud, blandt andet den måde man gjorde det i stenalderen. Her nedsænkede man de afskallede agern i rindende vand i nogle dage, indtil de var til at spise. Da jeg dog ikke havde lyst til at lege rundt nede ved Odense Å, endte jeg med at bruge en modificeret udgave, hvor jeg puttede nødderne i en skål med koldt vand, og skiftede vandet fire gange om dagen i fem dage - dvs indtil vandet ikke blev brunt længere. Derefter tørrede jeg agerne ved lav varme i ovnen.
Og så var det, at det hele ligsom løb ud i vandet... For de udvandede, tørrede agern smagte af præcist ingenting! Sikkert godt, hvis man i krigstid bare skal have noget at spæde melet op med, for at kunne brødføde sin familie. Men når nu agern ifølge gyldendals leksikon indeholder 41g kulhydrat pr. 100g (bonusinfo, den nød/stenfrugt med mest kulhydrat overhovedet), så skal den i det mindste give en smagsmæssig bonus, til den småkage, jeg egentligt havde planlagt at bage af melet! Og da jeg bestemt ikke følte, at det var de ekstra kulhydrater værd - ja så røg det i skraldespanden. Nu må vi se, om jeg så i stedet vil gøre forsøget med hasselnødderne, som også snart er klar - men vent ikke oppe i spænding ;-)
mandag den 16. september 2013
Medister med fetacreme ala pesto
Jeg har været lidt småsløj i nogle dage, så der har ikke været fantasi til det helt store. Det har min mad båret noget præg af - der er røget en del fra fryseren (hvilket egentligt er fint, da den var ved at være temmeligt fuld), og så er mit køleskab blevet tømt til det rungede. Denne her ret var en af de mere vellykkede fra "tøm køleskabet".
Medister, under 5 g kulhydrat pr 100g
Feta i tern ca 30g
en dusk basilikum
olivenolje ca 2 spsk
Chiliflager
Spidskål
Blomkål
Tomat
Radise
Feta, olivenolje, basilikum og chiliflager blendes sammen i en minihakker. Grøntsagerne skæres til salat. Medisterpølsen steges på panden til den er gennemstegt. Fetacremen fordeles over grøntsagerne - så kan der serveres!
lørdag den 14. september 2013
Koteletter i fad
Jeg er i nostalgisk humør lige for tiden, og det kan ses på min mad. Her den anden dag fik jeg lyst til at lave en af barndommens klassikere, nemlig koteletter i fad. Efter at have rådført mig med min far (som stod for den største del af madlavningen i mit hjem) om hvordan han plejede at lave det, endte jeg op med følgende opskrift. Sennepen er min egen tilføjelse.
Koteletter i fad
4 portioner
4 nakkekoteleter
1 løg i skiver
4 små blommetomater i ottenedele
300g fine ærter
3spsk stærk sennep
0,5 l piskefløde
smør til stegning
salt og peber
Nakkekoteletterne smøres med et tyndt lag sennep og brunes i smør på panden. Lægges derefter over i et ovnfast fad. Løget brunes derefter i samme pande i smør, og fordeles over koteletterne. Tomaten og ærterne fordeles over løget i fadet. Fløden blandes med den resterende sennep og krydres med salt og peber. Hældes over resten i fadet. Bages ved 200gC i ca en halv time.
Serveres for eksempel med spidskål eller blomkål.
Dette er en meget velsmagende ret men ikke særligt fotogen når den kommer på tallerkenen, så I får bare lige et billede af fadet efter det kom ud af ovnen.
l
Koteletter i fad
4 portioner
4 nakkekoteleter
1 løg i skiver
4 små blommetomater i ottenedele
300g fine ærter
3spsk stærk sennep
0,5 l piskefløde
smør til stegning
salt og peber
Nakkekoteletterne smøres med et tyndt lag sennep og brunes i smør på panden. Lægges derefter over i et ovnfast fad. Løget brunes derefter i samme pande i smør, og fordeles over koteletterne. Tomaten og ærterne fordeles over løget i fadet. Fløden blandes med den resterende sennep og krydres med salt og peber. Hældes over resten i fadet. Bages ved 200gC i ca en halv time.
Serveres for eksempel med spidskål eller blomkål.
Dette er en meget velsmagende ret men ikke særligt fotogen når den kommer på tallerkenen, så I får bare lige et billede af fadet efter det kom ud af ovnen.
l
Etiketter:
fløde,
koteletter,
koteletter i fad,
LCHF
fredag den 13. september 2013
Fire buksestørrelser
Jeg købte nye bukser igår. Her efter sommeren var mine bukser blevet noget løse, og da jeg alligevel skulle have en pæne bluse til min nieces barnedåb, ville jeg lige købe et par nye bukser. Og så var jeg gået FIRE størrelser ned i den samme model...
Det er jo meget konkret bevis på, at der faktisk er sket en masse, selvom jeg nogengange ikke synes, der sker noget, og at det som sker går alt for langsomt. Jeg er hvertfald en glad og stolt kvinde dag :-)
Det er jo meget konkret bevis på, at der faktisk er sket en masse, selvom jeg nogengange ikke synes, der sker noget, og at det som sker går alt for langsomt. Jeg er hvertfald en glad og stolt kvinde dag :-)
torsdag den 12. september 2013
Resterne fra de riges bord
Her i fredags havde jeg sidste arbejdsdag i mit sommervikariat. Jeg har arbejdet hos en virksomhed, hvor jeg før har været som vikar, og de har den tradition, at der siges farvel med en god frokost. Nu har jeg været meget åben omkring det, at jeg nu spiser LCHF, så jeg blev spurgt om råd til hvad der skulle serveres - og endte faktisk op med selv at lave tunmousse med en let salat og godt brød til dem som spiste det. Det var en stor succes, alle fortalte mig hvor god moussen var og hvor MÆTTE de var, selvom de ikke syntes de havde spist så meget (men det GØR smør og creme fraice jo ;-)
Men der blev rester tilbage, så dem endte jeg og den kollega, som jeg lukkede med, at dele.
Så det blev der denne lille resteret ud af:
Tunmousse på en bund af babysalat og en dressing rørt af mayonnaise, creme fraice og citronsaft. Let og lækkert :-)
Men der blev rester tilbage, så dem endte jeg og den kollega, som jeg lukkede med, at dele.
Så det blev der denne lille resteret ud af:
Tunmousse på en bund af babysalat og en dressing rørt af mayonnaise, creme fraice og citronsaft. Let og lækkert :-)
Etiketter:
LCHF,
restemad,
rester,
tunmousse,
tunmousse lchf-style
tirsdag den 10. september 2013
Dampet laks med hjemmegjort hollandaise sovs
Når man først har givet sig ud i at lave bearnaisesovs, er der jo ikke langt til at også lave hollandaise sovs - fremgangsmåden er jo den samme.
Hollandaise sovs, stavblendermetoden
1-2 pers
2 æggeblommer
1 spsk citronsaft
100g smeltet smør minus vallen
salt og peber
Æggeblommerne kommes i et højt slankt glas (blender bægeret) og citronsaften, salt og peber tilsættes.Stavblenderen sættes ned i massen og startes på højeste hastighed. Smørret hældes i i en langsom stråle. Klar til servering
Her er en lille video, som viser fremgangsmåden - godt nok på en stor portion til 8 personer.
Sovsen blev serveret med et stykke dampet laks og strimlet spidskål.
Hollandaise sovs, stavblendermetoden
1-2 pers
2 æggeblommer
1 spsk citronsaft
100g smeltet smør minus vallen
salt og peber
Æggeblommerne kommes i et højt slankt glas (blender bægeret) og citronsaften, salt og peber tilsættes.Stavblenderen sættes ned i massen og startes på højeste hastighed. Smørret hældes i i en langsom stråle. Klar til servering
Her er en lille video, som viser fremgangsmåden - godt nok på en stor portion til 8 personer.
Sovsen blev serveret med et stykke dampet laks og strimlet spidskål.
Etiketter:
hollandaise,
hollandaisesovs,
laks,
LCHF,
stavblender,
stavblendermetoden
mandag den 9. september 2013
Osso Buco langtidsstegt i Rømertopf med hjemmelavet whiskeysovs
Efterår er simremadstid. Jeg elsker min rømertopf og bruger den flittigt. Denne ret opstod fordi jeg af en eller anden grund, fik en næsten ustyrlig lyst til whiskeysovs. Heldigvis kan man let lave sin egen whiskeysovs, og den eneste lille forandring til den oprindelige opskrift er, at der ikke tilsættes lidt sukker - easy peasy.
Osso buco i whiskeysovs
4-6 pers
4 store osso bucoer (osso buci?)
en smule smør til bruning
2 70 g dåser tomatpure
200g smør
500 ml fløde
3 tsk rosmarin, tørret
4 spsk whiskey
salt og peber
Rømertopfen sættes i blød i lunkent vand i 10-30 min.
Osso bucoerne gives et par snit i kanten så de ikke bukker op og brunes i lidt smør på panden. Lægges i rømertopfen. Smørret smeltes ved moderet varme og tomatpureen hældes i og steges i et par minutter for at få syren væk. Fløde, rosmarin og whiskey hældes i og der smages til med salt og peber - der skal mere salt i end man tror. Sovsen hældes over osso bucoerne og det hele sættes ind i en kold ovn,som tændes på 200g C. Skal være i ovnen i 2,5-3 timer.
Jeg valgte at servere retten med kogte rosenkål og det var en gudespise! Sovsen skilte lidt, men det gjorde bestemt ikke smagen dårligere.
Osso buco i whiskeysovs
4-6 pers
4 store osso bucoer (osso buci?)
en smule smør til bruning
2 70 g dåser tomatpure
200g smør
500 ml fløde
3 tsk rosmarin, tørret
4 spsk whiskey
salt og peber
Rømertopfen sættes i blød i lunkent vand i 10-30 min.
Osso bucoerne gives et par snit i kanten så de ikke bukker op og brunes i lidt smør på panden. Lægges i rømertopfen. Smørret smeltes ved moderet varme og tomatpureen hældes i og steges i et par minutter for at få syren væk. Fløde, rosmarin og whiskey hældes i og der smages til med salt og peber - der skal mere salt i end man tror. Sovsen hældes over osso bucoerne og det hele sættes ind i en kold ovn,som tændes på 200g C. Skal være i ovnen i 2,5-3 timer.
Jeg valgte at servere retten med kogte rosenkål og det var en gudespise! Sovsen skilte lidt, men det gjorde bestemt ikke smagen dårligere.
Etiketter:
LCHF,
osso buco,
simremad,
whiskeysovs,
whiskysovs
fredag den 6. september 2013
Hakkedreng med bearnaise og blomkål
Her er lige et billede af en meget simpel, men meget velsmagende ret, som jeg fik igår. Jeg laver ikke nogen opskrift, opskrift og fremgangsmåde på bearnaisen kan findes under linkene og en hakkedreng kan de fleste vel lave uden en opskrift?
Hakkebøf med kogt blomkål, hjemmegjort bearnaise og blommetomat |
Abonner på:
Opslag (Atom)