Sider

søndag den 29. november 2015

Bærtærte med bagt creme

Jeg har lige fejret min fødselsdag. I den forbindelse har jeg eksperimenteret med en hjemmekomponeret tærteopskrift. Første forsøg lavede jeg med hindbær, og da mine kolleger (aka "forsøgskaninerne") sagde god for den, lavede jeg en variant med blåbær til min familiefest. Jeg har sødet så jeg syntes det var perfekt, men prøv dig frem med hvor meget der passer til dine smagsløg.

1 normal tærteform

Bund:

120g mandler
30g solsikkefrø
30g sesamfrø
1 spsk suvida strø
1 spsk finmalet loppefrøskaller (den gule fiber HUSK, eller malet på kaffemølle)
40 g smør
1 tsk salt
1 æg

Mandler, solsikkefrø og sesamfrø males til mel i en foodprocessor eller lignende. Suvida strø, loppefrøskaller og salt blandes i. Smørret puttes i foodprocessoren og det blandes indtil dejen begynder at samle sig. Så puttes ægget i så dejen samler sig færdig. Dejen trykkes ud i et tærtefad og sættes i køleskabet i 0,5 time. Bages derefter ved 160C i 20 min.

Fyld:

400 g hindbær eller blåbær, gerne optøede fra fryseren
3 dl fløde (gerne 48% men ikke nødvendigt)
3 æg
1,5 spsk suvida strø
0,5 tsk vaniljepulver
1 knsp salt

Bærene placeres i den forbagte tærtebund. Fløde, æg, suvida, vaniljepulver og salt blandes grundigt og hældes over bærene. Bages ved 160C i 30 min, eller indtil cremen er stivnet. Det er vigtigt at tærten ikke bages ved for høj varme, da cremen ellers kan blive æggekageagtig i stedet for lækker og cremeagtig.

Blåbærvariant

Hindbærvariant


onsdag den 18. november 2015

Smørbagt tomat og spinat med multe

Long time, no see. Der sker ikke så meget på bloggen lige nu. Det skyldes ikke at jeg er sluttet med lchf, men mere at jeg spiser ganske kedeligt for tiden. Dagens ret blev dog rigtigt god, så den skal I ikke snydes for. Fiskekassen idag indeholdt multe, men retten kan laves med al slags fisk, det er bare tiden i ovnen, som skal justeres op eller ned.

1 person.

200g optøet, afdryppet helbladet spinat
150 g cherrytomater skåret i halve
50 g smør i små stykker
salt og peber

1 portion multe, afskællet og skåret i mindre stykker
1 tsk olivenolie

Spinat og tomat placeres i et lille ovnfast fad og krydres med salt og peber. Smøret placeres ovenpå og det hele bages i ovnen i 15 min ved 200C. Fisken placeres oven på grøntsagerne og skindet smøres med olivenolie. Bages ved 200C i 8 min.
Simpelt men godt!


onsdag den 9. september 2015

Hvid fisk, grøn mos og røde, bløde løg

Idag var der i min fiskekasse "lange", som er en torskefisk. Jeg syntes ikke den medfølgende opskrift var særligt spændende, så jeg fandt en anden, som jeg så freestylede helt vildt over. Det blev rigtigt godt, og den gode nyhed er, at man ikke nødvendigvis behøver at bruge lange, bare en fast hvid fisk (feks torsk eller sej).

Grøn mos
1 pers

4 buketter broccoli
2 buketter blomkål
100g frossen helbladet spinat
50 g smør
2 spsk pikant ost
salt og peber

Broccoli og blomkål koges mørt og dryppes fuldstændigt tørt. Spinaten tøs op i microen og væsken knuges ud. Grøntsagerne hældes i et højt blenderglas sammen med smør og pikantost og blitzes til mos. Smages til med salt og peber.

Bløde, røde løg
1 pers

1 lille rødløg i halvmåner
smør
salt

Rødløget steges ved svag varme i smør i 15-20 min indtil det er blødt og sødt. Smages til med salt.

Krydderurtebagt Lange

1 portionsstykke lange / hvid fisk
1 spsk olivenolie
tørret dild
tørret rosmarin
salt og peber

Fisken smøres ind i olivenolie og drysses med salt, peber og krydderurter. Bages ved 170C i ca 15 min.


fredag den 14. august 2015

Beurre blanc

Jeg vågnede her til morgen med en stærk lyst til frisk asparges. Det er jo ligesom ikke i sæson lige nu, men det var nu ganske let at finde et ok bundt - i dette tilfælde fra Peru.
Så blev spørgsmålet hvad disse asparges skulle parres med. Valget faldt på pandestegte rødspættefileter og en sovs, som længe har stået på min todo liste, nemlig beurre blanc.
Beurre blanc er en smørsovs lavet på hvidvin og smør, det er ret let at lave, selvom man lige skal passe på varmen når smøret piskes i. Traditionelt laves beurre blanc med skalotteløg, men det havde jeg ikke lige hjemme. Så jeg lavede sovsen med forårsløg i stedet, og det blev rigtigt lækkert!

Beurre blanc
1-2 portioner

20 ml hvidvinseddike
100 ml god hvidvin
1 forårsløg, skåret i tynde ringe
8 hele peberkorn
100g køleskabskoldt smør
evt salt

Edikke, hvidvin, forårsløg og peberkorn kommes i en lille kasserolle og koges ind til en trediedel. Smøret tages i mellemtiden ud af køleskabet og skæres i tern på ca 1,5x1,5x1,5 cm. Når væden er kogt ind, tages kasserollen af bluset og løg samt peberkorn fiskes op.
Kasserollen sættes på et slukket blus (indholdet må ikke koge længere) og smøret piskes i et tern af gangen under stadig piskning. Det tager 3-4 minutter, hvor man skal være over sovsen hele tiden - den må som sagt ikke komme i kog på noget tidspunkt (man kan evt bruge vandbad). Jeg brugte saltet smør, og behøvede derfor ikke at smage til med salt, men bruges usaltet smør skal der smages til.
Sovsen bliver dejligt cremet, men er væsentligt tyndere end en almindelig legeret sovs.


søndag den 12. juli 2015

Spagetti Carbonara

Der findes to skoler inden for spagetti carbonara - uden eller med fløde! Versionen uden fløde er den autentiske og versionen MED fløde den knapt så autentiske. Første gang jeg smagte spagetti carbonara var det med fløde, så for mig er det sådan det skal smage.
Almindeligt spagetti er jo på ingen måde lchf, men heldigvis findes der gode alternativer - bønnepasta, som man efterhånden kan købe mange steder (rema og netto har det nogengange som spotvare og brugsen og kvickly har det fast på hylden) og selvfølgeligt kan man bruge diverse grøntsagsstrimler.
I denne opskrift har jeg brugt en lys soyabønne spagetti, som har 16g kulhydrat pr 100g - så må man selv bestemme om man synes det høre sig hjemme i striks eller moderat lchf.

Spagetti carbonara
1 pers

50g bønnespagetti

25 g smør
75 g bacon i tern
1 æg
0,75 ml fløde (gerne 48% fløde fra brugsen)
50 g revet parmesan
salt og peber

Bønnespagettien koges efter anvisningen på pakken. Imens steges baconet sprødt på en pande i smøret. Æg og fløde mixes grundigt i en lille skål, og krydres med salt og peber.
Vandet hældes fra spagettien, som straks hældes over i panden med baconet. Panden tages af blusset og æg/flødeblandingen hæles over og det hele mikses grundigt. Parmesanen hældes i og mixes rundt. Serveres med det samme.


fredag den 19. juni 2015

"Spagetti" og kødsovs med lam.

Hvis du er af den type, som af og til står med en pakke frosset lammekød i hånden nede ved frysedisken og tænker "man burde jo egentligt også prøve at smage" men så alligevel ender med at ligge kødet tilbage, fordi det vistnok smager af uld, har du fået at vide - så frygt ej! Her er en super god, nem, børnevenlig og med garanti velsmagende opskrift på en kødsovs, som både kan spises med alm spagetti hvis ikke man er lchfer, bønnepasta hvis man er moderat lchfer, grøntsagspasta hvis man er striks lchfer eller i en wrap af kålblad til frokosten dagen efter.

2-3 portioner

1 pk hakket lammekød
1 løg i tern
1 ds flåede tomater
1 spsk herbes de provance
1 fed hvidløg, knust
100g smør

Løget steges blankt i smøret og farsen tilsættes. Farsen steges indtil der er kommet stegeskorpe på en god del af det - det er meget vigtigt for smagen. Hvidløget tilsættes det sidste minut af stegetiden. Tomat og krydderi tilsættes, og sovsen får lov at koge indtil den er dejligt tyk og cremet. Drysses eventuelt med ost på toppen ved servering.

Jeg serverede sovsen med en økologisk bønnepasta med 13 g kulhydrat pr 100g, som jeg har fundet i netto. Jeg synes de smager rigtigt fint, og fungerer godt for mig, når jeg har behov for noget pastaagtigt. Osten på toppen er lagret havarti fra Castello.


tirsdag den 16. juni 2015

Langtidsstegte lammeskanke med salvie

Jeg havde gæster her den anden dag, og serverede denne dejlige ret. Normalt bruger man jo ofte hvidløg og/eller rosmarin til lammekød, men salvien står så smukt i min have lige nu, så jeg fik lyst til at bruge dette istedet.

4 lammeskanker
1 stor dusk salvie
0,5 dl olivenolie
Salt og peber

Salvie og olie blendes til en grød i minihakkeren, tilsættes salt og peber. Lammeskankene prikkes dybt med en kniv og salvieolien gnides grundigt ind. Placeres i en rømertopf, der sættes i en kold ovn. Steges ved 120C i ca 5 timer.
Jeg serverede med tomatsalat, coleslaw og bearnaisesovs.


søndag den 14. juni 2015

Sommerlig fiskesovs

Jeg får min fiskekasse hver anden onsdag, så typisk er det onsdag og torsdag i den uge, at jeg især spiser fisk. Men i denne uge havde jeg gæster og serverede lam (opskrift følger), så pludseligt var det blevet fredag og fisken skulle i den grad bruges... Jeg er gået over til at få singlekassen, så jeg havde både kulmule og skærisingfileter, der skulle bruges. Jeg tilberedte begge slags fisk på hver sin måde, og fik den ene halvdel til aftensmad fredag og resten til frokost lørdag. Fisken blev god, men det bedste var næsten sovsen, som gik godt til mine fisk, men som også vil kunne gå godt til de fleste slags andre fisk.

Dildsovs
1 portion

1,5 dl fløde
1 dl hvidvin
1 lille dusk dild, finthakket
Salt og peber

Fløde og vin hældes i en bredbundet gryde og koges ind til passende tykkelse. Tages af varmen og tilsættes dild. Smages til med salt og peber.

Hvidvinsdampet skærising

Skærising filet
Salt og peber
Hvidvin

Et lille porcelænsfad sættes i ovnen ved 200C indtil det er gennemvarmt. Fileterne krydres på den ene side med salt og peber, og rulles sammen med krydringen indad. Placeres i det varme fad, og der hældes ca 0,5 cm hvidvin ved. Fadet pakkes ind i bagepapir, så bæsken ikke bare fiser af, og placeres i en 200C ovn i 10 minutter. Fisken skal hvile i nogle minutter på køkkenbordet før servering.

Skindstegt kulmule

Kulmulefilet i portionsstykker
Salt og peber
Smør

Kulmulen ridses på skindsiden og krydres med salt og peber. Steges på en meget varm pande, udelukkende på skindsiden, indtil fisken er hvid hele vejen igennem. Det er en fordel at lægge et grydelåg over panden, da tilberedningen så bliver mere ensartet.

fredag den 29. maj 2015

Forkullet cajun fisk

Mad hvor overskriften begynder med "forkullet" lyder sjældent appetitvækkende. Men jeg lover at denne her cajun inspirerede fiskeret er genial (især hvis man kan lide stærk mad, selvfølgelig).
Opskriften er stærkt inspireret af denne her, som var med i denne uges fiskekasse. Jeg havde næsten alle ingredienserne, og substituerede resten. Jeg er åbentbart til stærkere mad en den oprindelige kok, for jeg fik brugt noget mere cajunblanding, end der blev lagt op til. Og så kunne jeg glæde mig over BÅDE at skulle have mine minimåleskeer og min morter fremme - de ser ikke dagens lys så ofte ,-)

Men nu til opskriften:

Cajun krydderblanding:
10 ml  spidskommen
5 ml sød paprika
2 ml chilipulver
2 ml peber
2 ml sennepsmel

Det hele blandes sammen.

Salat:

5 cherrytomater
1 avocado
0,5 rødløg
1 lille dusk kruspersille
50 g feta
1 spsk citronsaft
1 spsk olivenolie
1 drys chili i flager
Salt og peber

Tomat, avocado og løg skæres i små tern. Persillen hakkes og alle ingredienserne blandes og krydres med chiliflager, salt og peber.

Forkullet cajun fisk:

150 g kullerfilet
1 meget stort hvidløgsfed
1 drys timian
Groft salt
2 tsk citronsaft
2 tsk cajun krydderiblanding

+ 2 tsk krydderiblanding

svinefedt eller smagsneutral kokosolie til stegning

Hvidløget skæres i tern og puttes i en morter sammen med groft salt og timian, hvor det myrdes til en grov pasta. Pastaen blandes med citronsaft og 2 tsk cajun krydderblanding.
Fiskes skind ridses med en skarp kniv og krydderpastaen gnides ind i fisken. Jeg dryssede så yderligere 2 tsk krydderiblanding over, da jeg syntes det trængte...
I mellemtiden varmes en pande op til meget varmt og et varmeresistent fedtstof smeltes. Fisken ligges med krydderblandingen nedad og steges ved høj varme i 3-4 minutter indtil overfladen af fisken er næsten hvid og krydderierne er sortstegte. Fiske vendes og gives 15 sek på den anden side.

Retten arrangeres på en tallerken og spises med glæde.


torsdag den 28. maj 2015

Varm salat med sprødstegt laks

En lille hurtig fiskeret - DET TAR KUN 15 MINUTTER (hvis I husker Gunnar og Minna).

1 lille løg i smalle strimler
2 stængler bladselleri fintskåret
0,5 gul peberfrugt i tern
0,5 squash i tern
1 laksefilet
1 spsk hvidvinseddike
1 solid mængde fedtstof - jeg brugte halvt smør halvt andefedt
Salt og peber

Fedtstoffet varmes til høj varme på en pande og løget svitses til det er blødt. De resterende grøntsager hældes i panden og svitses et par minutter. Der laves et hul i grøntsagerne og laksen placeres i panden med skindsiden nedad. Laksen steges indtil skindet er sprødt og vendes derefter og steges færdigt. Laksen skal kun lige være varm i midten.
Der saltes og pebres og grøntsagerne vendes med eddiken lige før maden serveres.


onsdag den 20. maj 2015

Pølsecupcakes

Idag ville jeg lave et batch af disse pølsehorn, men da de har en tendens til at flyde ud, tænkte jeg at det var en god ide, at lave dem i ramekiner. Af en eller anden grund sufflerede de helt vildt, så de ente med at blive til pølsecupcakes istedet.
Ikke helt tilsigtet - men de ser da fantastisk søde ud ,-)


torsdag den 14. maj 2015

Asparges flødesovs med tomatbagt mørksej

Jeg får jo leveret en fiskekasse hver 14. Dag, hvilket jeg er meget glad for - på denne måde får jeg smagt noget fisk, som jeg ikke ellers ville have købt. Og som et ekstra plus kommer fisken med en opskrift, som man kan vælge at bruge eller lade være. Denne gang var det en opskrift som tiltalte mig, så med få modifikationer brugte jeg den.

Asparges flødesovs

0,5 bundt grønne asparges
0,5 lille løg i bittesmå tern
En smule smør
1 dl hvidvin
1 dl 48% gårdfløde - eller bare almindelig piskefløde
Salt og peber

Asparges klargøres ved at knække bunden af, der hvor den selv knækker automatisk. På den måde slipper man for de træede ender. Skylles og skæres i små stykker. Løget steges gennemsigtigt i smør og aspargesstykkerne hældes ved. Hvidvinen hældes ved og dampes ned til det halve. Fløden hældes ved og sovsen koges ind indtil den er lækker og cremet. Krydres med salt og peber.
Mens sovsen koges ind, tilberedes:

Tomatbagt mørksej

1 stykke mørksejfilet
20 g smør
1 stor coctailtomat i skiver
Salt og peber

Fiske placeres i et lille fad og krydres med salt og peber. Smøret placeres på fisken og tomatskiverne lægges ovenpå. Sættes i ovnen ved 200C i 10 min. Når fisken tages ud, hældes det afsmeltede smør over gentagende gange, så fiske holdes varm mens sovsen koges færdig.

Sovsen placeres i bunden af en tallerken og fisken ovenpå.



Og så afsluttedes et dejligt måltid med årets første danske jordbær med 48% gårdfløde på.


Bønnespagetti med tomatsmørsovs og laks

Kender I det der med, at der nogen gange hopper ting ned i indkøbskurven, som slet ikke var planlagt? Det skete for mig for et stykke tid siden. En pose med "spagetti" lavet af sorte bønner havnede på en eller anden måde i min kurv. Jeg har så gået og kigget på den hver gang jeg har åbnet min tørvareskuffe, men er ikke rigtigt kommet længere end det - for faktisk savner jeg ikke pasta i min nye livsstil. Men idag har jeg lavet en ret, hvor spagetti faktisk ville passe fint ind, så det blev dagen hvor bønnespagettien kom op af skuffen. Bønnespagettien har er kulhydratindhold på 15g pr 100g, så det kan ikke rigtigt betragtes som striks lchf, men spiser man moderat lchf kan denne pasta godt passes ind en gang imellem. Og så smager det faktisk godt! Jeg bliver faktisk oftest skuffet over "erstatningsmad", men her blev jeg positivt overrasket.

Tomatsmørsovs med laks
1 portion

1 stort stykke laks med skind
200 g coctailtomater
50 g smør
Et solidt drys herbes de provence
Salt og peber

50 g bønnespagetti

Laksen saltes på alle sider og placeres i et lille fad med skindsiden opad. Tomaterne skæres i kvarter og placeres i fadet og krydres med herbes de provence, salt og peber. Smøret skæres i tynde skiver og placeres oven på tomaterne. Sættes i ovnen ved 200C i 20 min. I mellemtiden koges spagettien efter angivelsen på pakken.
Spagettien placeres i en dyb tallerken og laksen placeres ovenpå. Tomaterne mases let med en gaffel og gives 5 min mere i ovnen. Derefter hældes sovsen over spagettien. Bon appetit!


lørdag den 9. maj 2015

Tærte med brændenælder og laks

Uhmmm jeg er blevet helt pjattet med brændenælder! Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har lavet brændenældesuppe, men det er ikke få!
Her igår fik jeg dog lyst til at tilberede brændenælderne på en lidt anden måde, og efter som jeg havde læst mig til, at brændenælder kan bruges istedet for spinat, var en tærte jo et logisk næste trin. Og det var godt! Brændenælder og spinat smager overhovedet ikke eens, men brændenælderne gik fint til både laks og feta.
Hvis I vil prøve selv, skal I skynde jer lidt. For brændenælderne er kun gode indtil de blomstrer - og det sker lige om lidt...

1 standard tærte

Bund
120g mandler
30g solsikkefrø
30g sesamfrø
1 spsk finmalet loppefrøskaller (den gule fiber HUSK, eller malet på kaffemølle)
40 g smør
1 tsk salt
1 æg

Mandler, solsikkefrø og sesamfrø males til mel i en foodprocessor eller lignende. Loppefrøskaller og salt blandes i. Smørret puttes i foodprocessoren og det blandes indtil dejen begynder at samle sig. Så puttes ægget i så dejen samler sig færdig. Dejen trykkes ud i et tærtefad og sættes i køleskabet i 0,5 time. Bages derefter ved 160C i 20 min.

Fyld
1 stor håndfuld brændenælde topskud
1 lille løg i tern
3 små laksefiletter i store tern
150 g feta i tern
3 æg
2 dl fløde
1 spsk andefedt eller smør
1 drys muskat
Salt og peber

Brændenælderne renses grundigt i flere hold koldt vand, tørres og hakkes groft. Løget steges gyldent på en pande i fedtstoffet og den hakkede brændenælde hældesbi panden og steges indtil det er klasket sammen. Grøntsager, feta og fisk placeres i tærtebunden. Æg og fløde røres sammen i en skål, og krydres med salt, peber og muskat. Bages ved 160C i 40 min.


torsdag den 30. april 2015

Karrysovs

Igår var jeg rimeligt hjernedød over hvad jeg skulle have at spise. Jeg havde lyst til boller i karry, men gad ikke lave det. Jeg havde også fået min fiskekasse, men havde egentligt ikke lyst til fisk. Alt i alt gad jeg bare ikke noget som helst! Min goto ret til når jeg har det sådan er hollandaise sovs. Det smager godt, er let at lave i stavblenderversionen og er perfekt lchf.
Da jeg stod og skulle til at lave sovsen, kom jeg i tanke om knorr-version af hollandaise med karry, så jeg forsøgte at blande noget karrypulver i. Og det blev helt ok! Jeg spiste sovsen sammen med nogle pandestegte fiskefiletter. Jeg havde ikke i tankerne at sovseopskriften skulle udgives, så jeg fik ikke lige taget et billede af tallerknen - så I må tænke jer til en smuk, gul sovs sammen med hvid fisk ,-)

Legeret karrysovs
1-2 portioner

2 æggeblommer, stuevarme
1 spsk hvidvinseddike
125 g smør
0,5 tsk karry
Salt

Smøret smeltes, feks i mikroovnen i en lille porcelænskande. Det er vigtigt at det ikke bliver for varmt. Stuevarme æggeblommer, hvidvinseddike, karry og salt hældes i et stavblenderbæger, og blitzes på højeste gear med stavblenderen indtil det begynder at skumme. Det tager ca 20 sek med min stavblender. Mens stavblenderen stadigt kører hældes smøret i meget langsom i en tynd stråle. Smages til med evt ekstra salt.
Sovsen blev en anelse tykkere end mine legerede sovse typisk bliver - måske fordi jeg brugte ren hvidvinseddike? Men det gør jo heller ikke noget.

Og så en lille servicemeddelelse: hvis I skulle kende til nogen, som søger en god bolig i nærheden af Kolding, Vejen eller Rødding, så kender jeg til en rigtigt dejlig, velholdt rækkehuslejlighed, placeret i en dejlig, naturskøn landsby, med gode naboer, mulighed for at etablere have og tilladelse til at holde husdyr. Lejligheden udlejes via en boligforening, så ingen slumlords der. Lejligheden er velegnet til en single eller en lille familie.
Hvis der er nogen som er interesserede, så send mig en pm på lchfforen @ gmail.com, så skal jeg sende et link.

søndag den 26. april 2015

Flyvende Jacob

Jeg boede og arbejdede for år tilbage i Sverige. Madkulturen i Sverige omkring frokosten er noget anderledes end i Danmark. Svenskerne får skolemad under deres skolegang, så de har ingen tradition med madpakker. Det betyder at selv de mindste små byer har spisesteder, hvor man kan købe varm mad til frokost for en overkommelig pris. Så jeg gik jo hver dag ud sammen med mine kolleger og spiste. Det betød at jeg fik smagt en del retter, som vi ikke kender i Danmark, blandt andet nogle helt ekstremt salte stegesild! Dem får I ikke opskriften på 😉, men der var andre retter, som har inkorporeret sig i min madlavning, blandt andet denne ret - Flyvende Jacob - som i følge onkel wiki er opkaldt efter en flykaptajn Jacobsson, som en dag skulle lave mad til sine børn da konen ikke var hjemme. Han tog så hvad der var i køleskabet og blandede sammen og fik lavet noget børnene elskede. I den oprindelige opskrift er der bananskiver i også, og hvis ikke man er striks lchfer, kan det faktisk godt anbefales! Jeg er ikke så vild med varm banan (eller ananas for den sags skyld), men lige i denne ret smager det godt. I den oprindelige opskrift er der også Heinz chilisovs, men det er smækfyldt med sukker, og den erstatning jeg kom frem til, fungerer faktisk lige så fint. Retten serveres i Sverige med ris, men blomkålsris eller bare valgfri grøntsager går fint til den også.

Flyvende Jacob
2 portioner

0,5 stegt kylling
1 pk bacon i skiver
2,5 dl piskefløde
1 lille dåse tomatpure
2 tsk hvidvinseddike
1 tsk suvida strø
Usødet chilisovs efter smag
0,5 - 1 dl peanuts
(evt 1 banan i skiver)
salt

Bacon steges sprødt og knækkes i små stykker. Kødet pilles fra kyllingen og skæres i mundrette bidder. Kylling og bacon blandes og placeres i et ildfast fad. Tomatpasta, eddike og suvida blandes i en skål og fløden blandes i. Sovsen smages til med chilisovs efter smag samt salt. Peanuts hældes ovenpå kylling og bacon og til sidst hældes sovsen over. Bages ved 200C i 30 min.
(Hvis man putter banan i, skal skiverne ligge mellem kød og peanuts).


fredag den 24. april 2015

Legeret sennepsovs

Jeg har muligvis opfundet en helt ny sovsevariant! I dag fik jeg grillben fra Netto lavet i ovnen. De var ret magre af ribben at være, så jeg ville lige spæde op med en fed sovs. Jeg havde ikke noget fløde i køleskabet, men æg og smør er ting jeg aldrig løber tør for. Jeg havde egentligt ingredienserne til både hollandaise og bearnaise, men syntes ikke af de to sovse passede sig så godt til grillben. Og så slog det mig! Hvad med at krydre sovsen med sennep? Som sagt så gjort! Og det blev MEGA godt! Det er muligt andre har haft samme ide som mig, men jeg har aldrig hørt om det - så jeg tillader mig at tro, at jeg har gjort en stor ny opdagelse inden for gastronomien 😉.
Sovsen stod fint til grillben, men den vil også kunne bruges til en hakkebøf, en frikadelle eller en nakkekotelet.
Og nu til opskriften!

1 sulten person eller 2 mindre sultne personer

2 æggeblommer - stuetemperatur
1 top tsk bornholmsk sennep - stuetemperatur
1 spsk hvidvinseddike - stuetemperatur
125 g smør
Salt og peber

Smørret smeltes. Jeg anvender en lille porcelænskande, som kan gå i microovnen, men en gryde på komfuret kan sagtens gå. Det er vigtigt at smørret ikke bliver for varmt, men tages af ilden når det lige præcist er smeltet. Æggeblommer, sennep og eddike hældes i et højt stavblenderglas og der krydres med salt og peber.  Æggemassen blitzes med stavblenderen på højeste gear, indtil det skummer lidt. Det tager 15-20 sek med min stavblender. Med stavblenderen stadig kørende på højeste gear, hældes smørret i først nogle dråber ad gangen og efterhånden i en meget tynd stråle. Når alt smørret er blendet i ægget er sovsen færdig, men skal lige have en sidste tilsmagning med salt.
Og så bon appetit!


søndag den 19. april 2015

Kylling med kaperssovs

Min farmor havde en blodprop i hjernen i november, som i starten kostede hende både sproget og mobiliteten. Heldigvis så er den gamle dame lige så stædig som en kamel, et æsel og et muldyr tilsammen, så hun har kæmpet sig frem til at kunne gå med hjælp fra en rollator og et næsten perfekt sprog ❤ Men hun har ikke rigtigt energi til at lave mad selv længere, og har derfor i en periode fået mad udefra. Det er faktisk ok mad, men hun synes godt nok nogengange at det er nogle mystiske kombinationer. Blandt andet var hun blevet noget oprørt over at have fået serveret kaperssovs til hakkebøf! Det ledte jo så til en livlig diskussion i familien om, hvad man kan servere kaperssovs til. Tilsidst blev der dog enighed om, at det kan serveres til hvad som helst, selvom det lige præcist i vores familie næsten udelukkende er blevet serveret til kyllingesteg.
Men hele denne diskussion om kaperssovs gjorde jo mig sulten efter en ret, som jeg ikke har smagt i mange herrens år. Så med inspiration fra min farmors oprindelige opsktift, kom jeg frem til følgende meget lækre resultat.

1 hel kylling
1 økocitron
2 dl vand
Salt og peber

Kyllingen saltes og pebres både inden i og uden på. Citronen skæres i kvarter og puttes ind i kyllingen. Kyllingen placeres i en stegeso, vandet hældes ved og stegesoen sættes i en kold ovn. Ovnen tændes på 130C, og kyllingen tilberedes i ca 3 timer, indtil kødet let falder fra benene. Kylingen sættes til at hvile og kogeskyen hældes over i en gryde

Kaperssovs

Kogesky fra ovenstående kylling eller en god kyllingeboullion, ca 2,5 fl
Fløde 2,5 dl
Kapers 2 spsk grofthakkede
Evt lidt citronsaft
Agar agar pulver
Salt og peber

Kogesky og fløde bringes i kog og jævnes med agarpulveret. HUSK at drysse meget små mængder i ad gangen, det bliver hurtigt for tykt! Sovsen smages evt til med citronsaft, den skal være lidt syrlig. Smages til med salt og peber. Sovsen tages af blusset og de grofthakkede kapers blandes i.
Serveres med kylling og valgfri grøntsager. Jeg valgte spidskål.


onsdag den 8. april 2015

VILDT farsbrød med flødesovs

Jeg er gået igang med projekt "tøm fryseren" og fandt i den forbindelse en pakke med frosset hakket hjortekød, som jeg havde købt, sidste gang Rema havde vildtkød på tilbud. Samtidigt havde jeg købt en del hakket vildsvinekød, som jeg bruger i stedet for almindeligt svinehak.
Så da jeg stod med disse to pakker i hånden, kom jeg til at tænke på klassikeren forloren hare, som i min familie er en fødselsdags klassiker. Jeg har dog freestylet ganske voldsomt med opskriften, så jeg har valgt "bare" at kalde retten farsbrød, som jo kan dække over meget.
Men under alle omstændigheder blev mit vilde farsbrød, og ikke mindst sovsen, super lækkert. Skulle man stå i den situation, at man ikke har hakket hjortekød og vildsvinekød, kan man sagtens bruge oksehak og almindeligt svinehak.

4-6 portioner

400g hk hjortekød
400g hk vildsvinekød
1 stort løgn i tern
1 æg
Ca 1 spsk vildtkrydderi fra santa maria (efter smag)
125 g bacon i skiver
Salt

6 dl fløde
4 knuste enebær
1 tsk tørret rosmarin
15 peberkorn
agar agar
Salt
evt sovsekulør

Kød, løg, æg og krydderi æltes grundigt sammen, indtil proteinet begynder at "arbejde" og dejen begynder at klistre sammen. Farsen smages til med salt og formes til et farsbrød, som placeres i et lille ovnfast fad og dækkes med bacon på hele overfladen. Fløden og krydderierne hældes i det ovnfaste fad og det hele bages i ovnen ved 180C varmluft indtil kødet er 80C i midten. Det tog ca 45 min i min ovn.
Kødet fiskes op af fadet og fløden sies igennem en fin si, således at krydderierne ikke kommer med, men "kødsnasket" fra bunden af fadet masseres igennem sien og giver smag til sovsen. Fløden bringes i kog og jævnes med agar agar. HUSK at drysse agaren i i meget små mængder og lad sovsen koge mindst et minut før der kommer mere i. Der er en hårfin grænse mellem perfekt jævnet og slimet gummi... Sovsen smages til med salt og gives eventuelt sovsekulør - jeg er vokset op med brun sovs, så jeg synes det hører sig til.
Farsbrødet og sovs serveres med valgfri grønsag. Jeg valgte strimlet spidskål.


fredag den 3. april 2015

Whiskeysovs på en langfredag

Jeg har tidligere postet opskriften på whiskeysovs, men som alle gode sovseopskrifter, så fortjener den helt sikkert en reprise!
Jeg er helt sikker på, at store bøffer med lækker sovs ikke er traditionel spise på langfredag, men det var ikke destomindre det jeg indtog her til aften. Og sammen med dejlige rosenkål blev det helt sikkert en gudespise - hvis man har behov for dette i denne påsketid 😉



Whiskeysovs
Een meget sulten eller to knapt så sultne personer

50 g smør
1 spsk tomatpure
1 tsk tørret rosmarin
1-2 spsk whiskey
1,5 dl fløde
salt og peber

Smøret smeltes på panden og tomatpureen steges ved medium varme et minuts tid. Rosmarin og whiskey tilsættes, og alkoholen koges af (går meget hurtigt). Fløden tilsættes og sovsen koger ved svag varme indtil den har den ønskede tykkelse. Smages til med salt og peber.

onsdag den 1. april 2015

Laksetærte med spinat, porre og feta



Her i formiddags fik jeg pludseligt lyst til tærte. Når jeg tidligere har lavet lchf-tærte, har jeg bare undladt bunden, men idag havde jeg lyst til en mere traditionel tærte.
Opskriften på tærtebunden fandt jeg her hos xenia, og tærteindholdet er mit take på en lækker laksetærte jeg engang har fået serveret.
Som det ses på billedet, så kom der lige i overkanten meget fyld i. Men jeg har skalleret opskriften ned, så den burde passe til et standard tærtefad.

1 tærte

Bund
120g mandler
30g solsikkefrø
30g sesamfrø
1 spsk finmalet loppefrøskaller (den gule fiber HUSK, eller malet på kaffemølle)
40 g smør
1 tsk salt
1 æg

Mandler, solsikkefrø og sesamfrø males til mel i en foodprocessor eller lignende. Loppefrøskaller og salt blandes i. Smørret puttes i foodprocessoren og det blandes indtil dejen begynder at samle sig. Så puttes ægget i så dejen samler sig færdig. Dejen trykkes ud i et tærtefad og sættes i køleskabet i 0,5 time. Bages derefter ved 160C i 20 min.

Fyld
2 store laksefiletter i store tern
200 g optøet, afdryppet spinat
1/3 porre i tynde skiver
200 g feta i tern
3 æg
2 dl fløde
1 drys revet muskatnød
Salt og peber

Æg, fløde og krydderier blandes i en skål, hvorefter laks, spinat og porre blandes i. Fyldet hældes over tærtedejen og fetaen hældes over. Bages ved 160C i 35-40 min.

Alt i alt en vellykket tærte, som også sagtens kan serveres til ikke-lchfere.


mandag den 30. marts 2015

Pandestegt mørksej med bacon og porre flødesovs

Så blev det lige tid til endnu en lækker fiskeopskrift.

1 pers

200 g mørksejfilet
Fedtstof til stegning
Salt

0,5 porre i tynde ringe
30 g bacon i tern
1,5 dl fløde
Smør til stegning
Fiskeboullion på flaske

Smør smeltes på en lille pande og baconet steges sprødt. Porreringene hældes på panden og steges bløde og søde sammen med baconet. Fløde hældes i og det hele koger ved svag varme i et par minutter, indtil det er kogt let ind. Sovsen smages til med fiskeboullion.

På en anden pande varmes fedtstof op til høj varme. Jeg bruger gerne svinefedt, men smør eller andefedt kan også bruges. Fileten lægges på panden, og der holdes øje med hvordan den hvide kant bevæger sig op gennem fiskekødet. Når den hvide kant når midten af fileten vendes denne, og steges på den anden side indtil der er et par mm mellem de hvide kanter.
Fisken tages af panden, krydres med salt og serveres med sovsen.


fredag den 20. marts 2015

Patriotisk hyldest til foråret!

Det var jo en umådelig flashy titel på dette indlæg! Men I skal nok forstå det når jeg lige har forklaret mig.
Jeg har haft ferie i denne uge - og kan man forestille sig en bedre uge til det? Jeg kan hvert fald ikke. Jeg har blandt andet nydt ferien ved at gå nogle lange ture med hundene. Da jeg for et lille halvt års tids siden flyttede, flyttede jeg lige syd for Kongeåen. Det betyder, at jeg hver dag passerer "Frihedsbroen" når jeg kører på arbejde. Så jeg får altid et pust af historiens vingesus og et lille stik af patriotisme, når jeg kører over denne bro. Og så er der lige det, at hærvejen også løber lige der på min vej - det er faktisk fantastisk at bo lige midt i historien!
Det patriotiske i denne ret består i, at hundene og jeg var spadseret op til Kongeåen for at gå tur langs denne, da jeg fik øje på de første, spæde brændenælder. Straks gik mine tanker til den brændenældesuppe, som min far lavede da jeg var barn. Nu har jeg jo altid hundelorteposer i lommen, så jeg trak sådan een over hånden og begyndte at plukke. Det var så nogle barske små sataner, så de kunne godt brænde igennem een pose... Men med to poser på hånden, lykkedes det at få plukket en god håndfuld.
Så gik turen hjem og de fine brændenældeskud blev skyllet rene - og for dælan hvor kan der været meget jord i dem! Det var faktisk værre en spinat! Men den brændenældesuppe jeg fik lavet blev fantastisk! Det smagte lidt ligesom rigtigt godt wraphø lugter - nemligt fantastisk plantefriskt. Og den gode fedme fra flæsken var bare supergodt sammen med det friske fra nælderne. Det bliver ikke sidste gang i foråret at jeg kommer til at lave denne ret!



Brændenældesuppe
1 portion

1 stor håndfuld brændenældeskud, grundigt skyllede og finhakket
0,5 porre i fine strimler
Ca 200 g øko brystflæsk, i grove tern
Ca 4 dl hjemmelavet fjerkræsfond. En god købefond kan sagtens bruges
Ca 20 g smør
Salt og peber

Porren steges ved svag varme i smøret, indtil den er blød og sød. Fond, brændenælde og flæsk tilsættes og det hele koger indtil flæsket er mørt. Det tog ca 15 min. Der smages til med salt og peber undervejs.

onsdag den 18. marts 2015

Hvidvinsdampet hvilling med grøntsager og hjemmegjort hollandaise

De af jer som følger med på bloggen, har nok bemærket at jeg har udgivet næsten udelukkende fiskeopskrifter her på det sidste. Det skyldes ikke at jeg kun spiser fisk, men mere at min anden mad er noget rutinepræget. Vi får se om det kommende forår måske kan ændre lidt på dette.
Indtil da, får I lige endnu en dejlig fiskeopskrift. Denne gang er jeg ikke inspireret af andet end hvad jeg havde i køleskabet...




Hvidvinsdampet hvilling med tomat og løg

1 pers

Ca 200g hvillingfilet, skåret i 2 aflange stykker
10 cherrytomater, halverede
1 lille rødløg i tynde halvmåner
0,5 dl hvidvin
En lille dusk dild skåret groft
Salt og peber

Hvillingfileterne krydres med salt og peber og rulles sammen. Placeres opretstående i et lille fad. Grøntsagerne placeres rundt om fiske i fadet og krydres med salt og peber. Dilden drysses over og hvidvinen hældes med. Bages i ovnen ved 200C i 12-14 min, indtil fisken lige præcist er tilberedt.

Jeg serverede fisken med hollandaise for at få fedtprocenten op. Normal laver jeg hollandaise efter denne opskrift, men da jeg nu havde hvidvin, valgte jeg at lave en lidt mere avanceret udgave af en hollandaise. Jeg har læst mange opskrifter på denne sovs, og det virker mere som en personlig præference om man bruger citron eller indkogt vin, så jeg tillader mig at have to forskellige opskrifter på den samme sovs. Man kan kalde det en hurtig og en endnu hurtigere opskrift ,-)

Hollandaise, stavblender metoden
1-2 portioner

0,5 dl hvidvin
0,25 dl hvidvinseddike
0,25 dl vand
1 spsk løg i små tern
3 hele peberkorn

2 æggeblommer, stuevarme
125 g smør
Salt

Vin, eddike, vand, løg og peberkorn hældes i en gryde og reduceres ned til ca 1 spsk. Væsken for lov at svalne.
Smøret smeltes - enten i en lille gryde eller i en lille porcelænskande i microovnen. Det er vigtigt at smøret ikke bliver for varmt, men kun lige er smeltet. Smøret skal stå et øjeblik, så vallen falder til bunds.
De stuevarme æggeblommer puttes i et blenderglas sammen med vinafkoget. Æg og vin stavblendes på højeste gear i 20 sek, hvorefter smøret forsigtigt hældes i få dråber af gangen under konstant hurtigt stavblendning. Efterhånden som smøren arbejdes ind i æggen kan man hælde mere i af gangen. Sovsen smages til med salt efter endt blendning.

Her er et lille videoklip, som viser processen - godt nok på en bearnaisesovs, men arbejdsgangen er den samme. Og så kan det varm anbefales at have smøren i en lille kande - det gør den langsomme tilsætning af smøret meget lettere.

onsdag den 11. marts 2015

Mørksej med karrygrøntsager i flødesovs

Dagens fisk i fiskekassen var mørksej. Den kom med denne opskrift, som jeg lod mig inspirere af. Men da jeg jo ikke er så god til at slavisk følge en opskrift, endte det med et noget anderledes produkt. Men dejligt smagte det!

2-3 portioner

400 g mørksejfilet
2 små porrer skåret fint ud
1 lille squash i små tern
2,5 dl fløde
2 spsk karrypulver
100 g cherrytomater i halve
3 små snackpebere i skiver
100 g flødehavarti
Andefedt til stegning
Salt

Andefedtet varmes på en pande, og porrerne steges indtil de begynder at blive bløde. Karrypulveret tilsættes og svitses et par minutter. Husk at holde øje med det ikke brænder på. Fløde og squashtern tilsættes og sovsen koges sammen et par minutter. Sovsen smages til med salt - det er det eneste salt i retten, så sovsen skal være lidt mere salt end sædvanligt.
Sovsen hældes over i et ovnfast fad og tomater og peber drysses ud over den.
Fisken placeres oven på sovs og grøntsager og dækkes med et tyndt lag flødehavarti.
Gratineres ved 200C i ca 15 min.



onsdag den 4. marts 2015

Kød med kål

Dengang jeg var barn havde mine forældre ikke ret mange penge. Derfor skulle der trylles med madbudgettet, når to voksne og fire børn skulle brødfødes. Det betød blandt andet at vi spiste mange af sæsonens grove grøntsager blandt andet hvidkål. Nu er kål nok ikke den mest børnevenlige spise, men min far er en snedig mand, og opfandt den meget politisk ukorrekte ret "knust indianerbarn", som egentligt bare var hakkekød og kål og tomatpure samt diverse andre grøntsager stegt i en stegegryde. Og selvom ingen af vi søskende kunne lide kål, så var lige præcist den ret meget populær - det viser bare hvor meget psykologi påvirker ens opfattelse af mad ,-)
Det var egentligt ikke knust indianerbarn, som jeg tænkte på da jeg gik igang med madlavningen idag - men jeg kom til at tænke på det mens jeg stod og stegte, nok pga duften og udseendet. Og denne ret smagte bestemt lige så godt som jeg husker det knuste indianerbarn.

Kød med kål
2-3 portioner

400g hk vildsvinekød
100 g hk oksefedt
1 stort rødløg i strimler
2 fed hvidløg i små tern
1 stor rød peberfrugt i strimler
1 lille spidskål i strimler
1 spsk tørret timian
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk chili i flager
Rigeligt smør
Rigeligt andefedt
Soyasovs

En god portion andefedt og ca samme mængde smør smeltes i en stor pande og rødløget steges blødt. Svinekødet hældes i panden og svitses. Når svinekødet er næsten færdigt hældes det hakkede oksefedt i panden og steger med. Hvidløg og peberfrugt, samt timian, rosmarin og chili hældes i panden og steges indtil peberfrugten begynder at være blød. Så hældes det strimlede spidskål i panden og steges indtil det er mørt. Under hele processen er det vigtigt at der er nok fedtstof i panden, så der ikke er noget som branker. Til sidst smages retten til med soyasovs.
Jeg har lavet lignende retter før, og ved at de faktisk bare bliver bedre til dagen efter - så ved jeg da hvad jeg har og glæde mig til imorgen. ☺


onsdag den 18. februar 2015

LCHF pølsehorn

Inspireret af Xenias indlæg idag om osteboller, forsøgte jeg mig med at lave pølsehorn idag.
Bortset fra at jeg næste gang vil bruge mindre "dej" til pølserne, så blev det faktisk et rigtigt godt resultat!

Jeg fik 9 pølsehorn ud af denne opskrift, men der kan nok komme ca 12 ud af den med lidt mindre dej til pølsen.

250 g revet ost
4 æg
6 tsk loppefrøskaller
6 tsk pofiber
Salt

9-12 coctailpølser
2 tsk sennep

Ost, æg, loppefrøskaller, pofiber og salt blandes grundigt og hviler i 10 min, indtil fibrene har absorberet væsken.
Pølserne vendes i sennep og dejen klappes rundt om - det er noget klæbrigt, men kan sagtens lade sig gøre. Bages i ovnen ved 200C indtil de er mørkegyldne. Det tog 18 min hos mig.

Brødene smelter ud og bliver lidt flade - men smagen er rigtigt god. Jeg tænker de er rigtigt gode til madpakken eller hvis man er på farten.


søndag den 15. februar 2015

Græsk inspireret auberginefad

Jeg ved ikke hvordan I har det med frysere. Jeg har intet problem med at fylde mad i min, men det kniber nogen gange lidt mere med at få det pillet ud igen. Men her idag lykkedes det mig at pille noget lammefars op, som blev transformeret til en rigtigt dejlig ret. Jeg brugte som sagt lammefars, men jeg er sikker på, at oksefars ville virke lige så godt.

4 portioner

400g lammefars
1 stort løg i tern
2 fedt hvidløg, finthakket
1 rød snackpeber i tern
5 dl tomatpassata
Timian, basilikum, rosmarin. Tørret og masser af det.
En stor klat andefedt til stegning
salt

1 aubergine i ca 1x1x1 cm tern
1 dl olivenolie

2,5 dl piskefløde
150 g flødehavarti
Salt og peber

Løg brunes på en pande, hvorefter hvidløg og lammefars tilsættes og brunes med. Hav tålmodighed til at farsen rent faktisk bliver brunet - det gør en verden til forskel på smagen. Tilsæt den røde peber og lad den stege et par minutter, før tomatpassata tilsættes sammen med krydderier. Lad sovsen simre, mens resten af rettens elementer tilberedes.

Læg aubergineternene i et ovnfast fad og overhæld dem med olivenolie. Du vol nu se, at al olien forsvinder - auberginen suger det til dig som en svamp. Sæt fadet ind i en 200C ovn, og bag aubergineternene indtil de er let gyldne - 15-20 min.

I mens hældes fløden i en gryde og bringes i kog. Når fløden koger smeltes osten under konstant omrøring ned i fløden. Smages til med salt og peber.

Det ovnfaste fad tages ud og tomatsovsen hældes over auberginen og de to elementer blandes sammen. Ostesovsen hældes over, og fadet sættes ind i ovnen igen ved 200C i 30 min.

Det blev virkeligt, virkeligt godt, og så er der noget til fryseren igen ,-)



fredag den 13. februar 2015

Fiske curry

Denne uges fisk i min fiskekasse var hvilling. Den medfølgende opskrift var ikke lige min kop the, så jeg måtte finde på noget andet. Vi havde snakket yndligsmad på jobbet den anden dag, og der havde jeg fået lyst til curry, som min gode kollega har som yndlingsmad.
Så det lå jo lige til højrebenet at forsøge mig med en fiskecurry. Når jeg søgte på opskrifter, kunne jeg se, at man stort set kan gøre som man vil, både mht fisketype og sovs. Så her kommer MIN udgave af fiskecurry med hvilling.

Fiskecurry
2-3 portioner

3 spsk karrypulver af god kvalitet - meget gerne en helt nyåbnet portion, så kraften ikke er feset af.
1 stort grofthakket løg
4 store grofthakkede hvidløgsfed
2 små røde chili
1 tommelfinger stykke frisk ingefær, grofthakket
2 spsk kokosolie
500 ml tomatpassata
1 ds kokosmælk, fuldfed
450g hvilling i store tern
salt og peber

Put løg, hvidløg, chili og ingefær i en minihakker eller lignende og hak det til en grov pasta.
Varm kokosolien op og rist karrypulveret i ca 2 min. Hæld krydderpastaen ned til karryen og varm igennem i ca 5 min under jævnlig omrøring.
Tomat og kokosmælk hældes over i panden til krydderierne og simrer i et kvarters tid under omrøring. Krydres med salt og peber efter smag.
Hæld sovsen i et ovnfast fad og placer fisketernene forsigtigt i sovsen. Bages i 10 min ved 200C.

Serveres med feks broccoliris.


onsdag den 11. februar 2015

Stegte lammeben og stop madspild-suppe

Jeg elsker stegte ben. Det er de af jer, som har fulgt mig en tid ikke i tvivl om. Jeg har flere opskrifter her på bloggen, og spiser det jævnligt.
Ved en gennemgang af fryseren her den anden dag, fandt jeg to poser med lammeribbensspjæld, som jeg havde købt for efterhånden længe siden hos min kødpusher.
Jeg kan egentligt ikke huske hvad jeg havde i tankerne, da jeg købte de ribben, men de blev altså lavet til stegte ben i rømertopfen.

Stegte lammeben
3 portioner

1200 g lammeribben
1 dl vand
Salt og peber

Ribbenene skæres i passende portioner og krydres med salt og peber. Vandet hældes ved. Placeres i en gennemvåd rømertopf og sættes i en kold ovn. Ovnen tændes på 125C og steges i ca 5 timer.
Serveres feks med blomkålsmos eller som her en lækker tomatsalat.




Der bliver altid en dejlig kødsaft i bunden af rømertopfen, når man laver stegeben. Ofte bruger jeg det til sovs, men denne gang brugte jeg det som base til en gang "tøm grøntsagsskuffen" suppe.

Stop-madspild suppe
4 portioner

Ca 3 dl kødsaft fra lammeribs, der kan sagtens anvendes en hvilken som helst boullion
Blandende grøntsagsrester, jeg brugte broccoli, squash, rød peber, løg, blomkål, spinat
1 ds flåede tomater
2,5 dl piskefløde
Salt og peber

Grøntsagerne koges møre i kødsaften og dåsetomaten. Når grøntsagerne er møre, blendes de med en stavblender. Fløden hældes i og suppen varmes op og tilsmages med salt og peber.

Dette er en suppe jeg laver i forskellige varianter med jævne mellemrum. Det er er god og velsmagende måde at få brugt alle de rester af grøntsager på, som man jo går og samler sammen. Det er ikke altid lige smukt (jeg ved godt billedet ligner mudder), men det smager altid godt - og så er det jo smadder sundt!


lørdag den 7. februar 2015

Hverdagsmad

Jeg fik lidt mundtlig respons på, at det var dejligt at kunne se hvad jeg spiser til hverdag, så her er endnu et indlæg med billeder af min hverdagsmad.

Flødelegeret grøntsagssuppe med blandede grøntsagsrester fra køleskabet drysset med lidt parmesan

Fiskefilet paneret med sesamfrø med hjemmelavet hollandaise

Forloren svensk pølseret efter denne opskrift

Mayonnaisesalat med afkølet pandestegt oksehakke med grillkrydderier, hakket skalotteløg, fintskåret bladselleri og hjemmelavet mayonnaise (det smager meget bedre end det lyder eller ser ud til ,-)

Samme som ovenstående bare med tomat i stedet for løg.

mandag den 2. februar 2015

Hindbærdessert

Desserter er ikke noget jeg gør ret meget i. Men af og til kommer trangen dog op i mig. Og så er det da heldigt at man godt kan lave noget lækkert med få kulhydrater.

2-4 portioner (alt efter hvor sulten man er)

2,5 dl piskefløde
0,5 tsk vaniliepulver
Evt lidt valgfrit sødestof
125 g frosne hindbær

Hindbær koges til en let mos enten i microen eller i en lille gryde. Sættes til afsvaling. I mens piskes fløden og vaniliepulveret (og evt sødestof) til et mediumfast skum.
Hindbærmosen og flødeskummet blandes rustikt og serveres med det samme.


fredag den 30. januar 2015

Bacalao

Som lovet ville jeg komme med endnu en opskrift med torsk, hvis ellers resultatet faldt heldigt ud. Og det gjorde det bestemt. Bacalao er en portugesisk ret, som er meget populær i Norge. Det kan man jo så undre sig over. Men onkel Wiki hjalp mig med at opklare det mysterium.
Bacalao betyder "torsk" på portugesisk, men når det bruges i forbindelse med mad, er det nærmest synonymt med klipfisk. Og Portugal er tilsyneladende en af de største importører af norsk klipfisk. Så det er på grund af den fælles glæde over klipfisk, at nordmændene har lært sig denne ret. Mystery solved!
Retten laves traditionelt med klipfisk og kartofler bagt i en chili/tomatsovs, men efter som onkel Wiki kunne afsløre at der findes over 1000 opskrifter på bacalao, synes jeg det er helt ok at kalde denne opskrift for Bacalao også. Opskriften er inspireret fra flere norske lchf-blogs, hvor det gik fra at kun have sovs og til at substituere kartoflerne med forskellige grøntsager. Jeg fandt også et par opskrifter, hvor der blev brugt fersk torsk - blandt andet på en spansk lchf-blog...
Men her følger altså MIN variant af Bacalao.

1 portion

200 g frisk torsk i strimler

0,5 løg i tern
0,5 rød peberfrugt i tern
0,5 chilifrugt i små tern
1 fed hvidløg i små tern
0,5 ds flåede tomater
0,5 spsk tomatpure
0,5 tsk stærk paprika
1,5 spsk olivenolie
0,5 spsk andefedt
salt

0,5 squash i 3mm halvmåneformede skiver

Fedtstoffet opvarmes i en pande og løget svitses. Peberfrugt og chili svitses med i nogle minutter. Tomat, pure, hvidløg og paprika hældes i panden, og det hele får lov til at simre under låg i ca 25 min. Smages til med salt.
Squashen fordeles i et lille fad og overhældes med sovsen. Bages i ovnen ved 200C i 15 min. Fisken lægges oven på resten og bages i yderligere 8 min ved 200C.

Retten er lige lovelig fedtfattig til at kunne stå alene som en lchf-ret, så jeg serverede den med et stykke knækbrød med tandsmør.

Men summa sumarum. En yderst velsmagende ret med torsk, som det nok ikke bliver sidste gang jeg laver - for jeg er sikker på den går lige så godt med andre hvide fisk, feks sej.


onsdag den 28. januar 2015

Ovndampet torsk med hele svineriet

Min fiskekasse, som kom med posten idag, indeholdt to dejlige torskefileter. Den medfølgende opskrift sendte min direkte tilbage til barndommen, hvor torsk med hele svineriet var en ikonisk ret, vi glædede os til, hver gang min far havde torsk med hjem.
Så der var jo ingen tvivl om, at den ene torskefilet skulle transformeret til en modificeret lchf udgave af barndomsminderne. Den anden filet har jeg gemt til et middelhavseksperiment, som I nok skal blive indviet i, hvis altså det bliver godt.

Men nu til opskriften, som starter med "svineriet", som er sprødt bacon, rødbedetern, ternet æg og sennepssovs.

3 skiver bacon steges sprødt - enten i ovn eller på panden.
3-4 skiver sukkerfri rødbede (jeg brugte dem fra samsø) skæres i 8mm tern.
1 æg hårdkoges, køles af og skæres i store tern

Sennepssovs 1 portion
2 dl piskefløde
1 tsk fiskesennep (jeg blandede selv ud af groft sennepsmel, vand og hvidvinseddike)
Salt

Piskefløden koges tyk, dvs vandet dampes væk. Gøres hurtigst ved at koge i en pande, hvor overfladen bliver større end i en gryde. Når fløden er kogt ind tages den af varmen og smages til med sennep og salt.

Når alt tilbehøret er klar, kan man gå igang med torskefileten. Jeg lavede baconen i ovnen, så den var allerede varm, men ellers skal man tænde for ovnen så den er klar når man er færdig med tilbehøret.

Ovndampet torsk

1 torskefilet
Salt og peber
Kogende vand til at dampe med

Ovnen forvarmes til 200C. Torskefileten krydres og placeres på en rist, som passer hen over et ovnfast fad. I det ovnfaste fad hældes kogende vand, og fisk, rist og fad pakkes ind i et stykke bagepapir, så dampen holdes inde. Det hele sættes i ovnen og dampes i 10 minutter. Hellere for kort tid end for lang.

Det hele arrangeres på en tallerken og spises med glæde!



Jeg har selv købt og betalt fisken.

mandag den 26. januar 2015

Hjemmegjort pesto

Her den anden dag fik jeg bare supermeget lyst til pesto og laks. Jeg var så heldig at faktisk HAVE frisk laks i køleskabet, men da jeg ville købe min goto pesto fra Løgismose i Netto, var der simpelthen ikke noget på hylderne! Den eneste anden acceptable pesto jeg har fundet ellers, er en megadyr version, som jeg fandt i superbrugsen.
Men så var der jo ikke andet at gøre end selv gå igang med at kokkerere. Og sikke et godt resultat! Jeg bryder mig ikke meget om pinjekerner, så jeg valgte at bruge solsikkekerne, som også Løgismose bruger i deres pesto.

1 portion pesto

1 lille håndfuld solsikkekerner
1 bundt basilikum
1 fed hvidløg, grofthakket
ca 30 g finrevet parmesanost
en passende mængde olivenolie
Salt

Solsikkekernerne bredes ud i et tyndt lag, og ristes i ovnen ved 200C i 7-10 min indtil de har en passende farve. Skal køle ned.
Solsikkekerner, basilikum og hvidløg hakkes i minihakker til en grov pasta. Pastaen tilsættes en passende mængde olivenolie (ca 1 dl?), som ved hjælp af minihakkeren blandes sammen. Massen smages nu til med parmesanost til konsistensen bliver fin og smages til med salt.
Det er ikke standart at riste nøddeelementet, men der løftede altså smagen til et højere niveau!
Pestoen kan holde nogle dage i køleskabet.


søndag den 25. januar 2015

Let knækbrød med chiafrø



Af og til savner jeg bare knækbrød. Det er så dejligt med en knasende sprød skive med tandsmør og ost. Heldigvis så findes der masser af opskrifter på lchf-venligt knækbrød ude på det store internet. Man skal bare lige huske på, at man kun skal spise det i mindre mængde, hvis man kører striks lchf. Dette skyldes at de mange kerner ud over det gode fedt, faktisk også indeholder en del kulhydrat. Så det er med dette knækbrød som med så mange andre ting - alt med måde!

1 plade knækbrød

3 dl kerner og nødder fra en færdigblanding stenalderbrød (UDEN frugt!)
1 dl chiafrø
1 tsk salt
2 dl vand
1 æg.

Nødderne i stenalderbrødblandingen pilles fra og hakkes fint. Alle ingredienser blandes i en skål. Lad dejen stå indtil chiafrøene har absorberet vandet og er gelerede - det tager 15-20 minutter. Dejen bredes ud på en bageplade med en dejskraber, og med dejskraberens kant skæres igennem dejen, så der dannes enkelte knækbrøsskiver. Knækbrødet bages ved 160C i 40-50 minutter alt efter ovnen. Knækbrødet skal være helt tørt og let lysebrunt.
Kan holde sig ganske fint i en tætsluttende dåse med låg, og kan formentligt også fryses ned. Det har jeg dog ikke forsøgt erlv.

søndag den 11. januar 2015

Hverdagsmad - og en lille status

Det er ikke så meget I hører til mig her på bloggen for tiden. Det skyldes ikke at jeg er stoppet med lchf eller er stoppet med at spise ;-), men er mere en reflektion af, at der de sidste 3-4 måneder igen, igen er sket en del i mit liv.
Jeg er flyttet igen, selvom det ikke engang var et år siden jeg flyttede sidst. Men jeg var blevet træt af, at det regnede ind gennem taget og at min udlejer ikke gjorde noget ved det (megastrengt af mig at forvente det - jeg ved det godt...), så jeg har været igang med at kigge mig omkring efter noget andet at bo i - og det er ikke let, når man som  mig har 2 hunde. Der findes mange steder man må have een hund - men det er sjældent man må have to - i hvertfald hvis man ikke(igen) skal i kløerne på en slumlord (eller noget...). Men til sidst lykkedes det mig at finde et rigtigt sødt lille rækkehus langt ude på landet, som bliver udlejet af et boligselskab - og hvor jeg måtte få lov at etablere en lille have til mine hunde :-D Så vi er flyttet ud på landet! - som min familie siger "man HAR passeret Lars Tyndskids mark for et stykke tid siden, inden man når ud til dig ;-)". Jeg har dog kun 12 minutter på arbejde, så SÅ slemt er det nu ikke - men her er smukt og idyllisk og med mange gode gåture til hundene og fantastisk rare naboer. Som tingene ser ud nu, så regner jeg bestemt med, at vi bliver boende i rigtigt lang tid denne gang.
Og så har vi haft vinter (ok den er her stadig) og julemåneden hvad det medfører af stress, og det har været mørkt og gråt og forfærdeligt for en borderline vinterdepressiv person som mig. Jeg HAR en terapilampe, men kom bare alt for sent igang med den - det er jo gået så fint de sidste par vintre - men der har vi jo også haft meget mere lys, pga sneen - og jeg arbejdede ikke fuld tid, som jeg gør nu - så jeg kom også meget mere ud i lyset end i denne vinter.
Men nu er jeg på vej op igen kan jeg mærke - ikke så jeg lover at der kommer til at ske en hel masse her på bloggen, men jeg har overskud til mere end bare at ligge i fosterstilling i min seng, når ikke jeg er på arbejde.

Hvad så med vægttabet, er der nok nogen som spørger sig selv. Tja, jeg bliver jer lidt svar skyldig. Jeg kunne mærke i efteråret, at den der vægt begyndte at stresse mig helt vildt meget - jeg var begyndt at veje mig ofte igen og stillede en masse regler op for mig selv (ingen mælkeprodukter, SKAL over 80% fedt, ikke spise efter kl 18 osv osv). Så jeg måtte lige tage  mig selv i nakken og spørge mig om, hvorfor det egentligt var jeg spiste (sådan generelt - ikke lchf specifikt) - var det for at nyde maden og blive glad eller var det bare et middel for at nå et mål? Og her måtte jeg jo så indrømme over for mig selv (den sværeste person nogengange at være ærlig over for) at jeg hellere ville spise god mad med meget få regler, end at blive en sylfide. Så det tog jeg konsekvensen af og gemte badevægt og målebånd lang væk.
Og det har så betydet at jeg selvfølgelig ikke kan fortælle jer, om og hvor meget jeg har tabt mig. Men jeg KAN fortælle at mine elever på klinikken siger at de kan se, at der sker noget med min vægt i de 10 uger de er væk - og jeg har da også spændt bæltet et par huller ind de sidste par måneder.

Og nu til noget helt andet...
Jeg ved ikke med jer, men når jeg fortæller folk, at jeg spiser LCHF, så er der mange, som har en forestilling om, at det er meget besværligt og at man skal lave mad i timevis hver dag. Jeg tænker, det er fordi de af os, som udgiver opskrifter på diverse blogs, jo sjældent vælger at vise opskriften på de spejlæg med bacon eller den kødsovs man lige hurtigt bikser sammen på 10 minutter. Jeg vil derfor lige vise hvad jeg har fået at spise af helt almindelige og meget hurtige retter de sidste par uger (jeg har ikke spejlægget med - men det er bare fordi jeg ikke lige fik taget et billede af det ;-)

Fiske"bøffer" - hjemmelavet, men af købt hakket fisk

Mayosalat med restekalkunkød fra julen (og fryseren) løg og bladselleri krydret med karry

min goto klassiker pizza med ostebund

Tomatsalat lavet med skalotteløg, olivenolie, hvidvinseddike og feta

Nakkekotelet med blomkålsmos, smørsovs og hjemmelavet surkål af rødkål

Hakkedreng med hjemmerørt bearnaise og tomatsalat